Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KRIPTOVALIUTOS
A. Bilotaitė: kriptovaliutų kasėjų bumas sudaro galimybes sukčiauti ir apeiti sankcijas
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
Agnė Bilotaitė.

Ne visada įstatymų besilaikančių virtualių valiutų paslaugų tiekėjų Lietuvoje per metus padaugėjo daugiau nei penkis kartus, o jų nekontroliuojamas bumas sudaro galimybes sukčiauti ir apeiti sankcijas, sako vidaus reikalų ministrė.

Agnės Bilotaitės teigimu, sankcijų Rusijai įgyvendinimas ir virtualiųjų valiutų operatorių bei keityklų veikla Lietuvoje ne visada atitinka pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones.

„Per šiuos metus FNTT atliko 31 subjekto patikrinimą. Nustatyta, kad bendrovės įgyvendina ne visas pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones, o kai kurių bendrovių veikloje buvo rimtų prevencijos spragų. Tai sudaro galimybes virtualiąsias valiutas naudoti neteisėtiems veiksmams, pavyzdžiui, sukčiavimui, sankcijų apėjimui, pajamų slėpimui“, – pranešime teigė ministrė.

VRM nurodo, kad šiemet tokių paslaugų tiekėjų registruota net 900, kai 2020 metais – tik 8, o pernai – 167.

„Atsižvelgiant į sparčiai augantį virtualiųjų valiutų paslaugų tiekėjų skaičių FNTT šiai sričiai skirs didesnį dėmesį“, – teigia A. Bilotaitė.

Ministrė sako, kad kitąmet FNTT pagrindinį dėmesį skirs grėsmių ir rizikų vertinimui, tyrimams, prevencijai, kriminalinei žvalgybai, taip neteisėto praturtėjimo užkardymui ir civilinio turto konfiskavimui.

2022 12 28 16:03
Spausdinti