Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 15 d.


ALFA TAŠKAS
Dėl VSD pranešėjo komisijos – kova Seime ir kaltinimai vieni kitiems
IQ
Dainius Labutis/ELTA
VSD pranešėjo komisija.

Vadinamoji VSD komisija, pareiškusi, kad prezidentas Gitanas Nausėda sulaužė Konstituciją, pati, atlikdama parlamentinį tyrimą, pažeidė kelis įstatymus ir procedūras, sako Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Situacija, rodos, pasikeitė kardinaliai – pirštu į prezidentą, Valstybės saugumo departamentą ir kitas tarnybas baksnojusi komisija dabar pati priversta aiškintis.

Kas dabar bus ir ar situacija keisis iš esmės, laidoje „Alfa taškas“ aiškinosi VSD pranešėjo komisijos pirmininkas Vytautas Bakas ir Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė, negailėję kaltinimų savo atstovaujamoms komisijoms pažeidimais, išsigalvojimais ir interpretacijomis.

Etikos komisijos atstovė sako, kad kamuolys dabar perduodamas į prokuratūros – tos pačios, kuri irgi kritikuojama VSD pranešėjo komisijos išvadose, – rankas. „Mes perduodame jau dabar Generalinei prokuratūrai vertinti galimai neteisėto pranešėjo tapatybės atskleidimo aplinkybes pagal jos kompetenciją“, – teigia A. Norkienė.

Pasak Seimo narės, pats V. Bakas nesilaikė sąžiningumo ir skaidrumo principų, o pati komisija ėmėsi tirti klausimus, kurie jai net nebuvo pavesti, taip perimdama kitų institucijų principus. Kaip paaiškėjo, Etikos komisijai kliuvo tai, kad 2019 m. pats V. Bakas per prezidento rinkimus buvo vieno iš kandidatų štabo vadovu, todėl neturėjo vadovauti šiai komisijai, nes buvo šališkas.

V. Bakas tikina, kad Etikos komisijos išvados yra pritemptos ir nepagrįstos. „Kaip galima sutikti su išvadomis, kai pati Etikos komisijos pirmininkė šiandien laidoje kalba apie tai, kad laikinoji tyrimo komisija išviešino tapatybę. Tai yra išgalvota aplinkybė, nes Etikos komisija surinko duomenų apie tai, kad pranešėjo tapatybė buvo išviešinta, dar gerokai iki laikinosios tyrimo komisijos, kuriai aš vadovavau, sudarymo. Jinai buvo spaudoje“, – sako Seimo narys. Pasak jo, pats pranešėjas Tomas Gailius buvo nusprendęs komisijoje liudyti viešai.

Visą pokalbį su V. Baku ir A. Norkiene žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2553

2024 04 30 15:53
Spausdinti