Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BIURO ISTORIJOS
Nuo šiol pusryčius gamins tėtis
Liepa Žeromskaitė
Shutterstock iliust.

Jei manote, kad tėvystės atostogos tarp lietuvių – vis dar retas reiškinys, klystate. Liepa Žeromskaitė tikrino, kaip pamažu keičiasi užrūgusios socialinės normos.

Atsargiai – jei jūsų kolega ar draugas užsimins ketinantis eiti tėvystės atostogų, o jūs sureaguosite pakeltu antakiu, galite pasirodyti kaip atsilikėlis iš praėjusio šimtmečio. Supratote teisingai – nerašyta nuostata, kad motinystės atostogų turi eiti būtent mamos, o ne tėčiai, Lietuvoje vis labiau tirpsta.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba praėjusiais metais atliko tyrimą, kuriame matavo visuomenės nuotaikas, kiek pritarimo ar nepritarimo sulaukia vaiko priežiūros atostogas nusprendę pasiimti vyrai.

„Gauti rezultatai nustebino, – pasakojo vyresnysis tarnybos patarėjas Donatas Paulauskas. – Pamatėme, kad 70 proc. apklaustųjų reprezentatyvioje Lietuvos gyventojų apklausoje teigė, jog jiems atrodo normalu, kai vyras ima vaiko priežiūros atostogas. Tiek pat respondentų sakė, kad jiems atrodo normalu, kai vyras ima nedarbingumo pažymėjimą vaikui susirgus. 65 proc. teigė, kad tėtis mažais vaikais gali pasirūpinti taip pat gerai, kaip ir mama.“

2021 10 24 06:45
Spausdinti