Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

Moliūgo variacijos

Indrė Leikauskė, „Intelligent Life“ | 2014-01-15

Maži ir dideli moliūgai kaitina virėjų vaizduotę. Indrė Leikauskė domėjosi naudingomis šių augalų savybėmis ir būdais, kaip juos paruošti.

 

Moliūgus galima valgyti žalius, kepti, virti, naudoti sriuboms bei tyrėms, pyragams. JAV net verdamas moliūgų alus. Vartojamos visos augalo dalys – minkštimas, sėklos, lapai, žiedai.

Iš jų gaminami ir indai, ir muzikos instrumentai, ir net buities rakandai. Vidurinėje Azijoje, Japonijoje, Kinijoje bei Afrikoje didžiulius moliūgus išdžiovina ir naudoja biriems produktams laikyti. Moldovoje paplitusi tradicija tokiose talpose net agurkus rauginti. Vaisiaus gimtinė – Centrinė Amerika, iš čia didžiųjų geografinių atradimų amžiuje jis atkeliavo į Europą. Meksikos gyventojai šią rudens gėrybę įvairiausiems patiekalams ruošti ir netgi ligoms gydyti naudojo dar trečiame tūkstantmetyje prieš mūsų erą.

Vienas pirmųjų receptų būdavo tiesiog įridenti visą dručkį į žarijas ir suvalgyti suminkštėjusį vidų.

Indijoje moliūgai taip pat itin vertinami. Ajurveda nuo inkstų ir kepenų ligų pataria gerti šviežias vaisiaus minkštimo sultis. Ypač naudinga moliūgus vartoti esant šaltiems ir drėgniems orams su ajurvediniu ghi, migdolais ir nerafinuotu cukrumi.

Moliūgai turi daug organinių rūgščių ir ląstelienos, todėl yra puiki jauninamoji priemonė, taip pat itin naudingas produktas besilaikantiems dietos.

Atvėsus orams šiuos vaisius dera pagardinti šildančiais prieskoniais: gvazdikėliais, imbieru, juodaisiais pipirais ar kitais. Toks mišinys gerina imunitetą, stimuliuoja kraujotaką, šildo galūnes.
92 proc. moliūgo sudaro vanduo, o minkštimas turi cukraus, kalio, kalcio, magnio ir geležies druskų, vitaminų C, B1, B2, PP, provitamino A.

Moliūgų sėklos yra puikiausias mineralų šaltinis. Pusėje puodelio yra rekomenduojama magnio ir mangano paros norma, taip pat 50 proc. rekomenduojamos cinko paros normos. Dar jos turi B grupės vitaminų, daug vitamino K, geležies.

Haičio istorijoje moliūgas įgavo net politinę reikšmę. Gurdas, šalies piniginis vienetas, prancūziškai reiškia „moliūgas“.

Moliūgų, obuolių, garstyčių salotos („Kitchen“, Vilnius)

Maistas su charakteriu – taip meniu apibūdina Tomas Gedminas, charakteringo restorano direktorius ir bendraturtis. Nuo pirmosios darbo dienos „Kitchen“ sparčiai populiarėjo. Kaip ir kodėl kilo idėja atidaryti tokią įstaigą? T. Gedminui keliaujant po skirtingas pasaulio šalis, ypač Ispaniją, mėgstamų restoranų ir patiekalų sąrašas plėtėsi, vis dažniau aplankydavo mintis apie nuosavą maisto verslą Vilniuje. Galų gale visuomet buvo smalsu, kaipgi veikia restoranas.

Pirmasis „Kitchen“ įsikūrė Vilniuje 2011 m. kovą, tų pačių metų vasarą antrasis duris atvėrė Nidoje, o prieš gerą pusmetį sostinėje buvo atidarytas trečiasis restoranas „Food by Kitchen“. Maistas čia paprastas, kokybiškas, neįmantrus, bet įdomus.

Salotų sudedamosios dalys: šviežio moliūgo, mažų špinatų lapelių, gražgarsčių lapelių, obuolys (kietas, saldžiarūgštis), moliūgo sėklų, rozmarino šakelė, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Užpilo sudedamosios dalys: Dižono garstyčių, medaus, sidro acto, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Paruošimas: nulupame moliūgo odelę, supjaustome vaisių gabalėliais ir apkepame orkaitėje, pašlakstę aliejumi, įdėję rozmarino šakelę, užbėrę druskos bei pipirų. Kepame, kol šiek tiek suminkštės (bet vis dar išlaikys formą) ir gražiai apskrus. Užpilo sudedamąsias dalis sumaišome ir gerai suplakame. Špinatus ir gražgarstes nuplauname, nusausiname, įdedame dalį moliūgo ir pjaustytų obuolių, viską sumaišome su padažu. Ant viršaus dedame likusį keptą moliūgą, plonai pjaustytą obuolį ir pabarstome moliūgo sėklomis. Salotas galima paįvairinti džiovintomis spanguolėmis, graikiniais riešutais ar fetos sūriu.

 
Minkštas moliūgų pyragas su šoninės trupinėliais („Wistub Alsace“, Tamperė)
Guy Peledas kilęs iš Izraelio, bet pastaruoju metu gyvena, anot paties, ramiausioje pasaulio vietoje Tamperėje, Suomijoje. Pažintis su maisto gamyba prasidėjo vaikystėje. Iš keturių vaikų šeimos kilęs Guy buvo atsakingas už trijų jaunesnių brolių maitinimą.
Kol jaunėliai rūpindavosi kitais namų ruošos darbais, vyresnysis brolis vis ieškodavo naujų receptų, kad galėtų nustebinti šeimynykščius. Labai pravertė šeimos kulinarinis palikimas, kuriam turėjo įtakos austrų, vokiečių bei lenkų virtuvių subtilybės. Dėl tokio pareigų pasiskirstymo vaikystėje Guy sako taip ir neišmokęs tvarkytis su nešvariais skalbiniais, mat tuo rūpindavosi jaunėlis.
Dvylika metų, praleistų Izraelio armijoje, iš kurių šešeri – keliaujant po pasaulį, dar labiau skatino domėtis skirtingų pasaulio kraštų maisto ruošimo būdais, prieskoniais ir kitais ingredientais. Ši patirtis galutinai pastūmėjo kibti į mokslus ir tapti profesionaliu virtuvės šefu.

Po studijų Šveicarijoje ir Italijoje Guy atkeliavo dirbti į Tamperėje įsikūrusį restoraną „Wistub Alsace“. Jau pavadinimas išduoda, kad čia viešpatauja Elzaso dvasia. Du kartus per mėnesį iš Strasbūro atkeliauja vynas, prieskoniai ir kiti minėtam regionui būdingi produktai, kuriuos virtuvės meistras derina su vietos sezoniniu derliumi ir, be abejonės, vietinių žvejų ką tik sugautu laimikiu.
Restorano meniu lemia sezoniškumas, todėl valgiaraštis keičiasi penkis ar šešis kartus per metus: troškiniai žiemą, šparagai pavasarį, salotos su Tamperės apylinkėse augančiomis daržovėmis bei uogomis vasarą, patiekalai iš moliūgų rudenį.

Tešlos sudedamosios dalys: 1,5 puodelio miltų, pusė arbatinio šaukštelio druskos, 0,25 puodelio augalinių riebalų mišinio, 0,25 puodelio sviesto, 4–5 šaukštai šalto vandens.2 psl. >>

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 125562 [post_author] => 581 [post_date] => 2014-01-14 16:35:44 [post_date_gmt] => 2014-01-14 14:35:44 [post_content] => (P. Malūko nuotr.) [post_title] => Moliūgų sriuba [post_excerpt] => Restorane „Stebuklai“ siūloma moliūgų sriuba su krevetėmis. [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => stebuklai2-2 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-01-14 16:35:44 [post_modified_gmt] => 2014-01-14 14:35:44 [post_content_filtered] => [post_parent] => 125560 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/01/stebuklai2.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai