Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


SENOVĖS EGIPTAS
Turtai smėlynuose
Liepa Žeromskaitė
Asmeninis archyvas

Egipto Indiana Džounsu pramintas archeologas Zahi Hawassas IQ apžvalgininkei Liepai Žeromskaitei pasakojo, kokias paslaptis vis dar saugo Egipto smėlynai

Kodėl pasirinkote archeologo kelią? Ar apie šią profesiją svajojote nuo vaikystės, o galbūt ją atradote atsitiktinai?

– Mano istorija labai keista. Kai vaikams, jaunimui Egipte ar svetur ją pasakoju, pradedu nuo to, kad buvau labai prastas mokinys – man labai nepatiko mokytis. Bet svajojau tapti advokatu. Nuėjau į Teisės fakultetą, gavau teisės knygas ir jų nekenčiau. Tuomet knygas grąžinau ir iš Teisės fakulteto perėjau į Menų fakultetą, kuriame tuo metu buvo 20 departamentų. Nežinojau, ką pasirinkti, ir administracija man papasakojo apie naują departamentą, skirtą archeologijai. Įstojau, niekada nesimokiau, nekenčiau visko tame departamente, patenkinamai baigiau mokslus.

Tuo metu, 1967-aisiais, Egipte galiojo įstatymas, kad valdžia suteikia darbus visiems – net jei esi kvailas, vis tiek jį gauni. Tad gavau antikvarinių daiktų inspektoriaus darbą. Tame departamente man labai nepatiko žmonės, negalėjau su jais dirbti ir nusprendžiau tą darbą mesti. Stojau mokytis diplomatijos – išlaikiau egzaminą raštu, bet susikirtau per egzaminą žodžiu, nes esu labai tiesmukas žmogus. Bandžiau stoti ir į turizmą, bet nepavyko.

2023 11 11 06:45
Spausdinti