Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


APIE MARSĄ IR VENERĄ
Kodėl vaikinai ir merginos vis labiau susvetimėja?
The Economist
Shutterstock

Skirtinga pasaulėžiūra gali paveikti politiką, šeimas ir ne tik.

Viename madingame Lenkijos sostinės Varšuvos maisto turguje dvi inžinierės kalbasi, kaip sunku rasti malonų, apsišvietusį vaikiną. Paulinai Nasilowskai prieš keletą metų gerokai padidino atlyginimą. Mylimasis paklausė: „Turėjai romaną su viršininku?“ Dabar mylimasis jau buvęs.

P. Nasilowskos draugė Joanna Walczak prisimena per tinderyje sutiktą vyrą, kuris atskleidė esąs iš „raudonos piliulės“ žmonių (tai iš filmo „Matrica“ paimtas įvaizdis, reiškiantis aiškiai realybę matantį žmogų, o pasaulinėje internetinėje piktų vyrų bendruomenėje, kuri vadinama „manosfera“, – suvokimą, kad vyrai engiami). Jo manymu, buities darbai ir vaikų priežiūra – moterų darbas ir moterys negali būti lyderės. Antro pasimatymo nebuvo.

Kaip ir dažna mergina Lenkijoje, P. Nasilowska ir J. Walczak palaiko partijas iš liberalios kairės, kurios rimtai vertina moterų problemas ir žada įteisinti abortą. Jiedvi skundžiasi, kad Lenkijos vaikinai labiau laikosi dešinės ar net kraštutinės dešinės. Pažvelkime į praėjusių metų rinkimus. Juose 18–29 metų vaikinai dažniausiai balsavo už Konfederacijos partiją, kuri propaguoja laisvosios rinkos ekonomiką ir tradicines socialines vertybes. („Prieš feministes. Už tikras moteris“, skelbia vienas jos šūkių.) Už ją balsavo apie 26 proc. vaikinų ir tik 6 proc. merginų.

2024 04 26 06:45
Spausdinti