Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


ALFA TAŠKAS
Perspėja dėl populizmo Lietuvoje: idėjos skambios, bet dažnai baigiasi blogai
IQ
Alfa.lt
Populistinės idėjos valdžioje paklausios, nes patrauklios rinkėjms.

Trečiadienį pristatytas ES populizmo indeksas rodo, kad jame Lietuva ES užima 22-ąją vietą. Rezultatas lyg ir neblogas, tačiau šiais metais, laukiant trejiems rinkimams, populistinių idėjų Lietuvoje nors vežimu vešk. Kodėl lietuviai taip mėgsta skambius šūkius ir populistus, laidoje „Alfa taškas“ aiškinosi Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertas Leonardas Marcinkevičius ir Vilniaus universiteto docentas, komunikacijos ekspertas Mantas Martišius.

Mes prieš jie, elitas prieš paprastą žmogų, paprasti sprendimai sudėtingoms problemoms – tokie, anot L. Marcinkevičiaus, yra populiariausi populistų naratyvai politikoje. Tuo tarpu ES populizmo indekse Lietuvos vieta gal ir nėra bloga, tačiau svarbūs kiti aspektai.

„Kas svarbiau su šituo indeksu, tendencijos kad ir stabilizavosi, bet augimas yra ganėtinai ryškus, palyginti su tuo, kaip praeityje buvo remiamos populistinės idėjos ir kaip jos yra remiamos dabar“, – pabrėžia ekspertas.

L. Marcinkevičius taip pat atkreipia dėmesį, kad populistines idėjas ir strategijas ėmė išnaudoti autoritaristinių minčių šalininkai, kurių Europoje šiu metu netrūksta.

„Autoritarinio populizmo rėmėjų Europoje yra ketvirtadalis“, – sako ekspertas.

M. Martišius pastebi, kad šiandien mūsų politikai mėgsta vienas kitam kabinti populistų etiketes, nes taip patogu diskredituoti priešininkų idėjas.

Nors populistinės idėjos sulaukia nemažai palaikymo, nes siūlo iš pažiūros paprastus sprendimus, M. Martišius pastebi, kad tariami paprasti sprendimai dažnai kaip lazda smogia antru galu.

„Populistai siūlo sprendimus tokius, kuriuos įgyvendinus dažnai rezultatai būna dar blogesni, negu žmonės tikėjosi“, – sako komunikacijos ekspertas.

JWPLAYER_MAIN:2531

Visą pokalbį su L. Marcinkevičium ir M. Martišium žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

2024 04 17 16:18
Spausdinti