Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


ALFA TAŠKAS
Seimas atvėrė kelią „Rheinmetall“: ar Lietuvos gynybos pramonė sužydės?
IQ
YouTube
Seimas atvėrė kelią „Rheinmetall“.

Antradienį Seimas priėmė pataisas, uždegančias žalią šviesą greitesnei ir sklandesnei gynybos, karo pramonės projektų plėtrai Lietuvoje – ne paslaptis, kad tai ypač liečia Vokietijos pramonės milžinę „Rheinmetall“, turinčią planų Lietuvoje statyti gamyklą. Ar tai reiškia, kad Lietuvos gynybos pramonė sužydės?

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos direktorius Vaidas Sabaliauskas sako, kad, nors parašai dar nėra padėti, labai tikėtina, kad galiausiai išvysime „Rheinmetall“ gamyklą, veikiančią Lietuvoje.

„Ketinimų protokolas dar nėra sutartis, susitarimas su valstybe, bet tai, kad jau yra priimtos minėtos įstatymo pataisos, tai jau yra tikrai didelė garantija, kad šis gamintojas ateis į Lietuvą, nes kiekvienam gamintojui reikalingos visos garantijos, kad tokios sumos, kokios, manoma, ateis į Lietuvą, kad jos būtų garantuotos, nestovėtų nepanaudotos“, – sako Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos direktorius.

Anot V. Sabaliausko, tokios gamyklos atėjimas reiškia ir kai ką daugiau – bus užtikrintas ne tik vokiečių investicijų saugumas, bet ir su šia gamykla susijusių kitų investicijų saugumas. „Tai padės užsitikrinti dar didesnį saugumą. [...] Bus ir labai didelis ekonominis postūmis Lietuvai“, – pabrėžia pašnekovas.

Radviliškio rajono, kuriame, kaip spėjama, ir turėtų iškilti vokiečių gamykla, meras Kazimieras Račkauskis sako manantis, kad jo rajonas išlieka itin perspektyvia vieta šiai gamyklai. „Labai tikiuosi, kad niekas nepasikeis ir tos investicijos liks Baisogaloje“, – sako politikas.

Visą pokalbį su V. Sabaliausku ir K. Račkauskiu žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2542

2024 04 24 16:00
Spausdinti