Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

Aukštuomenės ilgesys

Vincentas Krupas | 2014-12-29

Varčiau Radvilų dvaro meniu, kuris į rankas pakliuvo ne restorane, bet nuo naujų knygų lentynos. Varčiau ištaigingus puslapius. Varčiau akis, bet ne dėl to, kad pro Raudondvario dvaro oranžerijos langus krūtinę slėgė gruodžio dienos prieblanda.

Anapus mano akinių rėmų sėdėjo dvi šviesiaplaukės nuo 30 iki 40 metų. Juodi kostiumėliai. Vienos palaidi plaukai, lygiai nukirpti ties pečių linija, kitos – surišti į mano pusę atgręžtą santūrios bohemos uodegą. Šalia kėdės didoka rankinė, prikimšta popierių. Dviejų susitvardančių, savarankiškų vadybininkų pietūs galimam auditui aptarti.

Akinių stiklai rasojo, bet nei jos, nei dryžuota XIX a. liemene pasidabinęs padavėjas to nepastebėjo. „Oranžerijoje“ sklindanti čiurlenančio vandens melodija konkuravo su kiek per garsiai paleistu muzikos įrašu – dūsuok į valias. Kramčiau vakarykštę mielinės tešlos bandelės plutą ir gurkšnojau 12 litų kainavusį „Sauvignon Blanc“ iš čilietiškų baltųjų vynų sąrašo, paskendęs mintyse labiau, nei reikia. Štai ir lėkštė prieš mane. Keptų burokėlių riekės salotose rodėsi kiek per sūrios, bet vynuogių saldėsis galėjo būti šefo sugalvota atsvara. Špinatų lapeliai ir ožkų sūris balzaminio acto ir gero alyvuogių aliejaus fone. Visko buvo daug viename, bet, kaip paskui paaiškėjo, taip „Oranžerijos“ virtuvėje sup­rantamas aristokratiškas skonis. Skaitinėdamas Radvilų dvaro valgių sąrašus negalėjau abejoti, kad aristokratija buvo susipykusi su saiku. Bet, sakytume šiandien ant Nevėžio kranto, kas tinka Jupiteriui, netinka jaučiui. Mano IQ peršamam skoniui persistengimas, per didelis komponentų kiekis lėkštėje dažniausiai yra minusas.

Buvau vienas, o vaizdas prie lango vertė rinktis daugiau valgių, nei dera siekiančiam ilgiau gyventi. Visos sriubos šiandieniame sąraše atrodė labai sočios. Tokia buvo net itališka džiovintų pomidorų sriuba (9 litai) su morkytėmis, salierų skeveldromis ir juodosiomis alyvuogėmis rūgščiai aštraus padažo prieskoniu dvelkiančioje lėkštėje. Viso to viršuje – žalių gražgarsčių gniūžtė, rodanti tam tikrą šefo blaškymąsi virtuvėje. Nebuvo blogai, bet gailėjausi nepabandęs vėžiagyvių su bulvytėmis ir degtine (!) arba net jautienos su daržovėmis sriubos (12 ir 14 litų).

Pagrindinių patiekalų sąrašas Raudondvaryje labai ilgas, tad kaip visada tokiais atvejais viskas rėmėsi sujaudinta vaizduote ir intuicija. Po sriubos mano užsakyta dorada (39 litai) atplaukė taip greitai, kad būtų patenkinusi net skubantį pakeleivį. Todėl valgiau pabrėžtinai lėtai ir svarsčiau, ar ne per mažai krosnyje pabuvo mano žuvis. Dalis prie nugarkaulio galėjo pakentėti karštyje dar bent minutę, bet pagirtina šefo rizika – geriau žuvytės neperkepti. Juolab kad maniškė buvo labai kokybiška, nors ir nevalgytina žalia it kokia laukinė norvegų lašiša.

Šiaip nebūtų galima „Oranžerijos“ laikyti brangiu restoranu. Štai demokratiška vištienos krūtinėlė siūloma už 22 litus, triušio koja „Le Provance“ – už 29, antienos krūtinėlė su gundančiu raudonojo vyno ir spanguolių padažu – 32, o jautienos steikas – už 42 nykstančius lietuvių litus. Žinoma, pagalvojau kilstelėdamas akis, kainos padidėja renkantis priedus, bet šiais persivalgymo ir anoreksijos laikais galima jų atsisakyti.

Amžinai žaliuojančių augalų kaimynystėje buvo galima suprasti, jog santūriai jaunas moteris nužvelgiantys akiniuoti vienišiai su kaklaskarėmis nelaukiami išskėstomis rankomis. Pokyliai ir furšetai nuo 20 iki 250 svečių, nuobodžiaujantys valdžios finansuojamų konferencijų dalyviai, vestuvininkai iš turtingų Kauno priemiesčių arba tuoktis sugrįžtantys emigrantai yra prioritetas tokioms didelėms vietoms. Skanavau mikrobangų krosnelėje pašildytą obuolių pyragą su standartinių ledų gniūžte. Skaičiavau, kiek šakučių paliksiu po šio reportažo vien dėl lipnios tešlos ir apgailėtinai paniekintų obuolių. Ne tiek gaila 10 litų, kiek neparagauto šefo sūrio pyrago. Pastarasis yra kantresnis prisikėlimams pakartotiniam užstalės gyvenimui. Beveik neabejojau, kad tokių balių dalyviai gaus visiškai panašų, kokybišką, įmantroką, bet taip pat nuobodų valgį. Ar tai gerai? Jiems galbūt taip, man – nelabai.

Gurkštelėjau paskutinį lašą espreso, sumokėjau vidutiniškai didelę sąskaitą ir pasinaudojau proga išeiti tik keliais žingsniais atsilikęs nuo įspūdingai profesionalios porelės. Senoviškai it liokajus pravėriau joms duris, palydėdamas į aristokratiško parko romantiką. Priešais dunksojo lietuviškos žiemos prieblanda, verčianti ieškoti kitos užuobėgos.

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 133030 [post_author] => 598 [post_date] => 2014-12-19 13:50:09 [post_date_gmt] => 2014-12-19 11:50:09 [post_content] => (Vyčio Snarskio pieš.) [post_title] => krupas small [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => krupas-small-12 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-12-19 13:50:09 [post_modified_gmt] => 2014-12-19 11:50:09 [post_content_filtered] => [post_parent] => 133029 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/12/krupas-small.jpg [menu_order] => 1 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => stdClass Object ( [ID] => 133031 [post_author] => 598 [post_date] => 2014-12-19 13:51:44 [post_date_gmt] => 2014-12-19 11:51:44 [post_content] => [post_title] => sakutes [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => sakutes-15 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-12-19 13:51:44 [post_modified_gmt] => 2014-12-19 11:51:44 [post_content_filtered] => [post_parent] => 133029 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/12/sakutes.jpg [menu_order] => 2 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai