Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

Ne tas amžius

Vincentas Krupas | 2014-09-16

Žiūrėjau jai į akis, norėdamas pasakyti ką nors šmaikštaus. Tačiau tuščiai tekėjo sekundės, nes profesinis dėmesys buvo stipresnis už žmogiškus jausmus. Idiotiškai kramsnojau bandelę, kuri it koks nemalonus mikrobangio šildymo siurprizas tikrino žandikaulio implantų kokybę. Galiausiai nurijęs kąsnį ir gurkštelėjęs raudonojo „Punto Niño“ iš Čilės (9 litai už mažą taurę) ištariau: „Vasarą jūra traukia it magnetas, bet tik kvailys gali tikėtis gero valgio poilsiautojų minioje.“ Ji atlaidžiai nusišypsojo, pažvelgė pro restorano „XIX amžius“ langą Klaipėdos geležinkelio stoties link ir pasakė: „Traukia ne tik jūra ir ne tik vasarą…“ Tada atsiverčiau valgiaraštį, kurį atnešė aukštas, dailus ir jaunas nuoširdaus veido padavėjas mandagumo sklidinomis akimis.

Trumpa bandelės istorija prasidėjo lyg kokia mįslė su happy end: prieš valgį šefas vaišina savo marinuotom alyvuogėm, bandele ir sviesteliu – gero restorano gestas. Pirmas bandelės kąsnis buvo skirtas dantims patikrinti, bet vėliau prie puikios ir brangios (22 litai) jūrų gėrybių sriubos atnešė tai, ko tikėjausi, – šviežią, traškią, purią, mažytę geriausių miltų nuodėmę.

„XIX amžiaus“ virtuvė yra plataus užmojo, įsitikinusi savo gebėjimu patenkinti aukštesnį skonį ir protestantiškai santūrų klientą. Sakyčiau, demonstratyvus siekis pasiūlyti gerų valgių už vidutiniškai aukštą kainą. Tartum tikinti, kad naujieji lankytojai bus iš puikaus greitojo traukinio Vilnius–Klaipėda, nevažinės be svarbaus reikalo automobiliais, nesinaudos belaidžiu internetu ir mobiliaisiais telefonais prie pietų stalo, gerbs tylą ar negarsią muziką.

Septyni užkandžiai su ryškiu karpačo akcentu nuo 16 iki 25 litų. Truputį mažesnė salotų įvairovė, kurią sėkmingai užvaldė keturios „Cezario“ kompozicijos (su vištiena, antiena, lašiša ir karališkosiomis krevetėmis) po 22 litus. Penki sriubos pasiūlymai, prasidedantys demokratiškais lietuvių šaltibarščiais ir pasibaigiantys brangia itališka žuviene, – ją užsisakiau. „Cezario“ salotos su antiena mano prisiminimų merginai ir žuvienė man. Toks buvo duetas. Salotos, ypač antienos gabaliukai, tiesiog linksmino, o amžius šnibždėjo lėto valgymo išmintį. Mano sriuba, kurioje solidūs lašišos gabalai maudėsi puikaus skonio trintų pomidorų tyrėje, keturios moliuskų geldelės paviršiuje žaidė akiai nematomų žolelių aromatu, buvo dar sėkmingesnė. Ji priminė Palemono legendas, Šatrijos kalną per Jonines, Toskanos peizažą vasaros karštyje ir kvietė ilgos siestos menkai pažinto miesto šešėlyje. Skiltis citrinos vertė dvejoti, ar ne geriau būtų žaisti šaukštu salsvesnių apelsinų sulčių, bet vasaros karštyje ankstyvi pietūs galėjo pateisinti rūgštesnį variantą.

Pagrindinį patiekalą valgiau vienas, nes užstalės partnerė praleido viską nuo salotų iki kavos. Linksėjo su šypsena į mano pasirinkimą: ant grotelių kepta antiena su raudonajame vyne mirkyta apvirta kriauše, bulvių kroketu, primenančiu brazilietišką kibi, ir apgailėtinai sukritusiais šparagais. Nepaisant pastarosios ydos, visas patiekalas (42 litai) buvo be galo gardus. Labai tikėtina, kad šiame Klaipėdos restorane antis įrašyta garbingoje knygoje ir ruošiama su dievotu atsidavimu. Pridurtina, kad visame keliolikos pagrindinių patiekalų ansamblyje su antimi aistringai varžėsi putpelė, elnienos kepsniai ir jautienos klasika – befstrogenas (29 litai) bei pipirinis steikas (mažas – 55, didelis – 65 litai). Maždaug tokios kainų skalės neperžengė kiaulienos ir paukštienos valgiai. Be netikėtumų. Tiesiog labai protingas ir solidus restoranas, kuriam seni laikai nėra tik literatūros kategorija.

Kilstelėdami taures su paskutiniais vyno lašais paprašėme po puodelį espreso, vieną crème brûlée su dviem šaukšteliais. Pajūrio diena švelniais pirštais barbeno į langą, o vienas desertas dviem buvo it pasaka be žodžių. Kalbėjome apie restorano amžių, galvoje turėjome savąjį. Tikros ekspertės balsu ji tarė: „Vincentai, ar nemanai, kad dauguma šio restorano valgių nelabai primena XIX a., tartum prasilenkia su laiku…“ Jutau, kad su amžiumi negalima juokauti. Tad atsakiau kiek per rimtai: „Bet vis tiek tame amžiuje apskritai atsirado šiuolaikiniai restoranai ir pradėjo mokyti trumpaamžius darboholikus bei kapitalistus valgyti labai nedaug, labai lėtai ir su skoniu.“ Po to buvo saldaus tylėjimo kąsniai, lašas cukraus nesugadinto kartumo, ilgas žvilgsnis į šviesiai rudas akis ir jausmas, kad nuo pat sąmonės gimimo iki linksmos pabaigos kiekvienas gali pabūti ne to amžiaus. Klaipėda yra puiki vieta apie tai susimąstyti vasaros medžių pavėsyje, su kažkiek pamirštais traukiniais ir begale prisiminti prašančių nuotykių.

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 130120 [post_author] => 598 [post_date] => 2014-08-28 12:58:20 [post_date_gmt] => 2014-08-28 09:58:20 [post_content] => (Vyčio Snarskio pieš.) [post_title] => krupas small [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => krupas-small-10 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-08-28 12:58:20 [post_modified_gmt] => 2014-08-28 09:58:20 [post_content_filtered] => [post_parent] => 130119 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/08/krupas-small.jpg [menu_order] => 1 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => stdClass Object ( [ID] => 130121 [post_author] => 598 [post_date] => 2014-08-28 13:00:08 [post_date_gmt] => 2014-08-28 10:00:08 [post_content] => [post_title] => sakutes [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => sakutes-12 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-08-28 13:00:08 [post_modified_gmt] => 2014-08-28 10:00:08 [post_content_filtered] => [post_parent] => 130119 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/08/sakutes.jpg [menu_order] => 2 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai