Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


ALFA TAŠKAS
Kas slepiasi už JAV paramos Ukrainai skaičių?
IQ
X
Artilerijos sviediniai.

Savaitgalį po keletą mėnesių trukusių ginčų JAV galiausiai patvirtintas paramos Ukrainai paketas, kurio vertė įvardijama net 61 mlrd. JAV dolerių. Tačiau tai nereiškia, kad Ukraina tiesiog gaus čekį, kurį galės išleisti, kaip nori ir kur nori.

Kas slypi už šių įspūdingų skaičių, laidoje „Alfa taškas“ aiškinosi politologas, Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala ir buvęs JAV prezidento G. Busho vyresniojo administracijos darbuotojas Arūnas Pemkus.

Anot A. Pemkaus, sunku paaiškinti, kodėl būtent dabar JAV priėmė sprendimą skirti paramą Ukrainai. Dar nuo lapkričio dėl pastarojo paramos paketo vyko ginčai JAV Atstovų rūmuose, respublikonai šią paramą siejo su sienos prie Meksikos klausimu. Tačiau pastarosios sienos klausimas vis dar neišspręstas, o parama Ukrainai – jau palaiminta.

„Man atrodo, Mike’as Johnsonas (Atstovų Rūmų pirmininkas) norėjo, kad tas klausimas pribręstų pačioje respublikonų partijoje. Respublikonų partija šiuo metu yra susiskaidžiusi kaip niekada. Galima pasižiūrėti skaičius – apie 120 atstovų balsavo prieš tą įstatymą“, – sako A. Pemkus.

L. Kojala pastebi, kad greičiausiai kritišku momentu parama Ukrainai greičiausiai buvo skirta ne dėl vienos konkrečios priežasties, tačiau dėl kelių priežasčių paketo, atsižvelgta ir į tai, kad ukrainiečių padėtis fronte pastebimai blogėja.

„Tikrai yra blogėjanti situacija fronto linijoje, akivaizdu, kad Ukrainai yra sunku, ji neturi artilerijos sviedinių“, – sako L. Kojala.

Pasak politologo, kita priežastis – M. Johnsonas suvokė, kad galiausiai šį klausimą teks svarstyti Atstovų Rūmuose.

Visą pokalbį su L. Kojala ir A. Pemkumi žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2539

2024 04 22 16:51
Spausdinti