Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ALFA TAŠKAS
Prie Vyriausybės bus karšta – laukia „kebabų“ protestas
IQ
Alfa.lt
Anksčiau kebabai politikus puošė, dabar gali apkarsti.

Penktadienį Vilniuje, prie Vyriausybės, turėtų būti karšta, o valdžios atstovai vargu ar norės būti sutikti gatvėje – į protestą sostinės centre turėtų susirinkti maitinimo įstaigų atstovai, kurie nori, kad būtų grąžinta 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata. Ar jiems pavyks? Apie tai laidoje „Alfa taškas“ kalba Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Po to, kai metų pradžioje maitinimo verslui buvo panaikinta 9 proc. PVM lengvata ir sugrįžo 21 proc. PVM mokestis, maitinimo sektorius sakosi nebeturintis išteklių toliau išgyventi. Dėl sunkios situacijos penktadienį Vilniuje priešais Vyriausybę kelias valandas vyks „kebabų“ protestas, kai Gedimino prospektą okupuos kebabų prekybos vagonėliai.

Anot E. Šiškausienkės, jos vadovaujama asociacija mano, kad šią mokesčio lengvatą verslas gali tikėtis atgauti tik po Seimo rinkimų, kai pasikeis valdžia, nes dabartinė valdžia į skaičius ir argumentus nežiūri ir jų negirdi.

„Jeigu taip susitartų verslas, kaip susitarė koalicija, kad nesvarbu, kokie skaičiai būtų, jie susitarė balsuoti prieš pratęsimą tos lengvatos. Jeigu verslas taip susitartų, tai būtų kartelinis susitarimas. Tai mus labai stebino, kad žiūrima ne į skaičius, ne į naudą biudžetui, ne į naudą smulkiajam verslui, bet tiesiog čia, manau, buvo politinės ambicijos, į kurias mes patekome“, – sako E. Šiškauskienė.

Pasak asociacijos vadovės, prieš tai visos studijos ir skaičiai rodė, kad situacija bus tokia, kokia yra šiandien. „Šiandien ji yra tiesiog labai bloga“, – teigia E. Šiškauskienė.

Moteris neslepia – jos vadovaujama asociacija norėjo į Seimą kreiptis rudenį, tačiau mažieji verslai sako, kad iki rudens neišgyvens.

O valdžia, anot E. Šiškauskienės, ne tik nesurinks daugiau pinigų, bet dar ir praras – asociacijos turimais duomenimis, jei būtų palikta PVM lengvata, į valstybės biudžetą būtų surinkta apie 116 mln. eurų, dabar greičiausiai bus surinkta tik 88,7 mln. eurų. „Aritmetiškai padaugintas daugiau ne visada yra daugiau“, – sako asociacijos vadovė. Anot jos, valstybė ne tik surinks mažiau pinigų, bet ir turės daugiau išlaidų – teks daugiau pašalpų, dotacijų mokėti.

M. Lingė sako, kad gražus gyvenimas su lengvatomis negali tęstis amžinai ir kada nors turėjo baigtis, kaip buvo susitarta.

„Kas buvo kurta kaip laikina priemonė pagalbos nuo COVID-19 pasekmių suvaldyti, tai tas, matyt, pasibaigus susitarimo laikotarpiui nebeturi galiojimo pratęsimo. Toks buvo susitarimas, toks buvo deklaravimas iš pat pradžių“, – sako Seimo narys.

Visą pokalbį su E. Šiškauskiene ir M. Linge žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2532

2024 04 18 17:14
Spausdinti