Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

Kosmopolitas iš pieno

Rasa Pangonytė, „Intelligent Life“ | 2015-08-09

Kai norisi ko nors tokio… skanaus, bet neriebaus, gaivaus, vos vos rūgštaus, jogurtas – kaip tik tai, ko reikia. Rasa Pangonytė dalijasi naminio jogurto receptu ir kviečia improvizuoti šio skanėsto tema.

 

Sūrio ir jogurto kamuoliukai

(12 vnt.)

Stalo teniso kamuoliukus primenantis skanėstas lėkštėje nutupia prie karamelizuoto pieno ir migdolinių pyragaičių (pranc. macarons) su žiedadulkėmis, perteptų laukinių serbentų pumpurais pagardintu kremu. Viską vainikuoja karamelizuoti šokolado trupiniai ir vienas kitas violetinis plaučių žiedelis.

Taip restorano „Sweet Root“ virtuvės šefo Justino Misiaus rankose gimsta naujas desertas.

Naujo deserto, kuris keičia putpelių kiaušinių trynius su pušų spygliais, pagrindu J. Misius pasirinko ūkininko Giedriaus Prakapavičiaus ožkų pieno sūrelį ir avių pieno jogurtą. Avių pieno jogurtą šefas sako pasirinkęs neatsitiktinai – jis intensyvesnio skonio. Tačiau gaminantiems namie virtuvės virtuozas pataria eksperimentuoti ir su paprastu karvių pieno arba tirštu graikišku jogurtu, sūrelius taip pat galima keisti į karvės pieno.

Jaunas virtuvės meistras nuolat paskendęs eksperimentuose, nes su gamtos ritmu keičiasi ir restorano valgiaraštis, o patiekalai net ir apsisukus metams nesikartoja, kad ir kokie vykę buvo.

Sudedamosios dalys:
130 g ožkų pieno sūrelio,
50 g avių pieno jogurto,
15 g cukraus pudros,
3 g želatinos,
50 g pieno,
100 g baltojo šokolado,
karamelizuotas pienas ar mėgstamas džemas,
migdoliniai pyragaičiai arba šviežios uogos.

Paruošimas: šaltame piene išbrinkinkite želatiną. Trintuvu sumaišykite sūrelį, cukraus pudrą ir jogurtą. Produktai turi būti kambario temperatūros. Šildydami ištirpdykite želatiną ir maišydami supilkite ją į jogurto ir sūrelio masę. Išpilstykite į silikonines formeles (iš jų paprasta išimti desertą), mentele išlyginkite formelių viršų ir 1–2 valandoms įkiškite į šaldiklį. Prieš patiekdami iš šaldiklio išimtą sūrelį bent valandą palaikykite šaldytuve, kad būtų standus, bet nesušalęs.

Kol sūrelis šąla, pasiruoškite šokolado trupinius. Šokoladą pasmulkinkite, suberkite ant kepimo popieriaus ar silikoninio kilimėlio ir kiškite į 160 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 10 minučių retkarčiais pamaišydami, kol trupiniai švelniai paruduos.
Jei turite laiko ir kantrybės, galite pabandyti patys karamelizuoti ir pieną. 2 l pieno pamaišydami 5 valandas kaitinkite ant silpnos ugnies. Iš 2 l liks apie 300 ml tirštinto pieno. Jei rinksitės pirktinį sutirštintą pieną, virėjas pataria jį gerokai atskiesti. Jei toks variantas nepatinka, naudokite mėgstamą uogienę ar džemą.

Migdolinių pyragėlių dabar nesunkiai rasite konditerijos parduotuvėse. J. Misiaus nuomone, juos sėkmingai galima pakeisti šviežiomis uogomis. Desertą puoškite ir lėkštėje dėliokite pagal savo fantaziją.

 

Vaikystėje apie jogurtą nebuvau nė girdėjusi. Gerdavau kefyrą ir rūgpienį, o ten, kur dabar naudoju tirštą graikišką jogurtą, įsikrėsdavau grietinės. Kada jis atsirado Lietuvoje, tiksliai nepamenu. Žinau, kad meksikietiškos muilo operos jau buvo rodomos, o asmeniniai kompiuteriai dar nepaplitę, – turėtų būti XX a. paskutinio dešimtmečio vidurys.

Ne toks senas jis ir Vakarų Europoje. Pirmoji gamykla atidaryta po Pirmojo pasaulinio karo, o išpopuliarėjo po kelių dešimtmečių. Amerika jogurtą pirmiausia atrado kaip vaistą. XX a. pradžioje jis buvo parduodamas tabletėmis ir gydė žarnyno sutrikimus.
Azijos valstybėse jogurtas žinomas keletą tūkstantmečių. Legendos ir mitai pasakoja, kad jis atsirado tiurkų tautose. Ir, kaip dažnai nutinka, buvo pagamintas atsitiktinai. Tikėtina, jogurto bakterijai su kokiu nors augalu netyčia patekus į pieną. Senovės Indijoje jogurto ir medaus derinys buvo vadinamas dievų maistu. Dėl gydomųjų savybių gelbėjo sutrikus žarnyno veiklai, viduriuojant.
Gaminant pramoniniu būdu jogurtas tirštinamas, klampinamas įvairiais papildais (krakmolu, želatina ir pan.). Nors tokie priedai leistini ir skonio negadina, mano įsitikinimu, geriau rinktis natūralų jogurtą ir skaninti jį riešutais, dribsniais, uogomis, medumi, prieskoniais, šaukštu uogienės, nelygu, ką valgysite ir gaminsite. O naudoti jogurtą galima tikrai daug kam: sriuboms, gėrimams, padažams, kepiniams ir desertams, netgi mėsai marinuoti.

Jei labai rūpi kalorijos, rinkitės ne liesą jogurtą, bet jogurtą vietoj kitų produktų. Tarkime, tirštu jogurtu pakeiskite grietinę, majonezą ar maskarponę. Perkoštas, tirštas jogurtas pas mus paprastai vadinamas graikišku. Kodėl jis gavo tokį pavadinimą, neaišku. Sakoma, kad taip devintajame dešimtmetyje perkoštą jogurtą ėmė vadinti Turkijos verslininkas, tad su Graikija tai turi mažai ką bendra. Gaminant tirštą produktą nelieka išrūgų, jame dvigubai daugiau baltymų ir tris kartus daugiau riebalų nei įprastame jogurte, taip pat mažiau cukraus.

Visiškai nesunku graikiško jogurto pasigaminti ir namie: ant didesnio indo uždėkite rėtį, patieskite marlę ir supilkite paprastą jogurtą. Kelioms valandoms ar nakčiai palikite vėsioje vietoje. Ryte rasite tirštą kaip grietinė gardėsį, tik liks maždaug trečdalis supilto kiekio.
Man graikiškas jogurtas pirmiausia asocijuojasi su graikišku dzadzikio padažu, kurio variacijų, kaip ir mūsiškių šaltibarščių, yra daug. Graikų virtuvės žinovai sako, kad tikras dzadzikis gaminamas vien iš nuluptų tarkuotų agurkų, česnakų ir krapų.
Kaip gerai, kad tos gerosios jogurto bakterijos pasiekė ir Lietuvą. Aš vis dar mėgstu ir kefyrą, ir grietinę (mažesniais šaukštais), bet jie negali pakeisti jogurto. Nes jogurtas – kaip tikras kosmopolitas – gerai jaučiasi bet kurios šalies virtuvėje ir bet kokių produktų kompanijoje.2 psl. >>

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 136049 [post_author] => 581 [post_date] => 2015-08-07 11:19:20 [post_date_gmt] => 2015-08-07 09:19:20 [post_content] => (D. Markūno nuotr.) [post_title] => DMR_4907 [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => dmr_4907 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-08-07 11:19:20 [post_modified_gmt] => 2015-08-07 09:19:20 [post_content_filtered] => [post_parent] => 136048 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2015/08/DMR_4907.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai