Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


PARAMA VERSLUI
Ministerija patvirtino: nuo pirmadienio naujas „milijardas verslui“
ELTA
Dainius Labutis/ELTA
Aušrinė Armonaitė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė paskelbė, kad nuo kitos savaitės įmonės, investuojančios į žalias inovacijas, skaitmenizaciją ir gynybą, galės teikti prašymus paskoloms iki 250 mln.

„Paskolos bus dedikuojamos kelioms sritims. Tai visų pirma žaliosios ir skaitmeninės inovacijos projektams. Taip pat gynybos pramonės projektams. Industrijoms, kur Lietuva ir taip turi pasiekimų ir įmonėms, kurioms reikia pagalbos ir proveržio. Mes puikiai žinome, kad mūsų investuotojams yra aktuali priėjimo prie kapitalo problema“, – ketvirtadienį žurnalistams pristatė A. Armonaitė.

„Tokią ambicingą finansinę priemonę, kurią turėsime paleidę jau kitą savaitę, turėsime pirmą kartą Lietuvoje“, – pabrėžė ji.

Anot plėtros įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) valdybos narės ir verslo plėtros vadovės Ingos Beiliūnienės įprastai bendrovės galės pasiskolinti iki 150 mln. eurų. Tuo metu, skolinantis kartu su kartu su kitais bankais ar privačiais investuotojais bus galima teikti prašymus 250 mln. eurų paskolai.

Anot A. Armonaitės, kadangi tai paskolinė priemonė, jos sukuriama grąža leis toliau investuoti į kitus projektus ar valstybei svarbias pramones. Visgi, anot jos, dėl grąžinimo laikotarpio bendrovės galės susitarti, tad tai neturėtų jų apkrauti.

„Iš grįžtančių lėšų, nes tai yra paskolos, mes galėsime finansuoti kitus svarbius projektus. Tai esame pasiruošę padaryti“, – tikino ji.

„Verslui tai svarbi priemonė, nes nereikės iš karto atiduoti. Bus galima paskolos mokėjimą išdėstyti per ilgą laiką“, – pridūrė ministrė.

I. Beiliūnienė taip pat sakė, kad tai viena iš pirmųjų priemonių, leidžiančių investuoti į gynybos pramonės bendroves, gaminančias karinę įrangą.

„Kalbame ne tik apie dvejopos paskirties produktus ir technologijas, bet ir gynybos projektus ir technologijas. Tai yra karinės technologijos, kurios kasdien naudojamos Ukrainoje ir kituose konfliktuose“, – tvirtino ji.

Ji pabrėžė, kad bendrovės galės teikti paraiškas jau nuo balandžio 29 d. Anot jos, plėtros įstaiga jau paruošusi komandą asmenų, kurie padės bendrovėms tinkamai pateikti prašymus.

V. Janulevičius: ši priemonė padės bendrovėms išjudėti iš mirties taško

Galiausiai Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius mano, kad tokia priemonė užpildys trūkstamą paramos didesnėms bendrovėms nišą. Anot jo, Lietuvoje veikiančios bendrovės, neišgalinčios plėstis savo resursais, anksčiau turėjo problemų ieškant finansavimo.

„Manome, kad ši priemonė lygiai taip pat padės ir bankams, esantiems Lietuvoje, kurie prisidėdami prie priemonės galės finansuoti stambias įmones. To Lietuvoje iki šiol trūko. Tai yra įmonės, kurios veikia ir gali plėstis, bet joms iš vadinamojo mirties taško išjudėti sudėtinga“, – komentavo V. Janulevičius.

2024 04 25 11:30
Spausdinti