Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


VOKIETIJOS EKONOMIKOS PROGNOZĖS
Negatyvi diagnozė – Vokietijos ekonomika serga
IQ
Scanpix
Altenwerder terminalas Hamburge.

Penki Vokietijos ekonominių tyrimų institutai paskelbė nematantys perspektyvų Vokietijos bendrajam vidaus produktui (BVP) augti. Ekspertų teigimu, Vokietijos ekonomika išgyvens nuosmukį dėl mažos paklausos šalies viduje ir pakilusių dujų bei elektros kainų. Apie tai skelbia euronews.com.

Grupė pirmaujančių Vokietijos ekonomikos tyrimų centrų paskelbė „diagnozę“ Vokietijos ekonomikai. Praėjusį rudenį prognozuotas 1,3 proc. ūkio augimas dabar sumažėjo iki 0,1 proc. Remiantis Vokietijos ekonominių tyrimų institutų pateiktomis išvadomis, išaugus vartotojų perkamajai galiai, ekonominės prognozės gali pasikeisti.

„Vokietijos ekonomika serga. Užsitęsusį ekonominį šalies silpnumą lydi sumažėjęs BVP augimas. Sutampantys politiniai ir geopolitiniai veiksniai taip pat veikia bendrą ekonomikos raidą. Neatmetama galimybė, kad balandžio ir gegužės mėnesiais ekonomika šiek tiek atsigaus, tačiau neįgaus staigaus pagreičio“, – nurodama Vokietijos ekonominių tyrimų institutų pateiktose išvadose.

Ekspertai įspėjo, kad šalies vidaus konkurencingumas neišaugo dėl didelių dujų ir elektros kainų. Vokietijos ekonomika kenčia ir dėl jos vyriausybės smarkiai sugriežtintos viešųjų finansų politikos, pagal kurios nuostatas yra rengiamasi grąžinti skolas.

Remiantis naujienų agentūros reuters.com duomenimis, 2023-iaisiais didžiausias Europos ūkis susitraukė iki 0,3 proc. ir tapo prasčiausiai besiverčiančiu didžiuoju pasaulio ūkiu. Prognozuojama, kad kitais metais Vokietijos ekonomikos augimas turėtų paspartėti iki 1,4 proc.

2024 03 28 16:14
Spausdinti