Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Apie tokius patiekalus ne visi net girdėję: gurmaniškos ES lyderių vakarienės ir kokio mėgstamo patiekalo nesulaukia prezidentas
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Fotobankas
Žurnalistas, virtuvės ekspertas Paulius Jurkevičius.

ES lyderių susitikimai garsėja ne tik ginčais iki paryčių, bet ir gurmaniškomis vakarienėmis. Su maisto žurnalistu, Italijoje gyvenančiu kulinarijos ekspertu Pauliumi Jurkevičiumi apžvelgiame į pastarųjų metų Europos Vadovų Tarybos (EVT) meniu. 

Prezidentas mėgsta ėrieną

Kaip kartą laidoje „Beatos virtuvė“ prisipažino Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė, prezidento ir visos jo šeimos „žmogiška silpnybė“ – per Kūčias kepami grybų pyragėliai, o asmeniškai šalies vadovas labai mėgsta ėrieną ir švelniai ją vadina „lembas“. 

Visada galvoji tik apie klausimus ir kitą kartą net nesupranti – lėkštė jau tuščia, o net nesupratai, ką valgei.

Deja, bet per pastaruosius metus, Briuselyje vykusiose EVT Gitanui Nausėdai nepavyko paragauti „lembu“, bent jau IQ žiniomis. Kita vertus, kaip ketvirtadienį teigė prezidentas, „vakarienės čia visada įtemptos, niekada negalvoji apie maistą“. 

„Visada galvoji tik apie klausimus ir kitą kartą net nesupranti – lėkštė jau tuščia, o net nesupratai, ką valgei“, – žurnalistams Briuselyje kalbėjo G. Nausėda, turėdamas omeny, kad tradiciškai per vakarienę svarstomi daugiausia diskusijų tarp ES lyderių keliantys klausimai.

Vyrauja žuvis

Šio ketvirtadienio vakarą, kai prie vakarienės stalo buvo gėdinama Vengrija dėl jos prieštaringų ir LGBT teises pažeidžiančių įstatymų pataisų bei kalbama apie galimybę surengti ES viršūnių susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, 27 šalių narių ir ES vadovams pirmasis patiekalas buvo pomidorų popuri su mocarelos putėsiu ir baziliku. Tada jūros ešerio filė su menkės al pil pil padažu ir bulvių espuna bei traškiais porais.

„Menkė pil pil padaže yra tipiškas baskų krašto patiekalas: menkės gabalai ilgai kaitinami alyvuogių aliejuje, kol išsiskiria želatininė puta. Minimalizmas, nes tik trys, be žuvies, ingredientai: alyvuogių aliejus, česnakai, aitrioji paprika“, – paaiškino P. Jurkevičius.

Beje, žuvies patiekalai dažni per EVT vakarienes. Praėjusių metų liepos mėnesį, kai ES lyderiai net keletą naktų derėjosi dėl ES biudžeto ir Ekonomikos gaivinimo fondo, buvo patiektas otas su artišokais ir alyvuogių aliejumi pagardinta bulvių koše. 

Galima būtų pabrėžti, kad iš mėsos patiekalų tėra vištiena, tai lyg ir reveransas lengvai, dietiškai virtuvei. Ir šiek tiek politikai, nes, žinia, jautienos pramonė – tarši.

„Neblogas patiekalas – otas su artišokais, bet artišokas – žieminė daržovė, tai klausimas ar jie buvo švieži“, – atkreipė dėmesį virtuvės ekspertas. 

Spalį ES lyderiai mėgavosi dešiniaake plekšne su kaparėlių ir citrinų padažu, gruodį – keptu jūros ešeriu. Šių metų gegužės mėnesį – kepta oto filė su žaliaisiais lęšiais.  

Be žuvies, kitas EVT patiekalas – vištiena. Per minėtas sudėtingas derybas dėl pinigų EVT dalyviai ragavo viščiuką su vandeniniu kresu ir porų blynais, o spalio mėnesį pirmasis patiekalas buvo salotos – vištiena su parmezano padažu, kas, pasak P. Jurkevičiaus, yra lyg ir itališkas patiekalas, „bet Italija vištienos nemėgsta, juolab derinys su parmezanu labai abejotinas“.

„Galima būtų pabrėžti, kad iš mėsos patiekalų tėra vištiena, tai lyg ir reveransas lengvai, dietiškai virtuvei. Ir šiek tiek politikai, nes, žinia, jautienos pramonė – tarši“, – kalbėjo maisto žurnalistas. 

Moderni virtuvė su nacionaliniais akcentais

Tarp įdomesnių patiekalų, kuriuos ragavo ES vadovai – vasaros daržovės su burokėlių espuma.

„Burokėlių espuma... Želatina su slaptu agar–agar ingredientu (jūros dumbliai). Praėjusiame dešimtmetyje labai populiarus Haute Cuisine metodas, bet dabar jau lyg ir pamirštas“, – paaiškino P. Jurkevičius. 

Gruodžio mėnesį pirmuoju patiekalu ragauta skrudintų pomidorų ir cukinijos terina (specialioje formoje pagamintas sluoksniuotis).  Gegužės EVT skanavo kvapiojo moliūgo su šiek tiek juodojo triumo tūkstantalapį. „Triumas – tai prabangos ženklas“, – pažymėjo maisto žurnalistas. 

Taip pat skaniai skamba desertai: ketvirtadienį buvo pateiktas sluoksniuotos tešlos pyragaitis su braškėmis, rožiniu greipfrutu ir rabarbarais. Praėjusių liepą – rabarbarų kremas brûlée su braškėmis ir persikų sriuba su saldaus vyno šerbetu. Gruodį – citrusinių vaisių salotas su medaus ledais. 

Sunku pasakyti, bet tikėtina, jog  meniu sudarytojai daro viską, kad nesupainiotų politikos ir virtuvės. Bet jei labai nori, visur gali įžvelgti politiką.

Visą EVT meniu P. Jurkevičius apibūdino taip: „Bandymas išlaviruoti tarp modernios virtuvės su labai skurdžiais nacionalinių virtuvių akcentais, pavyzdžiui, menkė pil pil.

Kiek patiekalai susiję su politika ir ES lyderių svarstomais klausimais? Sunku pasakyti, bet tikėtina, jog  meniu sudarytojai daro viską, kad nesupainiotų politikos ir virtuvės. Bet jei labai nori, visur gali įžvelgti politiką. 

Tarkime gegužės mėnesį, kai EVT apsisprendė dėl griežtų sankcijų Aliaksandro Lukašenkos režimui, vakarienei nebuvo pateiktas joks bulvių, kuriomis garsėja Baltarusija, patiekalas. Tos pačios vakarienės metu diskutuota apie britų ir prancūzų žvejų konfliktus bei išreikšta ES vienybė santykiuose su Londonu. Tai gal antrasis patiekalas keptas otas buvo pareiškimas, kad vis tiek valgysime britų vandenyse pagautą žuvį? Desertui tuomet skanautas Pavlovos pyragas, kuris esą kilęs nuo rusų balerinos Anos Pavlovos, dar vadinamas desertu be kaltės, t. y., kaip ir tikėtasi nieko konkretaus ES lyderiai dėl Rusijos tuomet nesutarė.

2021 06 26 07:16
Spausdinti