Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

Hipsteriai renkasi čia

Ieva Rekštytė, „Intelligent Life“ | 2014-12-04

Latvijos sostinė drąsiai kuria savo tapatybę, matuojasi įvairius titulus ir tiesiog džiazuoja. Ievai Rekštytei tai patinka taip, kad net kirbteli kaimyniškas pavydas.

 

Interneto svetainėje liveriga.com pateikiama dešimt priežasčių, kodėl artimiausiai kelionei turėtumėte pasirinkti šį miestą. Kaip teigiama sąraše, Latvijos sostinėje jūs, mieli keliautojai, iš esmės rasite viską. Pirmiausia, tai – šiųmetė Europos kultūros sostinė, tikras architektūros perlas, Rygos restoranai pranoksta kitus Baltijos šalyse, jos įdomi istorija, daug galimybių aktyviai leisti laisvalaikį, siaubti parduotuves, taisyti sveikatą ir kurti verslą. Ko daugiau galima norėti? Klausiu be ironijos.

Rygos turizmo plėtros ambicingumu darsyk įsitikinu su kolegomis žurnalistais dalyvaudama vieno „Ryga – Europos kultūros sostinė 2014“ projekto pristatyme. Sumanymas, kaip kas nors pasakytų, popsinis, bet patrauklus: šeši svečiai iš įvairių Europos šalių turi galimybę praleisti savaitgalį su viena Rygos įžymybių, kuri kelioms dienoms taps asmeniniu gidu po miestą. „Celebrity Couch“ projekte dalyvauja virtuvės šefas Martinis Sirmaisas, mados žurnalistė ir tinklaraštininkė Agnesė Kleina, buvęs Latvijos ministras pirmininkas ir keliautojas Maris Gailis, muzikos grupės „Instrumenti“ nariai, dviratininkas, mažojo velodromo čempionas Tomas Alsbergas ir didžėjus, socialinių medijų specialistas Arturas Mednis. Šie vardai galbūt jums daug (ar net nieko) nesako, tačiau Latvijoje tuos žmones pažįsta ir atpažįsta visi.

„Stay on my couch!“ (angl. „Pernakvok ant mano sofos!“) – estetiškuose vaizdo filmukuose plačiai besišypsodamos kviečia Rygos žvaigždės. Tačiau šis svetingumas turi alternatyvą. „LIVE RīGA“ ir „Air Baltic“ oro linijų bendrovės vykdomas projektas siūlo nemokamą savaitgalį Rygoje su nakvyne viešbutyje. A. Kleina juokauja, kad kitu atveju jos svečias turėtų išsitekti nedideliame bute su ja, jos draugu ir daugybe garderobo. T. Alsbergo namuose – nubusti vos pravirkus jo kelių mėnesių dukrelei.

„Tą dieną veiksiu kasdienius dalykus, bet neabejoju, kad kitam žmogui tai bus neįprasti užsiėmimai“, – šypteli Tomas, paklaustas, kokią programą yra numatęs atvykėliui. A. Kleina, be abejo, siūlo nueiti į žymiausias Rygos dizainerių parduotuves. O M. Sirmaisas savaitgalį pradės pasivaikščiojimu po Rygos centrinį turgų. Bandomojoje viešnagėje dalyvaujame ir mes. M. Sirmaisas didžiulio turgaus erdvėje nardo it žuvis, glėbesčiuojasi su prekybininkais ir duoda mums paragauti jų siūlomų produktų. Žmonės dirsčioja į šį viešųjų ryšių spektaklį, bet, rodos, per daug nesistebi – susitikti čia Latvijos kulinarijos žvaigždę ne naujiena.

Martinis labiau primena bohemos atstovą, o ne virėją. Jis gerokai liesesnis, nei pagal tipinį įsivaizdavimą galėtų būti restorano šefas, šneka greitai ir daug gestikuliuoja, vis nubraukdamas nuo veido į visas puses stirksančią garbanotų plaukų kupetą. Tik peilio tatuiruotė ant vieno dilbio ir šakutės ant kito neleidžia apsirikti, kas yra didžiausia jo gyvenimo aistra. Vis dėlto nenustebina ir faktas, kad žymiojo Latvijos kulinaro tėvai – menininkai. Bohemiški polinkiai kurį laiką buvo nesvetimi ir jam. M. Sirmaisas lyg tarp kito papasakoja istoriją, kaip vos šešiolikos pradėjo gaminti. „Paauglystėje vartojau marihuaną, o nuo jos labai padidėdavo apetitas. Tėvai mane nusiuntė mokytis į kulinarijos mokyklą, kad neužknisčiau jų reikalaudamas maisto ir pats amžinai netūnočiau prie šaldytuvo“, – juokiasi jis.

