Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 7 d.


RINKIMAI 2024
E. Vaitkus: iš Sovietų Sąjungos Lietuva niekada neišstojo, o į ES – neįstojo
Karolis Juršys
Josvydas Elinskas/ELTA
Eduardas Vaitkus.

„Taip pat kaip mes niekada neišstojome iš Sovietų Sąjungos, taip mes niekada neįstojome ir į Europos Sąjungą“, – penktadienį Rytų Europos studijų centre (RESC) teigė kandidatas į LR prezidentus Eduardas Vaitkus.

Kandidatas diskusijoje išreiškė kritiką, esą Lietuva buvo „parduota ir išduota“. „Ir mus išdavė ir pardavė ne užsieniečiai, o vietinė valdžia“, – teigė E. Vaitkus ir pridūrė, kad jo pagrindinis siekis tapus prezidentu – grąžinti valdžią Lietuvos žmonėms, tačiau savo teiginių nekonkretizuoja. Kandidatas taip pat kaltina valdžią, esą ši yra neteisėta: „Lietuvos žmonės, o ne valdžia priėmė Konstituciją. Ir jeigu mūsų valdžia nesilaiko Konstitucijos, tai ta valdžia tampa neteisėta. Mano pagrindinis siekis yra, kad mes laikytumės Konstitucijos, kurioje pasakyta, kad Lietuvos žmonės yra svarbiausi. Lietuvos gyvenimui svarbius klausimus turi spręsti Lietuvos žmonės, ir tada kyla klausimas – mes pirmame Konstitucijos straipsnyje sakome: Lietuva – nepriklausoma respublika. Ir mes kartu turime valdžią, kuri įdėjo 150 str., kuris sako: „Briuselio biurokratų nurodymai yra viršesni už Lietuvos Konstituciją“, – kalbėjo E. Vaitkus.

IQ pabrėžia, kad kandidato išsakytų teiginių LR Konstitucijos 150 straipsnyje nėra, o Konstitucinis įstatymas „Dėl Lietuvos valstybės“ numato, kad Konstitucijos 1 str. teiginys, sakantis, kad Lietuvos valstybė yra nepriklausoma demokratinė respublika, yra pamatinis principas, kuris gali būti pakeistas tik plebiscitu, jei tam pritartų ne mažiau kaip 3/4 Lietuvos piliečių, turinčių aktyvią rinkimų teisę.

E. Vaitkus taip pat kritikavo Lietuvą „sąmoningu sprendimu atsisakius finansinės nepriklausomybės“, o prisijungus prie NATO bloko, ši esą prisijungė prie agresyvios NATO politikos. „Nuo 2006 m. NATO vadovavo okupacinėms pajėgoms Afganistane ir mes tame dalyvavome, – kalbėjo E. Vaitkus. – Tai NATO išsiplėtė patys sau galimybes daryti tai, ką jie nori?“

Kalbėdamas apie saugumą, E. Vaitkus teigė, kad saugumas „negali būti dalomas ir turi būti sprendžiamas bendrai“. Jeigu būtų išrinktas prezidentu, kandidatas žadėjo inicijuoti derybų su Rusija procesą bet be JAV.

E. Vaitkui taip pat užkliuvo Lietuvos miestuose iškabintos Ukrainos vėliavos. Pastebėjęs vėliavą ir ant RESC pastato, šis replikavo, kad turbūt ir šis centras yra okupuotas ukrainiečių.

Kandidatas nepalaiko dabartinės Vakarų saugumo strategijos ir ją vadina branduolinę grėsmę nešančia politika. „Mes, Vakarai, siekiame mirties savo valdžioje esančių lūpomis ir <...> siekiame mirties visam likusiam pasauliui. Aš ne už tai, kad Lietuva būtų sunaikinta, aš už tai, kad Lietuvos išdavikai, vedantys į pražūtį, būtų įvardinti“, – pridūrė jis.

Paklaustas, kokios politikos imtųsi Europos Sąjungos (ES) požiūriu, kandidatas į LR prezidentus suabejojo, kad 2004 m. Lietuva išvis įstojo į ES, o tai esą Lietuvai suteikia ypatingą derybų pranašumą.

„Jeigu mes dabar nesame įstoję į ES lygiateisiškomis sąlygomis, <...> iš tarybų sąjungos mes neišstojome, o į ES niekada neįstojome, tai šičia aš matau puikias derybų pozicijas“, – teigė jis ir pridūrė, kad pirmąjį Konstitucijos straipsnį pasirinko visa Lietuva, o 150 punkte nurodytą narystę ES – tik Seimas. „Aš pats asmeniškai balsavau už Europos Sąjungą, bet mano kaip piliečio balso neužteko“, – teigė E. Vaitkus.

Kalbėdamas apie Rusiją ir karą Ukrainoje, kandidatas vengė vienareikšmiškai atsakyti, ar Rusija yra agresorė, o karą Ukrainoje siejo su NATO plėtra Rytuose: „Tas pats procesas iš skirtingų požiūrio taškų gali atrodyti visiškai skirtingai, – kalbėjo jis. – Net ir Rusijos invazijos klausimu. Kai jūs klausiate, kas yra agresorius, pagal tam tikrą loginę liniją galima teigti, kad Rusija yra agresorius, bet kitu požiūriu galime klausti – o kodėl Rusija yra agresorius? Tada mes turime pripažinti, kad Kuba neturėjo teisės vietoje dislokuoti TSRS raketas <...>.Tą pačią situaciją perkelkime į Ukrainą ir paklauskime, ar Ukraina turi teisę tapti NATO nare? Be abejo, turi, bet tada paklauskime, ar kaimynas gali per arti savo tvoros statyti namą?“

Taip pat kandidatas teigė, kad Lietuva panorėjusi galėtų per vienus metus išstoti iš NATO. Jis teigė, kad išstojusi iš NATO Lietuva būtų saugesnė: „Aš siūlau žmonėms išspręst šį klausimą. Aš argumentuosiu, kodėl buvimas neutralia valstybe yra daugiau naudingas nei žalingas esant kariniame bloke. To tikslas labai akivaizdus. Einame į priekį – tai yra konfrontacinis tikslas. Aš ne už tokią bloką.“

Galiausiai E. Vaitkus pripažino, kad laimėjęs rinkimus ir gavęs kvietimą į Kremlių mielai ten nuvažiuotų, tačiau visų pirma apsilankytų Vengrijoje.

„Su mielu noru nuvažiuočiau ir su Rusija taip pat lygiateisiais pagrindais padiskutuotume, ką galima padaryti dėl saugumo visoje Europoje. Ir kad ta beprotybė Ukrainos teritorijoje būtų nutraukta“, – teigė kandidatas į LR prezidentus E. Vaitkus.

2024 04 26 14:00
Spausdinti