Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


ATSAKAS KREMLIUI
Dvi rezoliucijos – EP atsisveikinimo bučinys Rusijai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Strasbūro
EP
Europos Parlamentas.

Europos Parlamentas (EP) išsiskirstė simboliškai – priėmęs dvi prieš Rusijos režimą nukreiptas rezoliucijas.

Ketvirtadienį EP priėmė neįpareigojančias rezoliucijas dėl nedemokratiškų prezidento rinkimų Rusijoje ir neteisėto jų išplėtimo į okupuotas teritorijas bei dėl naujų įtarimų dėl Rusijos kišimosi į EP veiklą, į būsimus EP rinkimus ir poveikio ES.

„EP daro išvadą, kad šiais farsą primenančiais Rusijos valdžios institucijų veiksmais buvo siekiama vienintelio tikslo – sukurti rinkimų teisėtumo įspūdį Vladimirui Putinui, jo nenutrūkstamų vidaus represijų politikai ir, svarbiausia, agresijos karui prieš Ukrainą“, – sakoma rezoliucijoje dėl Rusijos rinkimų. Joje taip pat ES valstybės raginamos nepripažinti šių rinkimų rezultatų ir apgailestaujama „dėl to, kad Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbánas nusprendė suardyti solidarumą su ES ir pasveikinti V. Putiną su jo fiktyviu perrinkimu“.

Už šią rezoliuciją balsavo 493 EP narių, 11 buvo prieš ir 18 susilaikė. 9 Lietuvos atstovai palaikė dokumentą. Balsavime nedalyvavo Waldemaras Tomaszewskis ir Viktoras Uspaskichą. Nemalonumų su Europos prokuratūra turintis V. Uspaskichas šioje EP plenarinėje sesijoje nedalyvavo.

2024 04 25 15:58
Spausdinti