Martiniui būdinga eiti prieš vėją. Vieną žymiausių Rygos „3 pavaru“ (latv. „3 virėjų“) restoranų, į kurį vėliau visi kartu nueiname, jis su dar dviem kolegomis atidarė 2008-aisiais, per pačią ekonomikos krizę. „Iki tol turėjau labai mažą bistro. Visur nuosmukis, depresija dėl sunkmečio… Susiėjome trys šefai ir pagalvojome – velniop krizę, atidarykime naują restoraną!“ Pasiųsti krizę velniop pasirodė vykęs sprendimas. Buvusioje ambasadorių rezidencijoje įkurtas restoranas šiandien vilioja pačią įvairiausią publiką. M. Sirmaisas džiaugiasi pamatęs gana įprastą šiai vietai vaizdelį: prie vieno staliuko alų siurbčioja pankas, o prie gretimo pietauja Latvijos Saeimos pirmininkas. „Mūsų idėja tokia ir buvo – ši vieta turi būti nepretenzinga. Žmonės čia turi jaustis laisvai, restoranas neturi varžyti.“
Esminė „3 pavaru“ idėja – moderniausių virtuvės technologijų ir nacionalinių patiekalų sinergija. Ant sušiuolaikintos tradicinės virtuvės bangos šiuo metu plaukia nemažai Rygos restoranų. Jų šefai renkasi sezoninius vietos ūkininkų užaugintus produktus („3 pavaru“ net turi savo ūkį), o senus receptus prikelia pasitelkdami meistriškumą ir išmonę. Anot M. Sirmaiso, šis bumas prasidėjo prieš gerus penketą metų. Latvijoje gyvuojantis Šefų klubas sumanė gastronominį projektą „Delightfully Delicious Destination – RīGA“ (angl. „Nuostabiai skanus kelionės tikslas – Ryga“) ir miesto svečiams ėmė siūlyti turą po Rygos bei Latvijos restoranus.

„Wow“ efekto nesiekiame, bet skonis jums tikrai patiks“, – valiūkiškai mirkteli M. Sirmaisas, o mes ginčijamės: „wow“ vis dėlto norisi sakyti jau vien dėl iš pirmo žvilgsnio paprastų, bet iki smulkmenų apgalvotų originalių idėjų. Pavyzdžiui, kad ir užkandžių performanso. Juodųjų serbentų, morkų, rabarbarų ir bazilikų padažai lengvais potėpiais nugula ant kepimo popieriumi nutiesto stalo. Martinis paragina į juos dažyti restorane keptą duoną su moliūgų sėklomis. Stebėdami profesionalius, greitus jo mostus ir ant stalo atsirandantį maisto piešinį, traukiame savo fotoaparatus ir mobiliuosius telefonus. Šefas pradeda juoktis. Ar jis mano, kad maisto fotografavimas sumažina jo patyrimą? „Žinoma, – šūktelėja. – Bet tai padeda restorano rinkodarai!“2 psl. >>

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 132757 [post_author] => 581 [post_date] => 2014-12-02 14:15:34 [post_date_gmt] => 2014-12-02 12:15:34 [post_content] => (All Over Press nuotr.) [post_title] => Ryga [post_excerpt] => Rygos centras. [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => atl-429261 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-12-02 14:15:34 [post_modified_gmt] => 2014-12-02 12:15:34 [post_content_filtered] => [post_parent] => 132756 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/12/AOP28.ATL-429261.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => stdClass Object ( [ID] => 132758 [post_author] => 581 [post_date] => 2014-12-02 14:15:38 [post_date_gmt] => 2014-12-02 12:15:38 [post_content] => (R. Vėželytės nuotr.) [post_title] => Ryga [post_excerpt] => M. Sirmaiso maisto performansas. [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => rvnuotr_dsc_0390 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-12-02 14:15:38 [post_modified_gmt] => 2014-12-02 12:15:38 [post_content_filtered] => [post_parent] => 132756 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/12/RVnuotr_DSC_0390.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => stdClass Object ( [ID] => 132759 [post_author] => 581 [post_date] => 2014-12-02 14:15:41 [post_date_gmt] => 2014-12-02 12:15:41 [post_content] => (I. Rekštytės nuotr.) [post_title] => Ryga [post_excerpt] => Šias knygas į naująjį bibliotekos pastatą iš senojo pernešė patys rygiečiai. [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => irnuotr-20140813_161931 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-12-02 14:15:41 [post_modified_gmt] => 2014-12-02 12:15:41 [post_content_filtered] => [post_parent] => 132756 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/12/IRnuotr.20140813_161931.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [3] => stdClass Object ( [ID] => 132760 [post_author] => 581 [post_date] => 2014-12-02 14:15:44 [post_date_gmt] => 2014-12-02 12:15:44 [post_content] => (R. Vėželytės nuotr.) [post_title] => Agnese Kleina [post_excerpt] => Apibūdindama latvišką estetiką A. Kleina pirmiausia įvardija kontrastus: tamsius tonus ir šviesias spalvas, minimalizmą ir eklektiką, atsainumą ir griežtumą. [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => rv-nuotr-dsc_0174 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-12-02 14:15:44 [post_modified_gmt] => 2014-12-02 12:15:44 [post_content_filtered] => [post_parent] => 132756 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/12/RV-nuotr.DSC_0174.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai