Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PINIGAI GYNYBAI
I. Šimonytė iš skrybėlės ištraukė specialaus fondo gynybai finansuoti idėją
ELTA
Julius Kalinskas/ELTA
Ingrida Šimonytė.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad poreikiams, susijusiems su papildomu gynybos finansavimu, bus siūloma steigti specialų fondą, kuris galės lėšas akumuliuoti. Anot jos, tuomet Vyriausybė galės pasiūlyti finansavimo šaltinius, o daugiau susitikimų su politinėmis partijomis ir verslo atstovais dabartiniu formatu šiuo klausimu ministrė pirmininkė neplanuoja.

„Toliau turbūt bus Vyriausybės atsakomybė kitus pasiūlymus siūlyti. Jeigu parlamente jiems paramos nebus, tai prie tų klausimų reikės grįžti vėliau. (...) Šiame formate susitikimų nebebus, manau, kad visi padarė labai daug darbo ir visiems labai ačiū. Ypač mūsų kolegoms ne iš politinio lauko. (...) Manau, kad absoliuti dauguma supranta poreikius, apie ką kalbama“, – trečiadienį žurnalistams po trečiojo susitikimo su politinėmis partijomis ir verslo atstovais dėl papildomo gynybos finansavimo teigė I. Šimonytė.

„Visada skambėjo pageidavimas, kad būtų labai aišku, jog šie pakeitimai susiję konkrečiai su gynybos finansavimu, tai Finansų ministerija ruošia darbine tvarka specialaus fondo įstatymą, kuris galėtų lėšas akumuliuoti. Tada Vyriausybė teiktų siūlymą Seimui tokį fondą įsteigti ir numatyti jo finansavimo šaltinius“, – kalbėjo ji.

I. Šimonytė tikino besidžiaugianti, kad šį kartą susitikime dalyvavo opozicijos atstovai. Anot jos, politikai, verslo atstovai ir nevyriausybinės organizacijos linkusios sutarti dėl papildomo gynybos finansavimo pakėlus pelno mokestį.

„Negaliu pasakyti, kad turime visą paveikslą, bet kažkokią dalį jo turime. (...) Kadangi per tą laiką, kol neturėjome susirinkimų, Trišalės tarybos nariai ir nevyriausybinių organizacijų atstovai vertino hipotetinius variantus, kokie jie mažiau priimtini, o kokie išvis nepriimtini, tai turime keletą siūlymų, su kuriais galima gyventi. Nemažai žmonių aplink stalą tą konstatavo“, – sakė premjerė.

„Pirmiausia kalbama apie priedą prie pelno mokesčio, kuris galėtų keliauti gynybos finansavimui, ir kai kurie palyginami dalykai, tokie kaip individuali veikla. (...) Tai nėra viso uždavinio sprendinys ir šiame etape, girdėdami kolegų konkretesnius pasisakymus dėl to, kas galėtų būti priimtina (...), judėsime į priekį“, – aiškino ji.

2024 04 17 16:41
Spausdinti