Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

Pietūs su Mūza

Vincentas KRUPAS | 2015-05-30

Senojoje Vilniaus rotušėje, arba dabartiniuose Menininkų rūmuose, veikiantis restoranas ir jo aukštosios virtuvės kvapas bei garsas jokia naujiena. Užmetę akį į „Goog­le“ visagalį, pamatysite visą rinkodaros paveikslą ir suprasite, kodėl mano vis dar amerikoniškai demokratiškas skonis stumia tolyn nuo brangių, ištaigingų, lankytojo pranašumą prieš menkiau įperkančius tautiečius išryškinančių restoranų. Aukštosios visuomenės spindesys ir skurdas juose būna kaip ant keptuvės: retai nutinka, kad neišgirstum pakeltų ir susireikšminusių balsų, nors vis daugiau požymių, jog mobilieji telefonai tokiose užeigose pritildomi.

Taigi, Vilniaus mūzų papėdėje veikianti „Žuvinė“ yra Kauno paveikslų galerijos kavinę okupavusios „Kultūros“ priešingybė. Kontrastas panašus į tą, kuris skiria vidurio amžiaus krizėn žengiančio turtingo verslininko ar diplomato povyzą nuo prasmės ne itin sėkmingai ieškančio apšepusio menininko. Gerai, kad yra iš ko rinktis. Dar geriau, kai penktadienio pietų Mūza yra sėkmės sulaukusi menininkė, ragavusi visko ir patyrusi visą turtingo gyvenimo kartėlį.

Senais laikais žuvys ir silkės buvo pasninko valgiai, gelbėję varguolius nuo bado. Kelios savaitės po Velykų valgiaraštyje tai priminė tik silkių tartaras su kepintomis morkomis ir svogūnais, duonos traškučiais ir pomidorų padažu už kuk­lius 5 eurus. Tai palygintina su viena Bretanės austre – Nr. 2 (už 4,5 euro). Dingtelėjo: čia ir dabar žuvys – tai „Žuvinės“ įgaliųjų privilegija. Kita vertus, visai suprantama, kad be jų – pasiturinčių arba pasiaukojančių klientų – aukštos virtuvės kokybė negali ūgtelėti. Tad šiandien demokratiškos prigimties smaguriautojas vietoj dejonių retsykiais, lyg nusilenkdamas prasmę prarandančiam ritualui, turėtų leisti sau užklysti ir į tokius restoranus.

Pro baltojo vyno taurę žvelgiančios Mūzos akyse kukliai merkiau šaukštą į dienos žuvienę (3,5 euro). Klasiška. Skaidri, neriebios žuvies gabalai, keli bulvių kubeliai, žalio svogūnėlio skeveldros, švelni prieskonių gama, jokios apgaulės. Tada – tuno tartaras su avokadų kremu ir mįslingais salierų traškučiais mano pusėje (9 eurai). Mūza nurijo trečią lašelį vyno ir atlaužė tamsios, šviežiai keptos duonos trupinį. „Susivaldymas – daugiau nuveikusių žmonių privilegija“, – pasakiau išgirdęs „ačiū, ne“ į kvietimą paragauti tuno iš mano lėkštės. Tiesą sakant, sąskaitos skaitiklis galvoje sukosi, netrukdydamas suprasti, kad ant avokado pamatų stovinti smulkinto tamsiai rausvo tuno pilis traškių salierų stogu buvo itin maloni paimti. Žuvis beveik ideali, kompozicijos autorius – vertas meno galerijos. Mūza greičiausiai tai iš anksto žinojo ir mąslia šypsena lydėjo nesuvaldytus mano pasitenkinimo garsus.

Tada pietūs pasiekė viršukalnę. Lietuvoje (būtinai ekologiškame ūkyje) užaugintas ir „Žuvinės“ šefo rūpestingai paruoštas šamas su marinuotomis ir ant grotelių pakeptomis daržovėmis atplaukė į Mūzos uostą. Mano pasirinkimas iš to paties šviežių žuvų skyriaus – garintas jūrinis ešerys (arba greičiau vilkešerys) su tokiu pat garnyru. Žuvis – 5–6 eurai už 100 g ir 3,5 euro už 180 g daržovių. Dalijomės žuvimi beveik su meniniu azartu, žaismingai ginčydamiesi, kuri labiau pavykusi. Būčiau palinkęs link jos šamo, bet negalėčiau prisiekti, ar vien dėl skonio, ar dėl vyną kaitinančių akių anapus aukštos taurės. Apgruzdęs šamas buvo aštresnio skonio, mano garintas ešerys – skaidrios ir švelnios prigimties. Tiesa per vidurį: ragaujant iš abiejų lėkščių skonių sąskambis yra lyg 1 + 1 = 3. Tarsi gurmaniška išmintis, teigianti, kad, nepaisant padvigubėjusios kainos, dviese smaguriauti prasmingiau nei vienam.

Penktadienio patirtį sudėjus su visais trimis valgiaraščio puslapiais taps aišku, kodėl teigiu, kad visoje turtingoje neturtingo krašto sostinėje turėtų išsilaikyti tik keli tokio lygio restoranai. Geriau turistų gausią vasarą, blogiau – tarp Kalėdų ir Velykų. Santūriai prisidėjome ir mes su Mūza – užsisakėme vieną ožkų sūrio desertą dviem su dviem puodeliais espreso ir taip santūriai perkopėme per 75 eurus be arbatpinigių. Desertas jungė prancūzišką sūrio akordą su saldėsio akimirkomis – tai nepriekaištingas pasirinkimas, sutvirtintas kilniomis užstalės derybomis. Demokratas viduje manęs grūmėsi su sutrikusiu restoranų reporteriu. Kaip vertinti kainos ir kokybės santykį po nuostabiais senosios rotušės skliautais, kai Mūzos žodžių tembras ir susikaupusi patirtis susideda į viena su subtiliai paruoštų patiekalų skoniais? Aišku, labai gerai. Visomis šakutėmis ir trumpam nugalėtu virtuvinio socializmo jausmu.

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 135059 [post_author] => 598 [post_date] => 2015-05-12 16:08:32 [post_date_gmt] => 2015-05-12 14:08:32 [post_content] => (Vyčio Snarskio pieš.) [post_title] => Krupas [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => krupas-5 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-05-12 16:08:32 [post_modified_gmt] => 2015-05-12 14:08:32 [post_content_filtered] => [post_parent] => 135058 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2015/05/Krupas.jpg [menu_order] => 1 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => stdClass Object ( [ID] => 135060 [post_author] => 598 [post_date] => 2015-05-12 16:09:12 [post_date_gmt] => 2015-05-12 14:09:12 [post_content] => [post_title] => sakutes [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => sakutes-19 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-05-12 16:09:12 [post_modified_gmt] => 2015-05-12 14:09:12 [post_content_filtered] => [post_parent] => 135058 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2015/05/sakutes.jpg [menu_order] => 2 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai