Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


JAV IR IZRAELIS
Chaosas JAV universitetuose: studentai ir dėstytojai masiškai protestuoja prieš paramą Izraeliui
IQ
Scanpix
Studentų protestas Kolumbijos universitete.

Per Jeilio, Harvardo, Niujorko, Kolumbijos universitetus ritasi masinių studentų protestų banga. Jaunimas užima universitetų miestelių aikštes, apsigyvena palapinėse ar miega miegmaišiuose po atviru dangumi ir reikalauja JAV administracijos bei savo aukštųjų mokyklų pasmerkti Izraelio karo veiksmus Palestinoje. Studentai nebijo nei policijos (dešimtys jau buvo suimti), nei savo bendramokslių, kaltinančių juos antisemitizmu.

Anot „Reuters“, Jeilio universitete buvo suimti daugiau nei 45 studentai, Niujorko universitete pirmadienio naktį policininkams taip pat įkliuvo studentų ir dėstytojų po to, kai jie atsisakė palikti pagrindinę universiteto miestelio aikštę. Praėjusią savaitę Kolumbijos universitete buvo suimta daugiau nei 100 studentų, pirmadienį dėl to protestuodami universiteto dėstytojai paskelbė streiką.

Kolumbijos universitetas pirmadienį pranešė pereinantis savo fakultetuose Niujorko mieste prie nuotolinio mokymo. Protestai taip pat vyksta Kalifornijos universitete Berklyje, Kalifornijos valstijos universitete Humboldte ir kitur.

Protestuojantys studentai daugiausia reikalauja savo aukštųjų mokyklų nustoti imti finansavimą iš su Izraeliu susijusių donorų, taip pat viešai pasmerkti Izraelį ir paskelbti savo poziciją remiant Palestiną.

2024 04 23 18:00
Spausdinti