Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


RUSIJOS ĮTAKA
Gruzijos valdžiai – rimtas EP įspėjimas
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Strasbūro
Scanpix
EP palaiko protestus prieš „užsienio agentų“ įstatymą.

Nuo aktyvios provakarietiškos valstybės iki grasinimų ES sankcijomis. Rusijos keliu žengianti Gruzija sulaukė rimto Europos Parlamento (EP) įspėjimo. Dėl šiuo metu svarstomo ir protestus keliančio „užsienio agentų“ įstatymo ketvirtadienį EP priėmė rezoliuciją.

Jei minimas „užsienio agentų“ įstatymo projektas bus priimtas, visos Gruzijos žiniasklaidos priemonės ir nevyriausybinės organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo lėšų iš užsienio šaltinių, turėtų užsiregistruoti kaip „organizacija, siekianti užsienio jėgos interesų“.

Praėjusiais metais po masinių protestų Tbilisyje, per kuriuos policija prieš demonstrantus panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas, panašaus įstatymo projekto, nukreipto prieš „užsienio agentus“, buvo atsisakyta. Tačiau valdančioji partija „Gruzijos svajonė“ šį mėnesį netikėtai vėl pateikė įstatymo projektą prieš svarbius spalį vyksiančius parlamento rinkimus.

„Valdančiosios Gruzijos partijos bandymas dar kartą prastumti įstatymą dėl užsienio agentų yra pavyzdys siekio kontroliuoti pilietinę visuomenę, daryti įtaką žiniasklaidai prieš ateinančius parlamento rinkimus. Visa tai veikia prieš Gruzijos, kaip ES klandidatės, statusą“, – antradienį per diskusiją dėl padėties Sakartvele EP teigė europarlamentaras Petras Auštrevičius, kuris taip pat įvardijo dvi Gruzijos jėgos žinybų atstovų pavardes.

2024 04 26 10:14
Spausdinti