Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


DIENA SU MOKSLININKU
Biochemikas J. Nainys: „Kiekvienas tyrėjas – maža didesnio paveikslo dalis“
Kotryna Tamkutė
Kotryna Tamkutė

Konkretus tikslas, jo siekis ir įgyvendinimas panaikina rutiną, įsitikinęs biochemikas Juozas Nainys. Kotrynai Tamkutei jis pasakojo apie ryžtą siekti proveržio personalizuotoje medicinoje.

Pasiklysti tamsiai žaliuose Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) koridoriuose nėra taip sunku. Išėjimo nerasti yra tekę ir pačiam J. Nainiui. Šiandien jis, VU GMC doktorantas ir startuolio „Droplet Genomics“ vadovas, siaurais mokymosi įstaigos koridoriais nebeklaidžioja. Ten prasideda ir baigiasi kone kiekviena jaunojo mokslininko diena.

Biologijos, o vėliau fizikos ir chemijos mokslais J. Nainys susidomėjo, vos mokykloje prasidėjo pirmosios dalykų pamokos. Jis sako laukęs kiekvieno naujo žingsnio, turėjusio atverti gilesnius gyvosios gamtos ir viso pasaulio veiklos principus. Studijas Vilniaus universitete J. Nainys pasirinko įvertinęs tai, kad čia jau po pirmųjų mokslo metų atsiranda galimybė teorines žinias išbandyti praktikoje ir dirbti laboratorijoje.

Baigęs biochemijos magistro studijas, naujasis tyrėjas išvyko į JAV Kolumbijos universitetą, dirbo Bioinformatikos laboratorijoje, atliko krūties vėžio metastazių susidarymo ir auglio imuninės aplinkos tyrimus. Sprendimą po metų grįžti į Lietuvą ir stoti į doktorantūrą VU GMC J. Nainys aiškina tuo, kad gimtojoje šalyje dirbti jam maloniau. „Mokslo pasaulis yra globalus ir skersai išilgai apraizgytas bendradarbiavimo ryšiais, – tikino pašnekovas. – Tad koks skirtumas, kurioje laboratorijoje sėdėti?“ Lietuva, tiesa, maža šalis, tačiau čia turima įranga niekuo nenusileidžia kolegų užsienyje naudojamiems įrankiams. Gauti finansų moksliniams tyrimams vykdyti taip pat įmanoma.

2020 03 06 07:30
Spausdinti