Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 9 d.


IQ VIRŠELIO ISTORIJOS
IQ viršelio istorija: kodėl Vytis šuoliuoja į priešingą pusę?
IQ

Kaip gimsta žurnalo viršeliai? Kas padiktuoja jų idėją? IQ žurnalas pasakoja apie savo įdomiausius viršelius.

2012 m. rugsėjo numerio IQ tema – 50 įtakingiausių lietuvių išeivių. Po 2009 m. finansų ir nekilnojamo turto krizės Lietuva keletą sekančių metų išgyveno didžiulę emigracijos bangą, o vis didesnę įtaką įgaunančiuose socialiniuose tinkluose įsižiebė žodžių mūšiai tarp išvykusių ir likusių. Žibalo į ugnį įpylė ir to meto politikai, pašiepę „pabėgėlius“.

IQ žurnalas nusprendė pasiaiškinti, kokią įtaką emigrantai turėjo Lietuvai įvairiais istorijos etapais. Redakcija nerikiavo emigrantų pagal įtaką, bet atrinko penkiasdešimtuką jų, gyvenusių užsienyje arba grįžusių dirbti šalies naudai praeityje ir dabar. Tai ir Valdas Adamkus, Jonas Basanavičius, Juozas Kazickas, Petras Vileišis, Marius Jakulis Jasonas, Jurgis Mačiūnas, Stasys Lozoraitis, Antanas Mockus, Audrys Juozas Bačkis, Steponas Darius, Birutė Galdikas, Romas Sakadolskis, Jonas Mekas, Pranas Lubinas, Rūta Meilutytė, Violeta Urmana ir daug kitų.

Redakcijoje kilo idėja, kad viršelį šiam numeriui taip pat turi sukurti emigracijoje gyvenantis lietuvis. Ir būtų sunkiau surasti tinkamesnį kandidatą nei Niujorke gyvenantį Ray Bartkų, žinomą dailininką ir iliustratorių. Jo darbais buvo iliustruoti „The Wall Street Journal“, „Harper‘s Bazar“, „The New York Times“ ir kitų laikraščių bei žurnalų viršeliai ir puslapiai.

IQ žurnalo viršeliui R. Barktus pasirinko Lietuvos Respublikos piliečio paso viršelio motyvą – tik raitelis žygiuoja į priešingą pusę – iš Vakarų, o rankoje ne kalavijas, bet Niujorko Laisvės statulos deglas – laisvės, šviesos ir žinių simbolis. Piešinyje yra ir kitų valstybių elementų – skydą puošia Didžiosios Britanijos vėliava, pentinus – Kanados klevo lapai, o žirgo uodegą – lelijos iš istorinio Prancūzijos herbo.

Jūs galite prisidėti, kad IQ istorijos tęstųsi. Prenumeruokite žurnalą internetu Prenumeratoriai.lt

2023 12 16 16:02
Spausdinti