Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


MUZIKA
Kaip gimsta tobulas garsas?
Agnė Žemaitytė
Kristina Sabaliauskaitė
A. Kerienė.

Aukščiausios kokybės garso įrašas dažnai tampa vizitine atlikėjo kortele, atveriančia garsiausių pasaulio scenų duris. Garso režisieriai Aleksandra ir Vilius Kerai per daugiau nei dešimtmetį tokią „vizitinę kortelę“ yra įteikę ne vienam Lietuvos akademinės muzikos atlikėjui. Lietuviai savo garso įrašų studijoje „Baltic Mobile Recordings“ yra įamžinę ir žymiausių pasaulio menininkų atliekamus akademinės muzikos šedevrus. Kokius namų darbus prieš atsakingiausius įrašus tenka atlikti, A. Kerienė papasakojo Agnei Žemaitytei.

A. Kerienė mano, kad visi stereotipai ir rėmai ateina iš visuomenės. „Juk nesugalvojame vieną rytą atsikėlę, kad kas nors yra moteriška ar vyriška, kad vieni dalykai per sunkūs, o kiti galbūt per lengvi, – teiginius, kad garso režisierius yra griežtai vyriška profesija, atrėmė pašnekovė. – Nuo pat savo profesinio kelio pradžios susiduriu su stereotipu, kad tai labai vyriška specialybė. Bet jeigu darbas mėgstamas, apie tai paprasčiausiai nesusimąstome.“ Ji priduria, kad dar ne taip seniai moterį išvysti prie dirigento pulto taip pat buvo daugiau nei neįprasta, o šiandien kai kurios leidybos ar įrašų bendrovės kaip tik ieško dirigenčių.

Ir į A. Kerienę vis dažniau kreipiasi jaunos merginos, svarstančios rinktis garso režisierės kelią. Pasak jos, ši specialybė turi dvi labai ryškias puses: konkrečius techninius dalykus ir psichologinį, komunikacinį aspektą. „Man labai patinka apibūdinimas, kad mano specialybėje daugiau psichologijos nei technologijos, – šypsojosi A. Kerienė. – Nes techniką sujungiame, ir įrašas vyksta. Bet visai kas kita, kai kalbame apie žmones. Ypač jei įrašas tęsiasi dešimt ar keturiolika dienų. Kolektyvas, dirigentas ar dirigentė, solistai, su kuriais tas keturiolika dienų gyveni, yra tas žmogiškasis veiksnys, kuris kiekvieną rytą gali būti vis kitos nuotaikos, kiekvieną vakarą labiau ar mažiau pavargęs. Tai, kad esu moteris, šiuo aspektu man labai padeda – kartais galiu būti jautresnė, pasitelkti moterišką intuiciją ar tiesiog įsiklausyti į asmenybę, išgirsti užslėptas atlikėjo savybes.“

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 04 20 06:45
Spausdinti