Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


„PRANEŠĖJO KOMISIJA“
Įtarimų šešėlyje: parlamentarai kreipsis į KT dėl „Pranešėjo komisijos“ veiklos
ELTA
Andrius Ufartas/ELTA
Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis (kairėje) ir Vytautas Bakas (dešinėje).

Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją nagrinėjusi vadinamoji Pranešėjo komisija vėl parlamentarų dėmesio centre. Opozicijos atstovai ketina nepalaikyti komisijos išvadų ir dėl Vytauto Bako veiklos komisijoje kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).

Ketvirtadienį Seime kalbėjęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime narys Dainius Gaižauskas patvirtino savo abejones dėl VSD pranešėjo istoriją tyrusios komisijos veiklos. Jo teigimu, dabar KT turi įvertinti, ar parlamentarų grupė dirbo skaidriai ir ar nepažeidė įstatymų.

„Esu praktiškai įpareigotas partijos, jau ruošiu kreipimąsi į KT, siekdamas apginti valstybės institucijas, Lietuvos valstybines paslaptis. Tegu pasisako KT, ar tikrai gali tokios specialios komisijos reikalauti, galimai pažeisdamos įstatymus, iš specialiųjų tarnybų metodų, priemonių, duomenų atskleidimo, keliant grėsmes ne tik agentams, bet ir specialiosioms operacijoms“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime teigė D. Gaižauskas ir pridūrė, kad KT turėtų įvertinti, kokias teises turi Seimo specialiųjų tyrimų komisija.

ELTA primena, kad balsavimas dėl VSD komisijos išvados turėjo vykti dar praėjusį ketvirtadienį. Vis dėlto Seimo kanceliarijai pranešus, kad slaptosios tarnybos suteikė galimybę parlamentarams susipažinti su įslaptinta išvadų dalimi, klausimas perkeltas į kitą savaitę.

Išvadose yra teikiami siūlymai, susiję su atliktu parlamentiniu tyrimu. Seimas, raginamas svarstyti dėl Žvalgybos kontrolierių įstatymo pakeitimų, suteikiant ombudsmenui teises ir pareigą atlikti kriminalinę žvalgybą atliekančių institucijų veiklos teisėtumo priežiūrą. Taip pat siūloma stiprinti VSD ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) parlamentinę kontrolę, peržiūrėti parlamentinės kontrolės teisinį reglamentavimą, kad institucijos Seimui privalėtų pateikti visą reikalingą informaciją. Tarp rekomendacijų – ir raginimai užtikrinti Seimo vaidmenį skiriant ir atleidžiant VSD ir STT vadovus, jų pavaduotojus.

2024 04 18 10:28
Spausdinti