Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

Lokio irštvoj

Vincentas KRUPAS | 2015-02-25

Restoranas gali būti ir senas, svarbu, kad pašnekovės naujos, pajuokavau pats sau mintyse, ir visi trys pradėjome skaitinėti labai skoningai atspausdintus restorano „Lokys“ valgiaraščio lapus.

1972 m. senamiestyje įsitvirtinęs restoranas buvo vieta, kurią susijaudinę vilniečiai stengdavosi rodyti iš Amerikos retsykiais atvykstantiems giminaičiams. Tada girdėdavosi kitų vietų pavadinimai, ypač sunkiai lankomame Kaune klestėjusi „Gildija“. Būtinai turėjo būti senovinis namas ir pritemdyti rūsiai. Ir būtinai būdavo rusų arba kitų, kalbančių ta sunkiai suprantama kalba. Bet be lankytojų, sudarančių gyvą užeigos sceneriją, svarbu ir valgiai.

Čia ir dabar buvo aišku, kad virtuvė pretenduoja į senąją Lietuvos aukštesniojo sluoksnio tradiciją, kurioje žvėriena visados vaidino svarbiausią vaid­menį. Tai buvo ir liko kraštas, kuriame liūtai negyveno, bet visa kita laukai ir miškai turėjo. Anksčiau buvo mažiau saugotojų, daugiau medžiotojų. Dabar priešingai. Ką ragausime? Pasakysiu iš karto, kad dailininkė užsisakė putpelę (11,3 euro), muzikinio skonio bendrininkė paklausė padavėjos rekomendacijos ir paėmė stirnienos su medaus ir vyno padažu, taip pat spanguolėmis (18,83), o aš it koks vyriško mito sargas griebiausi šerno už 15,93 euro: Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino pamėgtas kepsnys su saldžiomis kriaušėmis ir bruknėmis.

Pasakiau merginoms, kad jei virėja žino Gedimino valgių receptus, ji turėtų dirbti Valdovų rūmuose ir dar eiti aukštas pareigas. Merginos buvo tolerantiškesnės: reikia suprasti virtuvės šypseną ir nežiūrėti taip rimtai. Pritariau abiem. Ypač paragavęs itin rekomenduotos stirnienos. Dievaži, tokios skanios mėsos neatmenu, kada ragavau, nors mano receptorius galėjo sužadinti ir nuostabios juodos patiekalo savininkės akys. Iš tolo ramino vargana putpelė kitoje lėkštėje. Ji buvo daugiau penas akims, ypač stebint, kaip man į dukras tinkanti mergina su tuo paukštyčiu elgėsi. Skonis – ne stebuklas, bet meninis įtaigumas neabejotinas.

Skaitytojas tikriausiai nustebs, kad pradėjau nuo pagrindinio patiekalo. Arba priešingai – supras, kad dėl tokios stirnienos galima kelias naktis nemiegoti. Prieš tai buvo ilgas smagaus pokalbio pusvalandis su puikiu „Montes Sauvignon Blanc“ ir trimis valgių bandymais. Dvejos salotos (su baravykais už 8,4 ir su karšta stirniena – 7,24 euro) atiteko merginoms, aš smagiai kirtau kreminę baravykų sriubą su lašu moliūgų aliejaus (4,63). Salotos su baravykais pasirodė labiausiai nepavykusios vakarietiško žalėsio ir tradicinio lietuvių marinuoto grybo piršlybos. Vėl, lyg mėgstamo Gedimino patiekalo atveju, buvo galima juokauti: jei šaukštą dzūkų gėrybių galima parduoti už 9 eurus, tuomet Lietuvos ateitis yra šviesi kaip Rotušės aikštė naktį.

Tądien it žąsys senąją Romą restoraną gelbėjo stirna. Salotos su šia mėsyte buvo nuostabios, klasikinė dermė svariai grindė europietišką lietuvių prigimtį. Nedaug, lyg Juknevičius nuo Vanago Dakare, atsiliko (turiu omeny kainos ir rezultato santykį) mano sriuba. Puikus džiovintų baravykų agresyvumas ir moliūgo skonio užfrontė reiškė pasiruošimą puolimui prie pagrindinių valgių, kurių aprašymas prasidėjo ankščiau. Giesmės apie stirną nebekartosiu. Pasilieku kelis žodžius apie savo patriotinį pasirinkimą. „Geriau šerniena negu Gedimino vilkas“, – tariau merginoms. Pasigailėjau. Bet turiu pasakyti, kad tik liguistų polinkių reporteris kabinėtųsi prie virėjos dėl to, ką ji su šernu padarė. Saldžios kriaušės, bruknės ir sodrios mėsos skonio trio buvo santaikoje su bulvių maltinukais. Mėsa buvo puiki, nors ir neprilygo stirnienos skanybei. Kilo labai daug minčių, bet reportažo eilutės suskaičiuotos.

Atėjo saldėsių eilė. Pasirinkome kombinaciją du ant trijų. Sūrio pyragas (4,34) buvo nedidelis, apskritas ir nepavykęs. Net lašas espreso su šefo funduota taurele „Trejų devynerių“ negalėjo paslėpti nusivylimo. Tačiau, kaip salotų atveju, senas, tradicinis (sovietinių laikų prisiminimų prasme) juodos duonos ir plaktos grietinėlės gardėsis (3,19) atpirko šią nuodėmę. Bala žino, ar nebus taip nutikę, kad ruginės duonos trupinys yra arčiausiai lietuviško skonio esencijos. Viename gale skrudinta su druska ir česnaku, kitame – kaip šis „Senojo lokio“ gardėsis. Dėl jo ir stirnienos galima galvą guldyti. Arba viešai sušuktume: už Gediminą ir jo neatremiamą skonį!

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 133641 [post_author] => 598 [post_date] => 2015-02-10 16:12:48 [post_date_gmt] => 2015-02-10 14:12:48 [post_content] => (Vyčio Snarskio pieš.) [post_title] => krupas small [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => krupas-small-13 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-02-10 16:12:48 [post_modified_gmt] => 2015-02-10 14:12:48 [post_content_filtered] => [post_parent] => 133640 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2015/02/krupas-small.jpg [menu_order] => 1 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => stdClass Object ( [ID] => 133642 [post_author] => 598 [post_date] => 2015-02-10 16:14:26 [post_date_gmt] => 2015-02-10 14:14:26 [post_content] => [post_title] => sakutes [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => sakutes-16 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-02-10 16:14:26 [post_modified_gmt] => 2015-02-10 14:14:26 [post_content_filtered] => [post_parent] => 133640 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2015/02/sakutes.jpg [menu_order] => 2 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai