Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


IŠ KUR PAIMTI PINIGŲ
Gynybos finansavimas: prezidentas išdėstė, ką palaikytų ir ką atmestų
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
ES Taryba
Gitanas Nausėda.

Vyriausybei svarstant galimus gynybos fondo finansavimo šaltinius, prezidentas Gitanas Nausėda atskleidė savo požiūrį į tai.

Visų pirma, jis užsiminė, kad Vyriausybė vėluoja su pasiūlymu.

„Kai kalbame apie gynybos finansavimą ir kai kurių mokesčių keitimą, noriu atkreipti dėmesį, kad tai turi būti paskelbta šeši mėnesiai iki įgyvendinimo, ir vėlgi šis langas, kaip ir su mokesčių reforma, užsiveria. Tiesa, apimtis projekto nėra tokia didžiulė kaip mokesčių reforma, todėl vis dar manau, kad galima susitarti“, – žurnalistams Briuselyje, kur vyksta Europos Vadovų Taryba (EVT), teigė prezidentas.

Po trečiojo verslo, politinių partijų ir profsąjungų atstovų susitikimo dėl galimų gynybos finansavimo šaltinių trečiadienį premjerė Ingrida Šimonytė pranešė apie specialaus gynybos fondo įkūrimą, kuris galėtų akumuliuoti reikiamas lėšas. I. Šimonytės vertinimu, į šį fondą mokesčiai turėtų būti surenkami „apdairiai radus aukso vidurį“.

Kiti sprendimai, kaip savivaldybių finansų panaudojimas, tikrai atrodo kaip ištraukti iš… nežinau iš kur, kaip čia gražiau pasakyti.

G. Nausėda ketvirtadienį išdėstė savo požiūrį į galimus gynybos finansavimo šaltinius:

„Mano nuostatos yra labai aiškios: jeigu kalbame apie vienkartinius dalykus, pavyzdžiui, kaip Vokietijos brigados priėmimas, tikrai galime išsiversti su skolinimosi instrumentu. Jeigu kalbama apie tvarų ir ilgalaikį Lietuvos kariuomenės modernizavimą, tai tam tikri papildomi ištekliai gali ateiti ir iš mokesčių. Tačiau kategoriškai pasisakau prieš PVM didinimą, nes tai būtų antisocialu, ir kiek suprantu, šis pasiūlymas jau nuimtas nuo stalo. Taip, pelno mokestis – tiek jo padidinimas, tiek jo lengvatų sumažinimas ar progresyvumo padidinimas – visa tai iš esmės apie tą patį – mokesčių bazę, pagrįsta pelnu, ir manau, kad čia mes tikrai galėtume surasti konsensusą. Kiti sprendimai, kaip savivaldybių finansų panaudojimas, tikrai atrodo kaip ištraukti iš… nežinau iš kur, kaip čia gražiau pasakyti.“

Prezidentas taip pat teigė, kad bendrai ES gynybos finansavimo klausimas turėtų būti aptartas ir ketvirtadienio EVT. Jis pabrėžė, kad Lietuva palaiko idėją išplėsti Europos investicinio banko mandatą finansuojant gynybos pajėgumų didinimą bei gynybos obligacijų išleidimą.

„Šiuo metu mums kalbėti apie lygiavertiškumą (su JAV – IQ past.) karinės pramonės srityje būtų šiek naivu ir keltų šypseną. Todėl mes turime pasiekti, kad šypsenos ateityje tai nekeltų“, – sakė G. Nausėda.

2024 04 18 13:15
Spausdinti