Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


NATO
NATO ekspertas I. Strausas: Aljansas gali būti diskredituotas, jei pralaimės šį karą interviu
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
NATO būstinė Briuselyje.

„Mažiau baiminuosi dėl to, ar Donaldas Trumpas išardys Aljansą ar atitrauks iš jo JAV, ir kur kas labiau nerimauju dėl to, kad Aljansas gali būti diskredituotas, jei pralaimės šį karą. Jis būtų matomas kaip pralaimėtojas, kaip nekompetentingas, nors turi kur kas didesnes pajėgas, negali laimėti, negali būti priimamas rimtai“, – interviu IQ teigė tyrimų centro „Atlantic Council“ Scowcrofto strategijos ir saugumo centro vyresnysis patarėjas Ira Strausas.

Šiemet minime 75-ąjį NATO jubiliejų. Kaip Aljansas pasikeitė per metus, ar jis vis dar gali atliepti dabartinius iššūkius?

– Niekada nesame taip gerai pasiruošę, kaip galėtume, bet esame gana gerai apsirūpinę. (...) Aljansai turi penkis lygius: visuomenių panašumą, bendrą požiūrį, bendrą diplomatinę poziciją, artimus ekonominius ryšius ir karines sąjungas. Formali organizuota karinė sąjunga yra tik paviršinis lygis, jis labai svarbus, stiprina kitus lygius, kurie irgi labai svarbūs tam, kad gerai veiktų karinis. (...)

Bendrą transatlantinę angloamerikiečių visuomenę turime nuo 1607 m., nuo anglų visuomenės atsiradimo Šiaurės Amerikoje. To nepakeitė JAV revoliucija. Ji nėra vienoda abipus Atlanto, bet tai fundamentaliai panaši visuomenė, teisė, politika su tam tikrais antraeiliais skirtumais. (...) Tapome priešais 1776 m., bet tai netruko amžinai. Ekonominiai ryšiai po 1794 m. irgi tapo stipresni nei kada nors iki tol. (...) Nuo tada ryšiai augo, tvirtėjo aplink bendrą požiūrį į pasaulį, kur link jis turėtų eiti – modernumas, laisvė ir t. t. 1820-aisiais tyliai vėl tapome de facto strategiškai susivieniję. 1890-aisiais jau garsiau buvome draugais, ir britai susitaikė su prancūzais iš dalies dėl to, kad bijojo Vokietijos. Nuo maždaug XX a. pradžios turėjome de facto strateginę sąjungą, o konkreti karinė sąjunga atsirado Pirmojo pasaulinio karo laikais, kai kariavome petys į petį, nors JAV nevadino savęs sąjungininkėmis ir neturėjo tokios organizuotos sąjungos kaip Jungtinė Karalystė su Prancūzija. Woodrow Wilsonas turėjo savo kaip neutralaus lyderio, galinčio pasaulyje paskleisti taiką, įvaizdį – deja, jis žlugo ir turėjome Antrąjį pasaulinį karą. Ir nuo pat 1941 m. buvo konkretus karinis aljansas. Tik atrodė, kad jis pranyko 1945 m., bet iš tiesų jis tęsėsi su sąjungininkų okupuota Vokietija. 1949 m. buvo įkurta NATO.

2024 03 29 11:00
Spausdinti