Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 15 d.


INVESTICIJOS KARO METU
Ukrainai jau dabar būtina pritraukti užsienio kapitalo, kad išgyventų ir suklestėtų
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė

Birželio 11–12 d. politikos, verslo ir finansų lyderiai rinksis Berlyne į trečiąją Ukrainos atstatymo konferenciją, kurioje dar kartą tarsis dėl Rusijos užpultos šalies atstatymo. Pasaulio bankas vasarį skaičiavo, kad po dvejų metų karo Ukrainai atstatyti prireiks 486 mlrd. JAV dolerių. Nuo 2022 m. pabaigos iki 2023-iųjų pabaigos ši suma išaugo 75 mlrd. dolerių, o karo pabaigos nematyti.

Pasaulio bankas skaičiuoja, kad vien 2024 m. Ukrainai prireiks 15 mlrd. JAV dolerių neatidėliotiniems rekonstrukcijos darbams. Tačiau kariaujanti valstybė susiduria ir su kitu spaudimu – kai pusė jos biudžeto skiriama karui, stinga lėšų likusio viešojo sektoriaus reikmėms, pavyzdžiui, sveikatos, švietimo sistemoms, darbuotojų atlyginimams. Net ir didžiosioms tarptautinėms finansų institucijoms ir valstybėms skiriant paramą Ukrainai atstatyti ir kasdienei viešojo sektoriaus veiklai, to negana. Karo krečiamai valstybei reikia privačių investicijų.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Lėtas atsigavimas

2024 04 30 06:45
Spausdinti