Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

Gyvenimo gurmanams

Sala, kur pildosi svajonės

Lina Navickaitė, „Intelligent Life“ | 2014-10-14

Nuošaliame gamtos kampelyje kilusi net beprotiškiausia mintis gali virsti sėkmingu verslo planu. Lina Navickaitė keliauja po Estijos Muhu salą ir klausosi apie jau įgyvendintas bei dar tik ore sklandančias idėjas.

 

Trečia pagal dydį Estijos Muhu sala atvykėlius iš kelto pasitiko švininiu dangumi ir atšiauriu nuo Baltijos košiančiu vėju. Atėjusią vasarą čia liudijo tik baigiančių žydėti alyvų žvakės ir pakelėse kone iki juosmens išstypę žolynai. Žvilgsniui smengant į neperregimą miško lapiją, sunku patikėti, kad Muhu, kaip ir gretimos Saremos bei Hyjumos salos, kasmet iš „didžiosios žemės“ atvilioja tūkstančius Estijos gyventojų ir turistų. Atvykėliai čia plūsta ne tik pasilepinti tradicinėmis Baltijos pajūrio pramogomis, gydomosiomis SPA procedūromis, bet ir prisiliesti prie unikalaus, šimtmečiais puoselėto salų kultūros ir kulinarijos paveldo.

Kadaise Estijos salų gyventojai – žvejai ir žemdirbiai – savęs net nevadino estais. Šiandien vietinių palikuonių liko ne tiek ir daug. Jų namus pastaraisiais metais įsigyja ir rekonstruoja žemyninės Estijos gyventojai bei svetimtaučiai. Naujieji šeimininkai suka galvas, kaip tylius žvejų kaimelius paversti kurortais ir turistų traukos centrais. Dauguma renkasi kaimo turizmą, bet kai kurie ryžtasi įgyvendinti net beprotiškiausias idėjas.

„Sėdėjau ant savo namo laiptų, nužvelgiau aplink plytinčius laukus ir susimąsčiau, kodėl negalėčiau to imtis čia, Muhu saloje. Iš pradžių tai tebuvo eksperimentas. O dabar – aistra, ambicijos ir tikslas“, – užsidegęs apie planus jau po poros metų čia spausti vyną pasakoja Peke Eloranta.

Suomis, vedęs estę Ingrid, įsikūrė Muhu saloje ir ėmėsi tradicinio kaimo turizmo verslo. Mokydamasis someljė mokykloje išgirdo, kad Estijoje galima auginti vynuoges, o iš jų spaudžiamas vynas, ir ši mintis jį visiškai užvaldė.

Šeimos ūkyje dabar auga 500 vynmedžių, jau išgyvenusių žiemą. Šiemet planuojama pasodinti dar 1750 sodinukų. Kokio derliaus būtų galima tikėtis, P. Eloranta prognozuoja atsargiai pasverdamas kiek­vieną žodį ir lyg drąsindamas save. Jis nėra tikras, ar augalai, ištvėrę žiemos speigus ir ledinį vėją, per gana trumpą vasarą subrandins uogas ir kiek jose bus cukraus, būtino vyno fermentacijai. Entuziastui vilties suteikia pasirinktos hibridinių veislių vynuogės, kurios yra atsparesnės permainingam Šiaurės Europos orui.

Iš viso į vyno ūkį ir gyvenamojo namo, kur įrengti svečių kambariai, rekonstrukciją jau investuota apie 70 tūkst. eurų. Šiemet vynuogynui išplėsti bus skiriama dar apie 10–15 tūkstančių. Pašnekovas pripažįsta ėmęsis gana rizikingos veiklos. Žiemą nuostolių gali atnešti itin šaltas periodas, jeigu temperatūra kelias savaites laikytųsi 25–30 laipsnių žemiau nulio, o sniego nebūtų. „Tačiau didžiausia rizika yra ligos, su kuriomis galima kovoti tik vynuogyną kartą ar du per metus nupurškiant pesticidais. Todėl šiuose kraštuose, mano galva, neįmanoma pagaminti ekologiško vyno“, – sako Peke.

Nuo jūros pučiantis atšiaurus vėjas taip pat gali būti pražūtingas gležniems pietų kraštų augalams, tačiau suomis neketina nuleisti rankų, nes vietos dirvožemis, anot jo, itin tinkamas vynmedžiams. Muhu sala esą viena idealiausių vietų vynuogėms Estijoje auginti, nes čia daugiausia saulėtų dienų šalyje, ruduo būna gana ilgas ir palyginti šiltas. Vandens apsuptoje saloje pavasarį retai kada būna šalnų,  kurios ypač pavojingos atželiantiems augalams.

