Dienos skaičius
62
Tiek procentų Lietuvos gyventojų priskiria save vidurinei klasei.
Visi tekstai

The Economist

Darbo imasi robošefas

© THE ECONOMIST | 2015-06-06

Yra žmonių, kurie su pasimėgavimu pasiriša prijuostę ir verda pietus. Kitiems atrodo, kad sunkiai perprantamą valgio gaminimą verčiau perleisti šeimininkauti mėgstančiam šeimos nariui, mikrobangų krosnelei arba, jei nėra nei to, nei to, maisto į namus tarnybai. Bet Rusijoje gimęs, o dabar Londone gyvenantis mokslininkas ir inžinierius Markas Oleynikas tikisi pakeisti padėtį, pasiūlydamas naują variantą – niekuo „Le Cordon Bleu“ auklėtiniui nenusileidžiantį robotą virėją, kurį galima įrengti kiekviename name. Hanoveryje (Vokietija) pramonės parodoje pristatytas prototipas publikai demonstravo kulinarinius įgūdžius ir paruošė nepriekaištingą trintą krabų sriubą.

Valgiui gaminti skirtų įrenginių jau yra, pavyzdžiui, vokiečių bendrovės „Vorwerk“ sukurtas „Thermomix“. Bet iš esmės tai tik įmantriomis funkcijomis papildyti virtuvės kombainai. M. Oleynikas pasuko kita kryptimi. Užuot sukonstravęs sudėtingą virtuvės kombainą, jis nusprendė pagaminti į mini virtuvę su įprastais įrankiais ir rakandais panašią mašiną. Iš principo ji gali beveik viską. Pora vikrių prie lubų pritvirtintų roboto rankų surenka ir sumaišo ingredientus, sudeda į puodus ar keptuves ir užkaičia ant viryklės arba pašauna į orkaitę. Pagamintą patiekalą tos pačios rankos patiekia tikro profesionalo mostu.

Robošefo rankos tokio pat dydžio kaip žmogaus, visi pirštai turi sąnarius. Jas gamina „Shadow Robot“ – kita britų bendrovė, panašiomis rankomis aprūpinusi kelias tyrimų organizacijas, įskaitant JAV kosmoso agentūrą NASA. Prie projekto taip pat dirbo komandos iš Stanfordo universiteto (Kalifornija) ir Aukštosios Sant Anos mokyklos (Piza, Italija). M. Oleyniko įmonė „Moley Robotics“ pirmą komercinį modelį, kuris kainuos apie 14 tūkst. eurų, rinkai tikisi pasiūlyti 2017-aisiais.

Šioji mašina labai rafinuota, nes rankos kopijuoja visus veiksmus, kuriuos atliko šefas iš kūno ir kraujo pagal konkretų receptą gamindamas specialiai tam, kad robotas turėtų šabloną. Demonstracijos metu virėjas dirba mūvėdamas specialiomis jutiklinėmis pirštinėmis. Be to, M. Oleyniko komanda nufilmuoja procesą įvairiais kampais ir parengia kelis filmukus. Remiantis visais tais duomenimis, sukuriamas trimatis šefo veiksmų modelis. Pagal jį sudaromas automatinės virtuvės veiksmus kontroliuojantis algoritmas.

Hanoveryje siūlomą trintą krabų sriubą robotas gamino kopijuodamas Timą Andersoną, kuris 2011-aisiais tapo populiarios britų TV laidos apie maisto gaminimą „Master Chef“ laimėtoju. Robotas tiksliai atkartoja kiekvieną šefo judesį: prikaistuvyje kruopščiai ištirpina sviestą, visai kaip jis naudoja elektrinį plaktuvą. T. Andersonas manė, kad šis įrenginys nesusidoros, bet liko nustebintas jo gebėjimo pagauti subtilybes: „Gaminant svarbu smulkmenos, o robotas labai nuoseklus.“

Sacre bleu!

M. Oleynikas ketina sukurti automatinei virtuvei skirtą internetinę biblioteką, kurioje bus daugiau nei 2 tūkst. receptų. Kadangi kopijuojami konkretiems žmonėms būdingi judesiai, jo planuojamos paslaugos naudotojai galės rinktis ne tik patiekalą, bet ir šio kūrėją, – iš esmės į namus atvyks ir maistą paruoš virtuali garsaus virėjo versija. M. Oleynikas taip pat kuria priemones, kad mėgstamus receptus galėtų įkelti namų šefai.

Prototipui sudedamąsias dalis kol kas reikia paruošti iš anksto (peilių robotui dar niekas neduoda) ir padėti nustatytose vietose, kad šis galėtų juos paimti. Bet ateityje įrenginiai taps išmanesni. Į naujas versijas bus įtraukti šaldytuvai, kuriuose kaupiamos produktų atsargos, o robotas pats pasirinks, ko jam reikia. Vėliau bus siekiama sumažinti automatinės virtuvės gabaritus ir pridėti daugiau įrangos. Beje, panorėjus galima įjungti rankinį valdymą, nes visi naudojami įrankiai ir rakandai – įprasti reikmenys. M. Oleynikas mano, kad tinkamai užprogramuota virtuvė net galėtų mokyti gaminti, pradedantiems šefams demonstruodama konkrečius veiksmus.

Aišku, naujovė dar netobula. Vienas trūkumų – nors prototipas užprogramuotas panaudotus įrankius sudėti į plautuvę, pats indų nesuplauna. Tačiau šefai iš kūno ir kraujo, reikia pasakyti, dažnai elgiasi taip pat. Dėl to M. Oleynikas, turintis vilčių robošefą paversti masinei rinkai skirtu produktu, planuoja pridėti indaplovę.

Puslapis 1

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/scbmediaeu/domains/iq.lt/public_html/wp-content/themes/eiq_3/single-default.php on line 274
Array ( [0] => stdClass Object ( [ID] => 135014 [post_author] => 598 [post_date] => 2015-05-12 13:58:58 [post_date_gmt] => 2015-05-12 11:58:58 [post_content] => (Moley Robotics nuotr.) [post_title] => Moley Robotics - Automated kitchen small [post_excerpt] => [post_status] => inherit [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => moley-robotics-automated-kitchen-small [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2015-05-12 13:58:58 [post_modified_gmt] => 2015-05-12 11:58:58 [post_content_filtered] => [post_parent] => 135013 [guid] => http://iq.lt/wp-content/uploads/2015/05/Moley-Robotics-Automated-kitchen-small.jpg [menu_order] => 0 [post_type] => attachment [post_mime_type] => image/jpeg [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

KOMENTARAI (0)


Dienos grafikas

Komentarai

Rūpinimasis paprastu žmogumi nėra nauja tendencija politikoje. Toks veidmainiškiems totalitariniams metu ...
Pagrindinė prognozavimo tezė teigia, kad „viskas bus taip pat, tik kainuos brangiau“. Ši prognozė ...
Didžiausią įspūdį per Seimo rinkimus ir koalicijos derybas man padarė ne sociologinių pranašysčių ...

Naujienlaiškis

Rinktinius IQ savaitės straipsnius gaukite el. paštu:


Naujienlaiškio pavyzdys

IQ Facebook'e

Visi straipsniai