Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

Londono ilgesys

Vincentas KRUPAS | 2015-04-16

Pavasario popietę Kauno senamiestį skrodžiančios Vilniaus gatvės restorane sėdėjo Vincentas Krupas. Jo galvoje kirbėjo žodžiai, išgirsti dar vis atmenamame soviet­metyje: „Kuo mažiau išmanai, tuo labiau norisi mokyti.“ Tokios mintys senstančio reporterio galvoje kilo dėl priešais jį sėdinčios studentės, rašančios socialinės antropologijos darbą.

Valgio kultūros permainos Lietuvoje domino ją, o Vincentui Krupui – kad tik akis paganyt prie pietų stalo. Juk ne taip ir nesvarbu, su kuo ragauji salotas ar kepsnį. „Grill London“ buvo jos pasiūlymas, greičiausiai atpažinus skeptišką jo požiūrį į britų virtuvės tradiciją ir laukiant platesnių argumentų. O kalba iš tiesų sukosi išimtinai apie valgiaraštį, kuris, matyt, jau seniai papirko Kauno senamiesčio darboholikus. Užeiga buvo artypilnė, o lankytojų veidai daugiau nei normalūs.

Virtuvės aritmetika labai aiški: dvi dešimtys ant žarijų kepamų valgių. Pirmiausia 5 rūšių vištienos kepsneliai, po to 6 kiaulienos patiekalai (vėrinukai ir didesni mėsos gabalai), 5 jautienos pasiūlymai (antrekoto šašlykas, visas antrekotas, išpjovos kepsnys, maltinukas ant iešmelio ir t. t.). Taip pat smaguriautojus gundo lašišos vėrinukas, tigrinės krevetės ir kalakuto kepenėlės ant iešmo. Visas skanybių sąrašas turėjo mažas ir dideles versijas. Mažieji patiekalai – nuo 3,91 euro (vištiena) iki 7,21 už steiką. Sutikime, neblogas variantas dirbantiems sveikuoliams. Didelės porcijos kainavo atitinkamai daugiau: nuo 5,18 euro iki 11,56 (už didelį jautienos išpjovos kepsnį).

Daržovių, padažų ir priedų buvo galima pasirinkti, o Vincento Krupo širdį ypač glostė tai, kad jie papildomai nekainavo. Aišku, demokratiška, be apgaulės ir rinkodaros triukų. Padorios virtuvės laikysena. Pamokslaudamas apie virtuvinį padorumą jis rinkosi salotas, nepaliaudamas patarinėti merginai ir sriubčioti raudonąjį „Jacob’s Creek“ (2,32 euro už taurę). Kažkaip abu sutartinai susilaikė nuo sriubos. Ji klausinėjo, kaip keitėsi raudonųjų burokų pozicijos tradicinėje šiauriečių virtuvėje ir dabar, pakilus naujajai kulinarinių snobų bangai. Krupas patarė viską bandyti savo liežuviu. Taip pat sukomponavo merginos pasirinkimą: ant žarijų keptų burokėlių iešmelį prie nedidelio ir dar gerai pakepto steiko (8,66 euro). Restoranų reporteris pasirodė kiek banaliau. Jis ryžosi užsisakyti „Cezario“ salotų su lašišos vėriniu (4,78 euro) ir kalakuto kepenėlių (3,91 euro). Santūri įvairovė, pakankamas pretekstas ragauti vienam iš kito. Ar reikia ko daugiau?

Žinoma, taip. Reikia tiesiog geros kokybės mėsos, pagarbios elgsenos su ugnimi. Tiesą sakant, tądien buvo ir vieno, ir kito. „Grill London“ kepsniai puikūs. Net gerai pakepta jautiena merginos lėkštėje buvo išsaugojusi sultingą raudonį ir kerėjo Vincento Krupo akis ne mažiau nei pati mergina. Vargu ar Londone ir dar už tokią kainą rastumei šitokios jautienos, kiek susijaudinęs aiškino Krupas. Burokėliai buvo kietoki, bet lašas saldžiarūgščio aštraus padažo buvo it alyva dantračiams. „Cezario“ salotoms trūko gero padažo. Bet keptos lašišos iešmelis buvo nuostabus. Pamažu klostėsi įspūdis, kad šiame restorane valgis prastėjo tolstant nuo žarijų. Kitaip sakant, viskas, kas čia pakepama, virsta tiesiog puikiu virtuvės kūriniu. O štai ten, kur prasilenkiama su žarijomis, padvelkia vidutiniškai. Tokia mintis Krupo galvoje dar labiau sustiprėjo, kai jis ėmėsi kalakuto kepenėlių. Šios buvo purios, kvapnios, nesibarė nei su druska, nei su prieskoniais. Čia daug kas buvo palikta motinos gamtos nuosprendžiui. Taip jau būna su virtuvės skoniu – jis tai panyra į įvairovę ir netikėtas kompozicijas, sukelia regos, skonio ir kvapo aistras, tai atsiveria tikram elementariam paprastumui. Štai kodėl kartais gera jautiena skaniausia be jokio prieskonio ir, be jokios abejonės, neperkepta.

Žarijos ir kepti vėrinukai – labai paprasta, bet išmanymo ir subtilumo reikalaujanti draugystė. „Grill London“ išsiugdė stip­rius įgūdžius, ir Krupui nepasirodė, kad puikaus skonio jausmas buvo tik pavasario ir gražios merginos atokaitos efektas. Saulės spindulys iš gatvės, šypsena, du kavos, Londono ilgesys ir šiek tiek nuviliantis varškės pyragėlis su uogomis nesujaukė šio įsitikinimo, nesumažino noro palikti arbatpinigių. Vincentas Krupas laikė savo skonį vadžiose, juokavo užstalėje, kad maisto magnatą ir restoranų savininką savo nauju meru išsirinkęs Kaunas tikriausiai nusipelno tapti ne tik krepšinio, bet ir labai geros virtuvės sostine. Mergina neprieštaravo, o juk jai dar viskas prieš akis.

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 134548 [post_author] => 598 [post_date] => 2015-03-31 15:39:27 [post_date_gmt] => 2015-03-31 13:39:27 [post_content] => (Vyčio Snarskio pieš.) [post_title] => krupas small [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => krupas-small-14 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-03-31 15:39:27 [post_modified_gmt] => 2015-03-31 13:39:27 [post_content_filtered] => [post_parent] => 134547 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2015/03/krupas-small.jpg [menu_order] => 1 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => stdClass Object ( [ID] => 134549 [post_author] => 598 [post_date] => 2015-03-31 15:41:23 [post_date_gmt] => 2015-03-31 13:41:23 [post_content] => [post_title] => Sakutes [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => sakutes-18 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-03-31 15:41:23 [post_modified_gmt] => 2015-03-31 13:41:23 [post_content_filtered] => [post_parent] => 134547 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2015/03/Sakutes.jpg [menu_order] => 2 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai