Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 18 d.


RIMTI REIKALAI
Tarpiniai egzaminai satyra
Balys Godauskis
Vytis Snarskis

Nevyniojant į vatą – yra grėsmė ir Lietuvai po visų trejų šių metų rinkimų tapti prorusiška hibridine demokratija. Kaip Sakartvele, Slovakijoje, Vengrijoje, kur apsišvietę žmonės yra provakarietiški, o provincija, regionai ir miestų proletariatas balsuoja už nacionalpopulistus, kurie parlamentuose groja tokias muzikas, kokias natas gauna tiesiai iš maskvėnų kremliaus.

Vėgėlė ar Žemaitaitis jau triūbija kremlines uvertiūras nesivaržydami. Nausėda – santūrus žmogus. Kai reikia – ir už NATO, ir už ES, ir už žmogaus teises. Bet ir už „Viči“ bosą, Kauno merą – rusijos karo mašinos rėmėją. Kandidatą Nausėdą galima suprasti, jei būsi aršus vakarietiškų vertybių, principų gynėjas, tavo kandidatūrą socialiniuose tinkluose sudraskys kremliaus botai. Jei būsi nuosaikus, kai reikia, paduosi ranką kremliaus rėmėjams, tada botai pakandžios tik dėl akių, bet ne per skaudžiai. Ne taip, kaip bet kurį Landsbergį, Šimonytę. Dar yra Žalimas, bet jo kremliaus botai nemuš, nes du trečdaliai Lietuvos negirdėjo apie tokį. Pulsi jį ar nepulsi – surinks 5 procentus. Šimonytės reitingai irgi turi ribas – maksimum trečdalis rinkimų teisę turinčių. Jei orai rinkimų dieną bus nepalankūs Vėgėlei, Šimonytė turėtų aplenkti rytietiškos antipolitikos virtuozą, o jei orai ir horoskopai Vėgėlei išpuls geri, jis turi šansų patekti į finalą su Nausėda. Visa intriga priklauso nuo orų, kurie šiais laikais neprognozuojami.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Nuspėjami yra rinkėjai, ypač ta amorfiškoji dalis – lietuvių liaudis. Žmonės, kurie niekada nesidomėjo politika, todėl nuo jos pavargo. Labai pavargo. Bloguoja nuo apsinuodijimo apolitiškumu. Norėtų tiesiog tvirtos rankos ir daug pinigų iš ES fondų. Ir investicijų, bet ne šalia, o kur nors toli, kad nebūtų matyti. Nes jei tie investuotojai gvieštųsi statyti vandenilio gamyklą karvių ganykloje prie kokių Darbėnų ar gręžioti žemelę prie Žygaičių, tuomet tvirtas ne. Duokit mums pinigų šiaip, be agrodykumas siaurinančių investicijų, kad šiukštu nereiktų karvių perginti į kitą ganyklą. Šitame segmente niekas už konservatorius anei liberalus nebalsuos. Už Blinkevičiūtę balsuotų, bet jai Briuselyje linksmiau. Jei visa širdimi saugai žemelę ir brauki ašarą, kad globalistai pardavė Lietuvą, leido okupuoti NATO ir vokiečių kareivių batams mindyti tėvynės laukelius, turėtų būti sunku, nors persiplėšk, pasirinkti – Vėgėlė ar Žemaitaitis? Turėtų pastarasis finišo tiesėje pasitraukti pirmojo naudai, nes dorųjų Lietuvėlės sargių priešas tas pats – Šimonytės „Metallica“ ir panašūs supuvusių Vakarų atributai.

Esame demokratiška valstybė, nėra jokių svertų drausti žmonėms svajoti apie hibridinę vergovę – kad vienu metu ir tvirta rytietiška ranka, ir vakarietiškas gausybės ragas iš ES struktūrinių fondų. Tobulai hibridinis kandidatas ir yra tik vienas – Nausėda, kuris nei su tvirtos rankos pratimais nepersistengia, nei iš Vakarų pusės žiūrint neatrodo prokremliškas. Turi komunistinę dėmę biografijoje, bet kam ji įdomi? Dirbo pasakoriumi švediškame banke, ten ir išgarsėjo. Svarbiausia, per penkerius metus beveik nieko nesugriovė, neskaitant keleto smulkmenų: diplomatų neskyrimo skandalai, prasčiausiai reitinguotų teisėjų skyrimas į atsakingus postus. Dar šis tas. Bet kadangi lietuviai niekada prie teisingo ir sklandaus viešojo sektoriaus neturėjo progos priprasti, tai ir nedarom iš to tragedijos.

Rinkimų kampanija tarsi ir vyksta, o gal ir ne, nes visi supranta, kad nieko įdomaus nesišviečia. Jei į antrąjį etapą pateks aukščiausią reitingą šiuo metu turintis Nausėda ir kuris nors iš žemait-vėgėlės flango, antrasis turas pavirs operacija „gelbstint eilinį Nausėdą“. Kodėl eilinį? Tiesiog palyginkite su Grybauskaite ar Adamkumi. Kol prezidentavo šiedu minėtieji, prisipažinsiu, žiūrėjau į juos skeptiškai, norėdavau matyti jaunesnes, idealistiškesnes, ryžtingesnes asmenybes Lietuvos prezidento ir kt. aukščiausiuose postuose. Bet kai dabar pasižiūri į tai, ką turim ir kas gresia… tuomet supranti, kokie kieti anie buvo.

Čekai turi superprezidentą Petrą Pavelą, kuris surado Ukrainai pusantro milijono artilerijos sviedinių. Mes tokio kieto artimiausią dešimtmetį neturėsim. Patys per smulkius fondus susimetinėsim dronams, džipams ir vaistams – siųsti mūsų gynėjams. Iš 8 kandidatų – mažiau nei pusė aiškūs Ukrainos, vadinasi, ir Lietuvos, laisvės kovos rėmėjai. Kokia liaudis, tokie ir kandidatai. Kad rinkimai nebūtų visai beprasmiški, praverstų pataisa, kad kiekvienas balsuojantysis privalo bent 5 eurus paaukoti „Blue/Yellow“ ar pan. fondui. Prorusiškieji kandidatai perpykę visai pasitrauktų iš rinkimų. Bet tai – per geras planas, kad taptų realybe.

BEREKLAMOS:

2024 05 05 06:45
Spausdinti