Šeimininkas rūpestingai nužvelgia šiltnamį, kuriame jau antrus metus auga Pinot noir vynmedžiai. Nors augalai truputį nukentėjo per žiemą, nes nebuvo papildomai uždengti, ant atžėlusių šakelių jau užmegztos pirmųjų vynuogių kekės. O atviruose laukuose derliaus dar teks palaukti metus kitus.

Suręsti šiltnamiai skirti eksperimentuoti, pastatyti jų daugiau būtų pernelyg didelė prabanga, kaip ir uždengti visus augalus prieš prasidedant žiemai.

„Šiltnamyje subrandintos vynuogės nėra natūralus, tikras derlius, tad ketinu laikytis tradicinės filosofijos – spausti vyną iš to, ką užaugina žemė. Mes nenorime nieko kopijuoti ir nesitikime, kad Estijoje galėsime gaminti Bordo, Burgundijos regiono ar kitų šiltųjų kraštų vynui prilygstantį gėrimą, tad jeigu pavyks užauginti derlių, tai bus Muhu salos vynas“, – pakiliai kalba someljė.

Ko gera, suomis nesvajotų gaminti savo vyno, jeigu nebūtų susidūręs su Estijos seniausios alkoholinių gėrimų bendrovės „Luscher & Matiesen“ istorija. Atsitiktinę pažintį su vieno įmonės įkūrėjų – Paulo Matieseno – sūnėnu Dimitrijumi, atvykusiu į Taliną iš Švedijos švęsti 100-ojo gimtadienio, Peke vadina lemtinga. Būtent po to suomis ėmėsi atkurti dar 1910 m. Rusijoje įsteigtą degtinės gamybos bendrovę, vėliau perkeltą į Taliną ir iki pat Antrojo pasaulinio karo prekiavusią vynu. Nuo 2009 m. „Luscher & Matiesen“ prekės ženklu pažymėtas vynas, pagamintas Prancūzijoje ir Ispanijoje, tiekiamas Estijos restoranams, jo galima įsigyti ir įmonės parduotuvėje.

Klausantis P. Elorantos, nelieka abejonių, kad ilgainiui išsipildys dar viena svajonė ir jo vyno ūkis taps didžiausiu Muhu salos traukos objektu. Kadangi vyndaryste susidomi vis daugiau estų, gali būti, kad po 5–7 metų Estija bus tituluojama dar ir maža vyno šalimi. Nors pastarąjį šeimininko teiginį palydi skambus jo juokas, tuoj pat surimtėjęs vyras priduria, kad viename šalies ūkyje jau pavyko pagaminti raudonojo vyno iš čia subrandintų hibridinių Rondo vynuogių. Suomį įkvepia ir Norvegijos vyno ūkiai, įsikūrę, ko gero, labiausiai į šiaurę nutolusiose Europos vietovėse. Švedijai priklausančioje Gotlando saloje taip pat esama tokių entuziastų.
„Mano tikslas – iki 2025 m. pradėti gaminti geros kokybės estišką vyną. Taigi aš niekur neskubu. Turiu laiko“, – šypteli someljė ir atkemša butelį putojančio vyno iš Prancūzijos.2 psl. >>

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 131707 [post_author] => 581 [post_date] => 2014-10-14 17:31:05 [post_date_gmt] => 2014-10-14 14:31:05 [post_content] => [post_title] => Muhu sala [post_excerpt] => Dvaras Muhu saloje pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1566 m. [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => 6107690983 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-10-14 17:31:05 [post_modified_gmt] => 2014-10-14 14:31:05 [post_content_filtered] => [post_parent] => 131706 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/10/6107690983.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => stdClass Object ( [ID] => 131708 [post_author] => 581 [post_date] => 2014-10-14 17:31:10 [post_date_gmt] => 2014-10-14 14:31:10 [post_content] => [post_title] => Muhu sala. [post_excerpt] => Kiekvienas iš 24 kambarių įrengtas originaliai, stengiantis išsaugoti kuo daugiau senojo dvaro detalių. [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => muhumaapa%c2%a4daste-ma%c2%b5is07-01-2009 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-10-14 17:31:10 [post_modified_gmt] => 2014-10-14 14:31:10 [post_content_filtered] => [post_parent] => 131706 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/10/3191019916.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => stdClass Object ( [ID] => 131709 [post_author] => 581 [post_date] => 2014-10-14 17:31:17 [post_date_gmt] => 2014-10-14 14:31:17 [post_content] => [post_title] => Vyndarys [post_excerpt] => P. Eloranta šventai tiki, kad per artimiausią dešimtmetį jam pavyks užauginti derlių ir pagaminti kokybiško vietos vyno. [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => vyndarys-1 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2014-10-14 17:31:17 [post_modified_gmt] => 2014-10-14 14:31:17 [post_content_filtered] => [post_parent] => 131706 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2014/10/Vyndarys-1.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai