Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ALFA TAŠKAS
Skandalingos VSD pranešėjo komisijos išvados: ką esminio sužinojome?
IQ
Alfa.lt
Birutė Davidonytė.

Darbą baigusi Seimo laikinoji tyrimo komisija, vadinama tiesiog „VSD pranešėjo komisija“, antradienį paskelbė skandalingomis laikomas išvadas: prezidentas Gitanas Nausėda galėjo sulaužyti priesaiką, o Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis padėjo prezidentui rinkimų metu, rinkdamas žvalgybinę informaciją.

Ką esminio atskleidė prieštaringai vertinamos komisijos išvados, laidoje „Alfa taškas“ narpliojo žurnalistė, knygos „Pranešėjas ir Prezidentas“ bendraautorė Birutė Davidonytė ir vienas iš šios komisijos narių, konservatorius Andrius Vyšniauskas.

Paradoksalu – nors knyga „Prezidentas ir Pranešėjas“ iš esmės ir pakurstė Seimą atlikti šį tyrimą, knygos bendraautorė B. Davidonytė teigia mananti, kad komisijos išvados stipriai nepakeis visuomenės nuomonės apie G. Nausėdą.

„Aš manau, kad tie žmonės, kurie netikėjo, tai tie žmonės ir netikės, nes politika labai dažnai yra tikėjimo, palaikymo arba nepalaikymo klausimas, ir jeigu žmonės palaiko labai kažkokį politiką, dažnu atveju jie nepatiki žurnalistiniais tyrimais apie tą politiką“, – sako B. Davidonytė.

Pati žurnalistė teigia, kad prezidentui ir VSD vadovui garbės nedarančios komisijos išvados jai pačiai nebuvo netikėtos, kadangi apie tai kalbėta ir rašyta ne kartą.

„Manęs, pavyzdžiui, tos komisijos išvados labai nenustebino, nes didžioji dalis tų punktų, temų, apie kurias kalbama išvadoje, yra ir mūsų knygoje – tiek apie baltarusiškas trąšas, tiek apie VSD, tiek apie rinkimų finansavimą lygiai taip pat, sako B. Davidonytė.

Pasak žurnalistės, paskelbtose išvadose galima išskirti tris esminius punktus – pirma, komisija teigia, kad turi duomenų, jog pats G. Nausėda galėjo kreiptis į VSD arba jo prašymu buvo perduotas kandidato į prezidentus komandos sąrašas D. Jauniškiui. „Ir Darius Jauniškis, VSD vadovas, talkino vienam iš kandidatų prezidento rinkimų“, – sako B. Davidonytė.

Antra, VSD vadovo pavaduotojas patvirtino komisijai, kad VSD tyrė rinkimų finansavimą, nustatė, kad galimai G. Nausėdos rinkimų kampanija buvo finansuota neskaidriai, bet niekam šios informacijos neperdavė. Ir paskutinis punktas – lygiai taip pat VSD vadovo pavaduotojas patvirtino, kad VSD stebėjo baltarusiškų trąšų verslininkų, jų atstovų bandymus paveikti prezidentą, tie atstovai buvo rinkimų štabe, prezidento aplinkoje, o po to prezidentūra stabdė sankcijas baltarusiškoms trąšoms.

Visą pokalbį su B. Davidonyte ir A. Vyšniausku žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2486

2024 03 27 17:03
Spausdinti