Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


ALFA TAŠKAS
Karas Ukrainoje – aukso gysla: Rusijos oligarchai kemšasi pinigines
IQ
Tomas Petrovskis
Paradoksalu, tačiau karas Rusijos oligarchams atnešė progą švęsti.

„Forbes“ paskelbė 2024-ųjų milijardierių sąrašą. Paaiškėjo, kad Ukrainoje vykstantis karas pragaištingas ne visiems – kai kurie naujieji turtuoliai tokie tapo būtent dėl karo. Ir kalbama ne tik apie Rusijos oligarchus, kuriems, pasirodo, „specialioji karinė operacija“ storina pinigines.

Rusijos karas prieš Ukrainą stipriai atsipirko ir žinomiems Rusijos oligarchams, pigiai supirkusiems iš Rusijos rinkos pasitraukusias Vakarų įmones, ir mažmenininkams, kurių pardavimai augte augo. Šiemet „Forbes“ paskelbtame sąraše pirmauja sankcionuoti Rusijos oligarchai, iš kurių daugelis valdo bendroves, aktyviai talkinančias Vladimirui Putinui.

Naujausiame pasaulio milijardierių sąraše yra 120 rusų (2023 m. jų buvo 105), įskaitant ir 19 naujokų. Jų bendras turtas vertinamas 537 mlrd. dolerių. Tai 13 proc. daugiau nei praėjusiais metais. Ir visa tai – nepaisant per karą Vakarų įvestų sankcijų.

Kaip ir kodėl Rusijos oligarchai sugeba turtėti net karo metu, net įvedant sankcijų paketą po paketo, laidoje „Alfa taškas“ aiškinosi Šiaulių banko grupės vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė ir istorikas, karybos tyrinėtojas Giedrius Petkevičius.

Anot I. Genytės-Pikčienės, nors skaičiai rodo, kad oligarchų piniginės pučiasi, greičiausiai tikrovė nėra tokia jau džiugi. „Matyt, nėra taip gerai, nes įšaldytas turtas yra įšaldytas turtas“, – pabrėžia ekonomistė.

Pasak pašnekovės, reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, jog eiliniai rusai turbūt nesijaučia labai praturtėję.

„Rusijos ekonomika ir Rusijos oligarchai – šiek tiek skirtingos kategorijos. Vis dėlto vienų sėkmė tikrai neatspindi kitų nesėkmės. Rusijos ekonomikos tos objektyvios sveikatos mes netgi ir nematome, nes duomenų nėra, statistika daugeliu atvejų nutraukta, – sako I. Genytė-Pikčienė. – Rusijai, matyt, svarbu pasauliui skleisti žinutę, kad ekonomika atsilaikė. [...] Bet vis dėlto yra tokių objektyvių signalų, kad ne viskas gerai.“

G. Petkevičius sako, jog greičiausiai dėl karo labiausiai praturtėjo metalurgijos pramonės, ginklų pramonės atstovai, kitas dalykas – dėl išaugusių maisto kainų padaugėjo didžiųjų tiekėjų pajamos. „Ir, žinoma, ginklai, ginklai, ginklai“, – sako karybos žinovas.

Visą pokalbį su I. Genyte-Pikčiene ir G. Petkevičiumi žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2545

2024 04 25 16:31
Spausdinti