Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


NAUJOJI EK
Būrimas iš kavos tirščių: A. Kubilius – į ES komisarus?
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Europos Parlamentas
Andrius Kubilius.

Prieš Velykas ištuštėjusiame Briuselyje – nauji spėjimai dėl būsimos Europos Komisijos (EK) sudėties. Tarp kandidatų į komisarus įvardytas europarlamentaras Andrius Kubilius.

Apie Europos Parlamentą rašantis įtakingiausio Briuselyje leidinio Politico.eu žurnalistas Eddy Waxas pateikė savo būsimos EK sudėties prognozę.

Nors dabartinė EK pirmininkė Ursula von der Leyen laikoma pagrindine kandidate į naujosios EK vadoves, žurnalistas mano, kad ji galėtų užimti tik saugumo ir gynybos komisaro postą. Šioje EK tokios pareigybės nėra, bet ją planuojama įsteigti.

Politico.eu reporteris mano, kad Lietuvai gali būti skirtas Europos komisaro, atsakingo už sankcijas, postas, o juo galėtų tapti buvęs premjeras, dabar Europos Parlamento narys, aktyviai dirbantis su Rusijos ir Ukrainos tema, A. Kubilius. Sankcijų komisaro dabartinėje EK irgi nėra, bet turint omeny, kiek ribojimų dabar ES taiko Rusijai, Baltarusijai ir kitoms šalims, galimybė įsteigti tokį postą nėra atmestina.

E. Waxas įvardija ir kitus galimus komisarus, tačiau kiek tai yra rimta prognozė – didelis klausimas, nes labai daug priklausys, kaip, kada ir kas taps naujuoju EK vadovu po Europos Parlamento rinkimų birželio pradžioje.

Rugsėjo mėnesį Lietuvoje jau visu pajėgumu vyks Seimo rinkimų kampanija, todėl prezidentas gali ir nesutikti su konservatorių pasiūlytu kandidatu ir lauks, kada bus suformuota naujoji valdančioji koalicija po spalio rinkimų.

Iki šiol kaip galimas Lietuvos atstovas naujojoje EK buvo įvardijamas užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Vis dėlto tiek jo, tiek dabar įvardyto A. Kubiliaus galimybės atsidurti ES vykdomojoje institucijoje labai priklauso nuo darbotvarkės ir prezidento Gitano Nausėdos.

Teigiama, kad po rinkimų susirinkęs naujasis Europos Parlamentas neskubės patvirtinti naujojo (ar senojo) EK vadovo ir, skirtingai nei prieš penkerius metus, dėl jo balsuos tik rugsėjo pradžioje. Tik po to valstybės narės galės siūlyti savo kandidatus į naująją EK. O rugsėjo mėnesį Lietuvoje jau visu pajėgumu vyks Seimo rinkimų kampanija, todėl prezidentas gali ir nesutikti su konservatorių pasiūlytu kandidatu (ar tai būtų G. Landsbergis, ar A. Kubilius) ir lauks, kada bus suformuota naujoji valdančioji koalicija po spalio rinkimų.

2024 03 28 11:31
Spausdinti