Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 19 d.


JAV IR IZRAELIS
Holokausto minėjimo dieną J. Bidenas išreiškė tvirtą paramą žydams: JAV nėra vietos antisemitizmui
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
Izraelio oro ir sausumos antpuolis Rafoje antradienį.

JAV prezidentas Joe Bidenas, kalbėdamas JAV Holokausto memorialo muziejuje surengtame Holokausto minėjimo renginyje, įtvirtino griežtą retoriką Gazos Ruožą valdančios grupuotės „Hamas“ atžvilgiu. „Praėjus ne 75 metams, o septyniems su puse mėnesio žmonės pamiršo, kad „Hamas“ pradėjo šį terorą, „Hamas“ žiauriai elgiasi su izraeliečiais, „Hamas“ vis dar laiko įkaitus. Aš nepamiršau, nepamiršote jūs ir mes to nepamiršime“, – kalbėjo prezidentas.

Šie prezidento žodžiai sklinda visose JAV universitetų studentams protestuojant prieš JAV paramą Izraeliui, o pačiam Tel Avivui atmetus „Hamas“ kartu su Egiptu ir Kataru parengtą paliaubų planą ir užėmus Gazos Ruožo ir Egipto pasienio punktą Rafoje, per kurį į Gazos Ruožą patenka humanitarinė pagalba. Nors pastaraisiais mėnesiais J. Bidenas ragino Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu atsisakyti humanitarinę krizę Gazoje keliančios politikos ir nerengti puolimo Rafoje, Holokausto atminimo dieną jo retorika buvo kur kas palankesnė Izraeliui.

Pabrėžęs spalio 7 d. „Hamas“ įvykdytus nusikaltimus – žudynes, seksualinę prievartą, įkaitų grobimus – JAV prezidentas teigė, kad tai negali kartotis. „JAV ir pasaulyje matome didžiulę antisemitizmo bangą, socialiniuose tinkluose plinta propaganda, – teigė J. Bidenas. – (...) Mano nuomone, didžiulė Holokausto pamoka yra ta, kad tai nebuvo neišvengiama. Mes žinome, kad neapykanta neišnyksta, ji tik pasislepia, ir, sulaukusi mažai deguonies, išlenda iš po akmenų. Mes taip pat žinome, kas ją sustabdo, tai vienintelis dalykas – mes visi. (...) Kartu negalime leisti tam kartotis, turime prisiminti savo pagrindinius tautos principus, mokytis iš istorijos pamokų, kad nepasmerktume savo ateities praeities košmarams.“

Nors JAV garantuoja žodžio laisvę ir taikius protestus, „JAV universitetų miesteliuose, visose JAV nėra jokios vietos antisemitizmui, neapykantos kalbai ar smurto grasinimų“, teigė prezidentas – ar tai būtų prieš žydus, ar prieš bet kurią kitą grupę. Prezidentas taip pat teigė nenurimsiantis, kol visi „Hamas“ paimti įkaitai bus grąžinti namo, o jo administracija imsis visų priemonių žydų bendruomenei Amerikoje apsaugoti.

J. Bideno administracija antradienį taip pat paskelbė apie naujus veiksmus, kuriais sieks kovoti su augančiu antisemitizmu, įskaitant raginimus Kongresui, paramą bendruomenėms, finansavimą nevyriausybinėms organizacijoms, saugumo didinimą švietimo įstaigose ir kt.

JAV atidžiai seka padėtį Rafoje

Anot Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos komunikacijos patarėjo Johno Kirbio, Izraelio išpuolis prieš Rafos pasienio punktą, kaip informavo IDF, buvo skirtas sustabdyti „Hamas“ ginklų tiekimui į Gazos Ruožą. JAV administracija ir toliau spaus Izraelį nenutraukti humanitarinės pagalbos tiekimo. „Mes esame labai sunerimę dėl gilesnės sausumos operacijos Gazos Ruože, tai labai pakenktų civiliams, tačiau ši operacija nėra ta pagrindinė Izraelio sausumos operacija“, – antradienį spaudos konferencijoje žurnalistams pabrėžė J. Kirby.

Anksčiau J. Bidenas išreiškė susirūpinimą dėl Izraelio veiksmų ir teigė, kad JAV nerems jokios IDF sausumos operacijos, kuri pakenktų ten gyvenantiems civiliams ir pagilintų humanitarinę krizę. Pirmadienį telefonu kalbėdamas su B. Netanyahu, JAV prezidentas išreiškė norą kuo greičiau matyti pasiektas paliaubas, kad į Izraelį galėtų grįžti „Hamas“ paimti įkaitai.

J. Kirby taip pat negalėjo plačiau komentuoti apie Izraelio pirmadienį peržiūrėtą, atmestą ir grąžintą korekcijoms paliaubų pasiūlymą, su kuriuo buvo sutikusi „Hamas“, tačiau teigė, kad JAV diplomatai ir pareigūnai pasiūlyme nemato aspektų, dėl kurių abi pusės galiausiai negalėtų susitarti. „Šios išlikusios spragos tikrai gali būti ištaisytos“, – neabejojo J. Kirby. Jis nekomentavo, ar JAV pritarė Izraeliui, kad „Hamas“ pateiktas variantas yra nepriimtinas.

Paklaustas, ar JAV iš tiesų įšaldė ginklų siuntas Izraeliui, J. Kirby teigė negalintis komentuoti plačiau, tačiau patvirtino, kad Vašingtono parama Tel Avivui išlieka „geležinė“. Pastarosiomis dienomis JAV žiniasklaidoje pasklido žinia, kad JAV planuotos ginklų siuntos Izraeliui yra įstrigusios jau porą savaičių, tačiau nenurodytos konkrečios priežastys.

2024 05 07 20:00
Spausdinti