Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


UŽ ES RIBŲ
Kaip ES toliau stiprins santykius su Turkija?
ELTA
Scanpix
Akimirka iš 2023 m. lapkričio 17 d. Recepo Tayyipo Erdoğano vizito Berlyne, Vokietijoje.

Europos Sąjungos (ES) vadovai trečiadienį pasirašė deklaraciją, kurios pagrindu sieks glaudesnių santykių su Recepo Tayyipo Erdoğano vadovaujama Turkija ir bandys užtikrinti stabilumą rytų Viduržemio jūros regione.

Bendrojoje deklaracijoje skelbiama, kad ES toliau sieks rasti visapusišką būdą išspręsti šį klausimą, kuris atitiktų pirmiau priimtų Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) rezoliucijų nuostatas ir ES principus. Šalių blokas pareiškė esąs pasirengęs vaidinti aktyvų vaidmenį.

Europos Komisija (EK) šiuo metu rengia konkrečius pasiūlymus, kuriuose numatoma galimybė pratęsti derybas dėl ES ir Turkijos muitų sąjungos modernizavimo. Šį projektą, planuotą vizų liberalizaciją ir derybas dėl stojimo į ES teko atidėti dėl kliūčių Turkijoje įgyvendinant teisinės valstybės principus.

Be kita ko, EK pastaruoju metu pabrėžia, kad Turkijos nuostata dėl Palestinos islamistų grupuotės „Hamas“ kertasi su ta pozicija, kurios laikosi ES. Pastaroji „Hamas“, kuri spalio 7 d. įvykdė kruviniausią išpuolį Izraelio istorijoje, po kurio Gazoje kilo karas, laiko teroristine organizacija.

Derybos su Turkija dėl stojimo į ES vyksta nuo 2005 m., tačiau šiuo metu iš esmės yra įšalusios, mat Briuseliui nerimą kelia Turkijoje prastėjanti teisinės valstybės ir žmogaus teisių padėtis. Todėl nėra manoma, kad Turkija artimiausiu metu galėtų tapti ES nare.

2024 04 18 10:25
Spausdinti