Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

Karališkieji šparagai

Rasa Pangonytė, „Intelligent Life“ | 2015-06-19

Jeigu manote, kad lietuviai pakankamai vertina taip mėgstamas bulves, klystate. Jų garbei mes nerengiame festivalių, neorganizuojame bėgimų ir nekuriame muziejų. O štai šparagai, dar vadinami smidrais, gali tuo pasigirti. JAV, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje vyksta grandiozinės jų garbei skirtos šventės su įvairiausiomis atrakcijomis ir, žinoma, naujojo derliaus skanavimu.

 

Iš viso skaičiuojama apie 300 šparagų rūšių, o jų spalva priklauso nuo auginimo būdo. Anglijoje ir Amerikoje mėgstami žalieji, Prancūzijoje populiarūs violetiniai, o Ispanijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje vyrauja švelnesnio skonio baltieji šparagai.
Būtent vokiečius galima vadinti smidrų valgymo lyderiais. Apskaičiuota, kad per sezoną vienas vokietis sukerta apie 1,5 kg šių daržovių. Nenuostabu, kad toje šalyje atidarytas ir šparagų muziejus.

Šparagai auga daugelyje žemynų, tačiau amerikiečiams tai tiesiog sveika daržovė, o europiečiams ji dar ir karališka. Ne dėl karūną primenančios stiebo viršūnėlės ir maistinių savybių. XVI a. Europoje jais galėjo mėgautis tik karaliai. Pasakojama, jog karalius Liudvikas XIV – Karalius Saulė – taip mėgo smidrus, kad apskritus metus juos augino specialiame šiltnamyje Versalio soduose.
Vokietijoje keletą šimtmečių šparagai buvo išskirtinai aukštuomenės daržovė, o masėms tapo prieinami tik XIX amžiuje. Beje, nuo didžiausių Europos dvarų neatsiliko ir Lietuva. Kaip ir daug kitų produktų, XVI a. smidrai į Lietuvą atkeliavo su karaliaus Žygimanto Augusto motina Bona Sforza ir netruko atsirasti didikų virtuvėse.

Tiesa, paprastiems lietuviams jie dar ir dabar asocijuojasi su žaliomis plunksniškomis šakomis, paramstytomis močiučių darželiuose. Kas galėjo žinoti, kad vos išsikalusius stiebelius galima pjauti ir valgyti (žinovai sako, kad darželių smidrai paprastai beskoniai) nelaukiant, kol jie virs puokščių puošmena.

Tačiau mes sparčiai mokomės ir straipsnius tema „Šparagai ir šparaginės (ankštinės) pupelės – ne vienas ir tas pats“ pamažu keičia gurmaniški receptai. „Šparagų valgytojų, kaip ir augintojų, Lietuvoje kasmet daugėja“, – sako šparagų ūkio savininkė Jurgita Krištopaitienė. Jos teigimu, lietuviai mieliausiai renkasi žaliuosius šparagus. Ir valgo juos ne tik naujo skonio ieškantis jaunimas. Vyresni žmonės juos esą pirmiausia vertina dėl gydomųjų savybių.

Smidrų auginimas reikalauja ir darbo, ir kruopštumo, užtat paruošti juos paprasta. Visi gurmanai ir virėjai it susitarę tvirtina, kad šiai daržovei nereikia įmantrumo. Vienas populiariausių būdų – virtus šparagus patiekti su olandišku (angl. hollandaise) padažu ar kokybišku sviestu. Kai kuriuose Vokietijos regionuose jie patiekiami su virtomis bulvėmis, šniceliu ar žuvimis. Prancūzai mėgsta pagardinti majonezo padažu.

Šparagus auginančių Krištopaičių šeimoje jie valgomi ir žali, ir maišomi į salotas.

Nesvarbu, koks gamybos būdas, skaniausi – švieži. Kaip sako vokiečių ūkininkai, geriausi yra ryte nukirsti ir pietums suvalgyti šparagai. Vis dėlto, jei įsigijote ne pačių šviežiausių stiebų, asmeniškai išbandytas patarimas: sudėkite juos į dubenį, užpilkite šaltu vandeniu, palikite porai valandų ir nuovargis dings.

Už paprastumą giriamos daržovės turi ir savų kaprizų. Dėl ypatingo skonio jos nesutaria su daugeliu vynų. Norėdami prie naujojo derliaus pasiūlyti geriausio vyno, kai kurie Prancūzijos šparagų augintojai bendradarbiauja su vynininkais, restoranų šefais ir someljė. Žinovai siūlo pamiršti taninų gausius raudonuosius ir ąžuolų statinėse brandintus baltuosius ir rinktis lengvus nebrandintus citrusinius vynus. Prie šparagų patariama ieškoti Elzaso krašto rislingo ar Sauvignon Blanc iš Naujosios Zelandijos.
Užgersite vynu ar ne, valgysite restorane ar namie, mėgaukitės šparagais ir jauskitės gurmanais. Su šia daržove tai itin lengva. Ir nepražiopsokite – jų sezonas trunka tik iki Joninių!

 

Šparagai su parmezanu (2 porcijos)

Restorano „La Storia“ virtuvės šefas Arūnas Jonaitis sako jau pasiilgęs šviežių lietuviškų šparagų ir to vos juntamo riešutų skonio. Sezono metu šparagams restorane skiriamas ypatingas dėmesys. „La Storios“ svečiai juos ragauja su Parmos kumpiu, puikiai šparagų skonį atskleidžiančiu lietuvišku ožkų sūriu, netgi su šviežiomis braškėmis.

A. Jonaitis tvirtina, kad šparagus paruošti paprasta, svarbiausia – nepervirti. Jei stiebų storis akivaizdžiai skiriasi, rekomenduoja juos virti stačius, o viršūnėles kelioms sekundėms į vandenį įkišti tik pabaigoje.

Ar šparagus reikia skusti, specialistų nuomonės paprastai išsiskiria. A. Jonaitis šių daržovių neskuta, o sumedėjusią dalį tiesiog nulaužia. Nustatyti, kurioje vietoje laužti galiuką esą nesudėtinga, nes jis lūžta ten, kur ir reikia.

Subtilus šparagų riešutiškumas, teigia šefas, geriausiai juntamas pirmąją parą, kai smidrai būna nuskinti, – tuomet jie kvapiausi, traškiausi ir tinkamiausi tiekti į stalą. Tačiau jei šparagų įsigijote daugiau, susukę į drėgną skudurėlį, galite juos kelias dienas laikyti šaldytuve.

Sudedamosios dalys:

ryšelis šparagų (200–250 g),
2 kiaušinių tryniai,
apie 40 g parmezano,
šviežios kalendros,
alyvuogių aliejus,
citrinų sultys.

Paruošimas: kietai išvirkite kiaušinius. Šparagus sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 3 minutes. Nusausinkite, išgriebkite į lėkštę, kurioje patieksite, užtarkuokite parmezano ir apiberkite smulkintais kiaušinių tryniais. Užberkite saujelę kapotų kalendrų lapelių. Pašlakstykite šviežiai spaustomis citrinų sultimis ir aukštos kokybės alyvuogių aliejumi.2 psl. >>

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 135569 [post_author] => 581 [post_date] => 2015-06-16 14:55:43 [post_date_gmt] => 2015-06-16 12:55:43 [post_content] => (D. Markūno nuotr.) [post_title] => Smidrai [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => dmr_1011 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-06-16 14:55:43 [post_modified_gmt] => 2015-06-16 12:55:43 [post_content_filtered] => [post_parent] => 135568 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2015/06/DMR_1011.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai