Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

Dainos pietūs

Vincentas Krupas | 2014-08-25

Totoriškas aguonų pyragas, lietuviškai pakrikštytas šimtalapiu ir išlikęs gyva tradicija Alytaus apylinkėse, kur dzūkės šeimininkės uoliai puoselėja jo kepimo paslaptis, yra geriausias buvusios Lietuvos didybės simbolis. Didybė glūdėjo virtuvėje, gebėjusioje surinkti į viena visą geriausių įvairiatautės šalies valgių aruodą. Tik vėliau darbo ėmėsi lietuvių kalbotyrininkai ir sukūrė šakočius, šimtalapius ir kugelius, tartum tautinio antspaudo kancleriai pažymėdami savo paveldą.

Dabar, įsikūręs „Dzūkų ainiuose“, Alytaus Rotušės aikštėje esančiame restorane, kuris šeimininkų valia vadinamas svetaine (nors turi viską, kas kitiems ir kitur gali atrodyti ir užeiga, ir picerija, ir tratorija…), skandinau liūdesio akinius mažame bokale „Kalnapilio“, nerasdamas valgiaraštyje to, dėl ko sukoriau nemažą gabalą kelio, t. y. šimtalapio. Vidurvasary galvodamas apie pietus vis prisimenu linksmą vašingtoniečių išmintį apie tai, kur išsirinkti namų vietą. Kuo toliau nuo Vašingtono ir po to tą atstumą padauginti iš dviejų… Naujai pasiturintys vilniečiai šią taisyklę jau kuris laikas taiko savo poilsio namams, tačiau negyventi Vilniuje jiems reikštų, lyg rusams negyventi Maskvoje. Retas kuris (kaip jūsų nuolankus restoranų reporteris) tuo remiasi ieškodamas, kur įdomiai papietauti.

„Ainiai“ yra didelis restoranas, kuris per pietus buvo pusiau pilnas. Vidus labai padoriai susitvarkė su sovietinio pastato nuobodybe, o aikštėn žengianti veranda ir terasa (solidariai su kaimynais) tiesiog gelbėjo visą architektūrą. Publika: nuo klerkų iš greta stovinčios savivaldybės iki paauglių, griebiančių picas (nuo 8 iki 16 litų). Vieta, kuri panėšėtų į populiarią „Čili picą“, pusė galvos aukštesnį „Pizza Jazz“ tinklo restoraną ar kurią kitą standartizuotą piceriją. Tai reikštų, kad recenzuoti jos valgius būtų tas pats, kaip imtis aprašinėti „McDrive“ meniu.

Neretai pirmas įspūdis klaidina. Be to, neabejotina, kad ir panašios orientacijos virtuvės skiriasi savo kokybe, kuri priklauso nuo šefo gomurio ir šeimininko saiko. Čia prasideda malonūs dzūkų netikėtumai. Rizikuoju pastebėti, kad raudonai (marškinėliai) ir juodai aprengta padavėjų komanda atrodė it Dainų šventės repeticijas Vilniuje praleidžiantis šokių ansamblis. Tikras matematikos ir erotikos kokteilis. Keturios poros, dvi brunetės ir dvi šviesiaplaukės. Savigarbi, gal kiek kvapą gniaužianti eisena, pečiai, grakštūs rankų linkiai ir net šypsena, vienoda aptarnaujant tiek valdininkus, tiek paauglius. Lyg būčiau Amerikos vidurio vakarų universitetiniame mieste. Trumpai: tai labai gerai surežisuotas restoranas.

Meniu toks platus, kad patenkintų visų mažiau išrankių skonį, bet negalėtų tilpti į reportažui skirtas eilutes. Europietiška virtuvė su azijietiškomis užuominomis. Karštieji (koldūnai, lazanija), šaltieji užkandžiai, septynių versijų salotos (viskas maždaug nuo 6 iki 13 litų). Sriubos, lietuviška bulvinė skiltis (iki 12 litų), po penkis paukštienos ir žuvų patiekalus (viskas iki 18 litų), po keturis jautienos ir kiaulienos (15–36 litai). Saldaus deserto klasėje, be kitų standartų, varžėsi „Napoleonas“ su obuolių pyragu. Galit įsivaizduoti reporterio suglumimą?

Reikia apsimesti dvi dienas nevalgiusiam ir du mėnesius merginas stebėjusiam tik per TV, o kur dar neviltis neradus to, ko ieškojai. Tad pasigedęs aguonų šimtalapio griebiausi silkės su baravykais už 6,91 lito. Dar, lyg laisvėn ką tik išleistas kalinys, paėmiau graikiškas salotas (10,7 lito), špinatų sriubą iš dienos pietų komplekso (3,8 lito), mažai keptą pipirinį jautienos steiką su šaldytomis garintomis daržovėmis ir apkeptomis bulvių skiltelėmis bei salsą menančiu padažu (36,25 lito), austrišką obuolių pyragą (6,56 lito) ir espreso (3,45 lito). Nesunku suskaičiuoti, kad viskas kainavo apie 70 litų. Ir su dosnia padėka padavėjui (!) išaugo dar 12 proc.

Silkė buvo sveiko skonio, o baravykų aromatas giedojo himną paprastam dzūkų pušynui. Graikiškos salotos per smulkios, o gero aliejaus pagailėta – standartinis saldžiarūgštis antpilas. Bet ir taip gali būti. Špinatų sriubytė iš didelio dienos pietų katilo taip pat buvo be didesnių pretenzijų ir klaidų. Kuo toliau, tuo geriau. Tiesą sakant, didžiausios viltys sietos su jautienos kepsniu – tikra „Ainių“ brangenybe. Galiu būti vienos dienos liudininku, kad čia su maistu elgiamasi labai garbingai. Mažai kepta jautiena buvo puri ir minkšta, pipirų sluoksnelis tiko lyg klumpės dainų ir šokių šventėje. Gal kasdien ir nepatogu, bet retsykiais ir su linksma šypsena – tiesiog gyvenimo dovana.

Pyragas prie kavos, kava prie pyrago. Obuoliai plonoje tešloje balansavo ant ribos tarp sirupo ir formos nepraradusio vaisiaus. Ne tiesiai iš orkaitės, bet neilgai laukusio pašildymo. Tikriausiai ir „Napoleonas“ būtų ne prasčiau pasirodęs, bet juk vis tiek ne šimtalapis. Skaičiavau arbatpinigius, vis sunkiau atplėšdamas akis nuo padavėjų. Ne šokių šventė, bet tikrai dainos pietūs. Reikia tik išmokti klausytis.

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 129680 [post_author] => 598 [post_date] => 2014-07-30 17:15:55 [post_date_gmt] => 2014-07-30 14:15:55 [post_content] => (Vyčio Snarskio pieš.) [post_title] => krupas small [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => krupas-small-9 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-07-30 17:15:55 [post_modified_gmt] => 2014-07-30 14:15:55 [post_content_filtered] => [post_parent] => 129679 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/07/krupas-small.jpg [menu_order] => 1 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => stdClass Object ( [ID] => 129681 [post_author] => 598 [post_date] => 2014-07-30 17:16:12 [post_date_gmt] => 2014-07-30 14:16:12 [post_content] => [post_title] => Sakutes [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => sakutes-11 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-07-30 17:16:12 [post_modified_gmt] => 2014-07-30 14:16:12 [post_content_filtered] => [post_parent] => 129679 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/07/Sakutes.jpg [menu_order] => 2 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai