Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

34 laipsniai Celsijaus

Vincentas Krupas | 2015-09-02

Smaguriautojo kūnui tokia temperatūra akivaizdžiai per maža. Lietuvos vasaros oras, tris dienas per metus įkaitęs iki tokio karščio, – jau kone tautinė nelaimė. Meksikai ir net Pietų Kalifornijai – tai kasdienis dalykas, kurio nesudramatina net begalinis laistymo vandens stygius. Dabar vidudienis: nė debesėlio, skrybėlė ant akių, akiniai ant nosies, o Kauno rotušės bokšto šešėlis it koks neklystantis saulės laikrodis rodo „Agave“ restorano duris. Tiesą sakant, ne tik bokštas, ne tik reporterio nosis, bet ir mergina greta manęs ten veda.

Daugiau apie merginą – nė žodžio. O štai gilus meksikietiško restorano rūsys laukia dėmesio, ne mažesnio nei sąskaita, apie kurią tuoj išgirsite. Kai senojo Kauno pirkliai rentė šį namą, Kolumbas plaukiojo tarp dviejų pasaulių, o būsimai Meksikai dar ieškota pavadinimo. Tuomet niekas nemokėjo iš agavos virti tekilos. Taupydamas eilutes galiu tik tiek pasakyti: rūsio vidus derino banalią senovę su džiaugsmingais meksikietiškais puošmenimis, patvirtindamas seną mano mintį, kad lietuvių restoranų daiktai, įranga ir dizainas besąlygiškai yra aukščiausios kokybės. Valgiaraštyje nurodytos kainos buvo skirtos tam, kad šią prielaidą patvirtintų, – jos didesnės nei Meksikoj įprasta.

Pradėkime nuo vienos taurės „Margaritos“ (5,8 euro) su dviem šiaudeliais pramogaujančiai porai. Didelė kruopščiai paruošta taurė druskos kristalais aplipusiais kraštais išdidžiai gundė klasišku gėrimu. Mano gomuriui truputėlį stigo tekilos ir kelių lašų „Triple sec“, tačiau gaivus delikatumas labai tiko vidudieniui ir dar kai kam prie mano stalo. Aukštas juoda su balta apranga vilkintis padavėjas laisvai ir su giliu įsitikinimu komentavo meksikietiškas skonybes, be rašto (ir kaip vėliau išaiškėjo – su lemtingomis klaidomis) priėmė mūsų užsakymus. Pripratusiems prie demokratiškos meksikiečių virtuvės reikėjo pasistengti nenustebti, kad čia ant stalo ne tik nėra degančio padažo su tacos, o meniu – to, kas per amžius gelbėjo pusiaujo Ameriką, – labai riebios pupų košės. Restorane „Agave“ visa tai nukošta pretenzingu europietiškos aukštos virtuvės samčiu.

Kūno temperatūra ir akys pirmiausia prašėsi „Guacamole con tatapos“: po akimirkos sodri, šalta, gaivinanti ir budinanti avokadų, pomidorų, kalendrų, žaliųjų citrinų sulčių tyrė (4,63 euro) ir kesadilija „Agave“ su smulkinta vištiena (5,21 euro) ant mūsų stalo. Iš recenzavimo reikalo dar užsisakiau „Chilli con carne“ (7,24 euro). Nenusivyliau. Sriuba buvo subtili europietiška versija to, kas dažniausiai atima žadą ir verčia ieškoti šalto vandens. Arba jautrios sielos ugniagesių. Visai tas pats santykis su liaudiškais prototipais kaip ir klasikinės „Margaritos“ atveju. Purūs jautienos gabaliukai, pupelės ir kukurūzai kantriai krosnies liepsnas atlaikiusių svogūnų, česnakų, raudonėlio, šokolodo ir „Mezcal de la casa“ skonių lydinyje. Be priekaištų.

Tarp paskutinių lašų it pasaulinis klimatas šylančios „Margaritos“ kokteilio įsiterpiantys aromatingi jautienos steiko kąsneliai iš „Fajita provocativa“ lėkštės anapus nedidelio stalo prilygstantys intelektualiam gilių akių žvilgsniui. Apkepti raudonieji svogūnai, trispalvių paprikų barikados su salotomis ir, žinoma, sūriu, grietine ir „Agave“ namų padažu (visa tai – 14,48 euro) buvo provokatyviai atskirta nuo lėkštės su šviežiai keptomis miltinėmis tortilijomis, kurios beveik visos man ir teko.

Pagaliau mano užsakytas ir padavėjo pamirštas pagrindinis patiekalas: uotas meksikietiškų skonių lėkštėje, išdidžiai įsitaisęs tarp pomidorų skilčių, svogūnų griežinių, abiejų spalvų alyvuogių su kaparėliais. Jokio žarijų grūzdesio, daugiau aukštosios virtuvės garų, daugiau mūsų akivaizdoje pingančių eurų – 10,14 už gerą žuvį. Paprastai, žmogau, tokio subtilumo negalima tikėtis populiariuose Meksikos restoranėliuose ir, be jokios abejonės, amerikietiškuose „Taco Bell“. Tikrai geras lietuvių skonis ir tikrai spalvinga iliustracija to, kas Lietuvoje darosi. Širdies nepraradęs restoranų ekspertas nesunkiai gali atpažinti socialinius kontrastus virtuvės valgiaraščiuose. Pridėjus stalo vandenį ir du puodelius kavos mano ir redakcijos sąskaita įkopė į 52 eurų viršukalnę per daug nesistengiant ragauti recenzijai būtinų valgių. „Agave“ verta tos kainos, pasakytų daugelis atvykėlių iš Vakarų.

Svarbiausia, negali abejoti, kad daugelis brangių lietuvių restoranų yra itin geros kokybės. Ir jų negalima išvengti tuomet, kai stengiesi suvilioti intelektualias bendravalges, – jos dažniausiai nesusigundo kasdienį skonį liudijančiomis užeigomis darbininkų rajonuose. Gurkšnojau kavą, keiksnodamas socialinę nelygybę ir suprasdamas, kad be jos daug ko šioje Žemėje visiškai nebūtų. Neskubėjome išeiti į aikštę. Lauke buvo 34 laipsniai Celsijaus, o už minutes prabangioje restorano „Agave“ vėsumoje nereikėjo mokėti.

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 136196 [post_author] => 581 [post_date] => 2015-08-10 17:37:24 [post_date_gmt] => 2015-08-10 15:37:24 [post_content] => (V. Snarskio piešinys) [post_title] => krupas-me [post_excerpt] => Restorano „Agave“ įvertinimas – keturios šakutės iš penkių. [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => krupas-me [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-08-10 17:37:24 [post_modified_gmt] => 2015-08-10 15:37:24 [post_content_filtered] => [post_parent] => 136187 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2015/08/krupas-me.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai