Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

Lipni vilionė

Rasa Pangonytė, „Intelligent Life“ | 2015-09-11

Kadaise šeimininkės medumi maskuodavo klaidas: taisydavo perrūgusį vyną, mirkydavo persūdytą mėsą. Esą taip atsirado žymusis medumi glaistytas rūkytas kumpis. Rasa Pangonytė kviečia ieškoti naujų derinių.

 

Jūrų ir žemės gėrybės su medaus padažu
(1 didelė porcija)

Paprašytas su medumi pagaminti „ką nors tokio“, „Panama Food Garden“ virtuvės šefas Paulius Bartkevičius iškart skuba improvizuoti – ant grotelių kepsime aštuonkojį ir užpilsime medaus padažu… Vėliau prie šios gėrybės prisijungia jautienos kepsnys ir krevetė, dar sauja žalumynų. Taip tiesiog akyse gimsta naujas patiekalas.

Paklaustas, kaip dažnai atnaujinamas sezonus sekančio restorano valgiaraštis, P. Bartkevičius nusišypso: šauna į galvą receptas, ir darome. Vasarą idėjų tikrai nestinga. Juolab kad kai kurių ingredientų šefas gali pasiskinti kieme – restorano darže. Medus šioje virtuvėje naudojamas dažnai. „Šiandien kaip tik ruošiau žirnelių ir mėtų sriubą su medumi bei tabasko padažu. Dažnai medumi keičiu cukrų salotų padažuose“, – pasakoja P. Bartkevičius.

Medų virėjas naudoja ir tuomet, kai nori, kad kepsnio viršus gražiai apskrustų. Tačiau įspėja, kad tuo reikia pasirūpinti mėsai iškepus, antraip medus sudegs. Ruošiant vidutiniškai iškeptą kepsnį, šefas pataria mėsą čirškinti 7–8 minutes, vieną kartą apverčiant ir trumpai apkepant, „uždarant“ kepsnio šonus, kad sultys neištekėtų.

Keptomis jūrų gėrybėmis galima mėgautis dar greičiau – joms užtenka vos kelias minutes pasivartyti ant grotelių.

Sudedamosios dalys:
250 g jautienos išpjovos,
120 g aštuonkojo čiuptuvo,
1 didžioji krevetė su kiautu,
70 g žaliųjų žirnelių su ankštimis,
70 g saliero stiebo,
30 g pankolio šaknies,
1 skiltelė česnako,
0,5 aitriosios paprikos ankšties,
1 v. š. medaus,
žalioji citrina,
druska,
pipirai,
sviestas,
burokėlių ir česnakų daigų papuošti.

Paruošimas: jautienos išpjovą kartu su aštuonkoju kepkite žarijų kaitroje. Pagardinkite druska ir pipirais. Keptuvėje svieste lengvai apkepkite žirnelius, pjaustytą saliero stiebą, pankolį, česnaką, griežinėliais pjaustytą papriką ir krevetę. Kepkite vos kelias minutes, kad daržovės liktų traškios ir sultingos. Pabaigoje užpilkite medų ir leiskite daržovėms šiek tiek karamelizuotis. Pagal skonį užspauskite žaliosios citrinos sulčių. Kai padažas sutirštės (po 30–45 sekundžių), nuimkite keptuvę nuo ugnies. Padažą pilkite į lėkštę su kepsniu ir aštuonkoju, papuoškite burokėlių bei česnakų daigais.

 

Medų, kaip vienintelį saldiklį, europiečiai vartojo iki XVI a., o nuo XIX a. jį masiškai ėmė keisti cukrumi. Nors šis virtuvėje daugeliu atvejų iš tiesų gali atstoti medų, kai kurie saldumynai, pavyzdžiui, nuga, meduoliai, baklava, be natūralaus bičių produkto tiesiog neįsivaizduojami.

Be jo nebūtų ir Šiaurės Europos vynu vadinamo midaus, kurį lietuviai kartais klaidingai bando priskirti tik sau. Teigiama, kad šį gėrimą senovės persai, indai ir kinai gamindavo jau prieš 7–8 tūkst. metų. Iš čia, ko gero, atsirado sąvoka „medaus mėnuo“. Anot legendų, pagal senovės Persijos tradiciją jaunavedžiai mėnesį po vestuvių kasdien turėjo išgerti po taurelę midaus, kad lengviau rastų bendrą kalbą ir susilauktų sūnaus.

Mano įsitikinimu, medus dera beveik visur ir patiekalus tik pagerina. Pyragai, saldėsiai, glazūruoti šonkauliukai, sparneliai, salotų padažai, marinatai, gėrimai įgauna ypatingą aromatą bei skonį.

Medus puikiai tinka traškiai kepinių plutelei formuoti. Kadangi kaitinamas jis greičiau paruduoja, kepant pyragą patariama nustatyti keliais laipsniais žemesnę temperatūrą. Kepiniuose medus padeda išlaikyti drėgmę. Pravartu žinoti, kad tai stiprus saldiklis – pusė stiklinės medaus prilygsta stiklinei cukraus. Be to, kepiniuose prireiks ketvirtadaliu mažiau skysčių. Tarkime, jei recepte nurodyta pilti litrą pieno ir dvi stiklines cukraus, naudojant medų reikės 0,75 litro pieno ir stiklinės medaus.

Prikausomai nuo to, iš kokių augalų – pienių, liepų, viržių, rapsų ir kt. – bitės sunešė nektarą, skiriasi medaus spalva, skonis, aromatas, maistinės, gydomosios savybės, tirštumas, kristalizavimosi laikas.

Subtiliausi gurmanai netgi išskiria, su kuo kurios rūšys labiausiai dera. Pavyzdžiui, liepų medus labiau tinka su lengvais sūriais, gėrimams, mėtų arbatai pagardinti. O tamsusis grikių rekomenduojamas su brandžiais sūriais, kepsnių padažams gaminti, tradiciniams medaus pyragams kepti.

Kaip išsirinkti kokybišką medų, tikslaus atsakymo nepateikia net patys bitininkai. Jauna bitininkė Vilma Stankutė sako, kad eiliniam pirkėjui atskirti kokybišką produktą nuo prastesnio iš tiesų sudėtinga, todėl perkant jį iš nepažįstamų bitininkų pravartu paprašyti tyrimų dokumentų: „Kartais žmonės sako, kad šviesus medus negeras, nes ten krakmolo pripilta, arba stambiakristalis prastas, nes pridėta cukraus. Tačiau dažnai taip ir turi būti, tokia medaus rūšis.“ Ir nors kai kurios medaus rūšys, kaip antai aviečių, laikomos geresnėmis už kitas, bitininkės teigimu, Lietuvoje įtakos pardavimo kainai tai beveik neturi.

 

Dėdienės meduolis
(apie 20 porcijų)

Šis meduolis – vienas iš „firminių“ mano dėdienės kepinių. Iš nurodyto produktų
kiekio išeina didžiulis sotus pyragas. Jei neruošiate didelės puotos, pakaks ir
pusės ingredientų.
Sudedamosios dalys:
350 g medaus,
120 g cukraus,
200 g sviesto,
750 g miltų,
4 kiaušiniai,
1 a. š. sodos,
1 a. š. kepimo miltelių,
1 a. š. vanilinio cukraus,
2–3 a. š. mėgstamų prieskonių mišinio (gvazdikėlių, cinamono, kardamono, muskato ir pan.).2 psl. >>

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 137192 [post_author] => 581 [post_date] => 2015-09-08 14:19:55 [post_date_gmt] => 2015-09-08 12:19:55 [post_content] => (A. Račiukaičio nuotr.) [post_title] => Meduolis [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => _mg_8722 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-09-08 14:19:55 [post_modified_gmt] => 2015-09-08 12:19:55 [post_content_filtered] => [post_parent] => 137190 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2015/09/MG_8722.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => stdClass Object ( [ID] => 137193 [post_author] => 581 [post_date] => 2015-09-08 14:20:00 [post_date_gmt] => 2015-09-08 12:20:00 [post_content] => (D. Markūno nuotr.) [post_title] => DMR_5451 [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => dmr_5451 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-09-08 14:20:00 [post_modified_gmt] => 2015-09-08 12:20:00 [post_content_filtered] => [post_parent] => 137190 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2015/09/DMR_5451.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai