Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


ALTERNATYVUS FINANSAVIMAS
Alternatyvūs finansuotojai „Faktoro“ per metus išaugo trigubai
Pranešimas spaudai
Bendrovė
Algirdas Gutauskas.

Vienas didžiausių Lietuvoje alternatyvių nebankinių verslo finansuotojų – prekės ženklu „Faktoro“ veikiantis „Taurus fondas“ – per 2021 m. valdomą turtą padidino beveik trigubai – nuo 9,3 mln. iki 25 mln. eurų.

Faktoringu finansuotų įmonių sąskaitų suma per 2021 m. paaugo 73 mln. ir pasiekė 142 mln. eurų, t. y. du su viršum karto daugiau nei per visus penkerius ankstesnius metus nuo įmonės įkūrimo 2016 m.

Bendras „Faktoro“ paskolų ir faktoringo portfelis per 2021 metus ūgtelėjo daugiau nei dvigubai – nuo 7 mln. iki 16,5 mln. eurų. Beveik trigubai didėjo įmonės pelnas – nuo 225 tūkst. 2020 m., iki 645 tūkst. eurų 2021 metais.

Pasak „Faktoro“ bendraįkūrėjo ir vadovo Algirdo Gutausko, 2021-uosius galima laikyti lūžio metais ir įmonės veikloje, ir bendrai rinkoje, kai akivaizdžiai pasijuto, kad finansavimo siekiantys verslai alternatyvius investuotojus jau lygiuoja į vieną gretą su bankais.

„Smulkios ir vidutinės įmonės žino ir pilnai pasitiki alternatyvių finansuotojų teikiamomis paslaugomis, jau sulaukiame ir didesnių įmonių užklausų. Ir anksčiau buvome gerai vertinami dėl greičio ir lankstumo, o situaciją dar labiau pagerino smarkiai sumažėjusios palūkanos rinkoje, vis mažesni bankų ir alternatyvių finansuotojų finansavimo palūkanų skirtumai“,– sakė A. Gutauskas

Stiprins veiklą Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Suomijoje

„Faktoro“ 2022 m. ketina stiprinti pozicijas Baltijos šalių ir Suomijos rinkoje, žvalgosi ir į kitas Vakarų Europos rinkas. „Šiemet planuojame auginti savo paskolų portfelį dar apie 20 mln. eurų, iš jų – 80 proc. skiriant paskoloms su turto įkeitimu ir 20 proc. paskoloms be įkeitimų labai mažoms įmonėms, turinčioms iki 10 darbuotojų. Faktoringo portfelį planuojame didinti daugiau nei 50 proc. ir iki šių metų pabaigos turėti iki 20 mln. eurų“,– teigė A. Gutauskas.

Pasak „Faktoro“ vadovo, didelį dėmesį įmonė skirs bendriems projektams su elektroninės prekybos platformomis. „Tobulinsime elektroninės prekybos platformoms skirtą pardavėjų finansavimo (angl. Market place“) produktą, kad jis būtų dar patogesnis naudoti, ir pasiūlysime „Pigu.lt“ platformoje esantiems pardavėjams Suomijoje“, – tvirtino A. Gutauskas.

Pasak „Faktoro“ vadovo, plėtrą į naujas rinkas palaiko ir į startuolį investuojantys fondai: „Naujos šalys atveria galimybes diversifikuoti veiklą, mažinti verslo rizikas“.

2022 05 04 15:18
Spausdinti