Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 19 d.


ALFA TAŠKAS
V. Putinas vėl inauguruotas prezidentu: Rusijos diktatorius taps dar radikalesnis?
IQ
Kremlin.ru
Vladimiras Putinas.

Vladimiras Putinas gegužės 7-ąją pompastiškoje ceremonijoje buvo rekordinį – penktą – kartą prisaikdintas Rusijos prezidentu. Kas dabar bus ir ką parodė ši inauguracija, laidoje „Alfa taškas“ svarstė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis ir Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Gintautas Mažeikis.

Patrankos, paradai ir visi kiti privalomi „stipriosios“ Rusijos vadovo legitimizavimo elementai – taip pompastiškai antradienį vyko V. Putino prisaikdinimas. Tačiau ne viskas atrodo taip gražiai – profesorius G. Mažeikis sako pastebėjęs tam tikrų gaidų, parodančių, kad Rusijos diktatorius taps dar radikalesnis.

„Kas nustebintų, neišgirdau, bet tam tikrą gilėjantį simptomą išgirdau – tai, kad jis dar labiau tarnaus istorijai, istorijos protėviams, vadinasi, visiems carams ir caraičiams. Kadangi jis šnekasi savo kabinetuose su šitomis dvasiomis – ir vis labiau atrodo iš įvairių interviu, kad jis tai daro – matyti, kad šita jo atsakomybė prieš įsivaizduojamus protėvius ir jų šmėklas tiktai didės. Vadinasi, jis bus dar iracionalesnis, nesukalbamesnis arba gyvenantis kažkokiame paraleliniame pasaulyje“, – sako G. Mažeikis.

Anot profesoriaus, V. Putinas bando sukurti režimą, kokio pasaulis dar nematė ir kuriam nieko panašaus turbūt nėra net islamo pasaulyje.

O Ž. Pavilionis sako, kad dabartinis V. Putino inauguracijos vaizdas gerokai skiriasi nuo to, kas būdavo prieš keliolika metų. „Jis turėjo visus savo kišenėje. Dabar pas jį nevažiuoja niekas“, – sako Seimo narys.

Visą pokalbį su G. Mažeikiu ir Ž. Pavilioniu žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2567

2024 05 07 16:41
Spausdinti