Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


AFRIKA
JAV pralaimėjimas Nigeryje atneša pergalę Rusijai papildyta
IQ
Scanpix
Nigerio gyventojai protestuoja Niamėjuje.

Po 12 metų trukusio susitarimo dėl JAV karių dislokavimo ir daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių investicijų Vašingtonas turi pripažinti pralaimėjimą – Nigeris susitarimą nutraukė, ir amerikiečių kariams duoti keli mėnesiai iš šalies pasitraukti. Jų vietą užima rusai, kurių didelė dalis yra buvę „Wagner“ samdiniai.

Kovo 15 d. prieš daugiau nei dešimtmetį pasirašytas susitarimas dėl JAV karių dislokavimo Nigeryje buvo nutrauktas, o amerikiečių iš valstybės vykdomos karinės operacijos paskelbtos „nelegaliomis“.

Tai – didelis pralaimėjimas JAV, nes iš Nigeryje 2018 m. įrengtos dronų bazės amerikiečiai kovojo su Sahelio regione išsikerojusiomis teroristinėmis organizacijomis, tarp jų ir ISIS Libijoje. Maždaug 1,1 tūkst. JAV karių ir personalo Nigeryje turėtų nebelikti per artimiausius mėnesius, nors nei Pentagonas, nei Nacionalinio saugumo taryba oficialiai dar nenurodė konkrečios datos.

JAV ir Nigerio santykiai smarkiai pašlijo po pernai vasarą surengto perversmo, per kurį iš prezidento posto buvo išverstas demokratiškai išrinktas prezidentas Mohamedas Bazoumas. Naujajai karinei valdžiai labiau prie širdies yra Rusija, o ne JAV, kurių, anot amerikiečių leidinio „Politico“, nemėgsta ne viena Afrikos valstybė dėl peršamų demokratinių reformų. Rusija ne tik nereikalauja reformų, bet ir turi daugiau galimybių tiesiogiai apginti šalį iškilus reikalui, taip pat parduoda įvairaus kalibro ginklus.

2024 04 23 17:15
Spausdinti