Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


GATVĖS MENAS
Nauji Banksy kūriniai metro vaizduoja čiaudinčias žiurkes
IQ Life
Pixabay

Didžiosios Britanijos vyriausybei vos paskelbus, kad visose šalies parduotuvėse bei metro traukiniuose privaloma dėvėti veido kaukes, į tai sureagavo ir Banksy. Garsusis gatvės meno kūrėjas šįkart pavaizdavo čiaudinčias ir kaukių nemūvinčias žiurkes.

Šių graužikų atvaizdai Banksy kūryboje šmėžuoja nuolat, tačiau šįkart žiurkės vaizduojamos kaip paikai ir neatsakingai pandemijos metu besielgiančios būtybės. Instagrame paskelbtame Banksy įraše matomas apsauginį kombinezoną vilkintis ir veido kaukę dėvintis vyras. Beveik tuščiame metro traukinyje jis sparčiai išpurškia naujus kūrinius. Keliose vietose ant metro traukinio sienų išpurkštos žiurkės vaizduojamos čiaudinčios, naudojančios veido kaukę kaip parašiutą ar įsitvėrusios dezinfekcinio skysčio buteliuką. Įrašas baigiamas XX a. paskutiniame dešimtmetyje populiarios britų grupės „Chumbawumba“ kūrinio „Tubthumping“  priedainiu „I get knocked down, but I get up again” (liet. „Mane partrenkia, bet aš  vėl pakylu“).

Tai – jau ne pirmasis Banksy darbas, reaguojantis į didžiausią mūsų dienų aktualiją – koronaviruso pandemiją. Gegužę menininkas naują kūrinį padovanojo Southamptono ligoninei. Piešinyje jis pavaizdavo berniuką, kuris Betmeno ir Žmogaus-voro figūrėles buvo sudėjęs į krepšį, o rankoje laikė naują mėgstamiausią herojų – slaugės figūrėlę. Taip Banksy pagerbė koronaviruso pandemijos herojus – medicinos darbuotojus. Daugiau kaip 5 mln. eurų įvertintą piešinį vėliau bandyta pavogti, tačiau šis mėginimas žlugo. Kūrinys ligoninėje liko iki rudens, o vėliau bus parduotas aukcione, kurio metu gautos lėšos bus skiriamos Jungtinės Karalystės Nacionalinės sveikatos tarnybai. 

Banksy

2020 07 15 09:50
Spausdinti