Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


JAV DOLERIS IR EURAS
Atgal į 2002-uosius: ką Europai ir Lietuvai reiškia silpstantis euras?
Agnė Piepaliūtė
Unsplash

Liepos mėnesį JAV doleris pirmą kartą per dvidešimt metų kainavo brangiau nei euras. Nors netrukus euras persvėrė į savo pusę, esmės tai nekeičia – bent jau artimiausiu metu gyvensime su stipriu JAV doleriu.

Blogai tai ar gerai, nėra vienareikšmiško atsakymo. „Silpnesnis euras reiškia brangesnį prekių importą, taigi ir didesnę infliaciją. Europa yra energijos išteklių importuotoja, o nemaža dalis energijos išteklių kainų tarptautinėje rinkoje yra išreikštos JAV doleriais. Beveik 60 proc. infliacijos euro zonoje sudaro energijos kainų augimas, susilpnėjęs euras reikš tolesnį infliacinį spaudimą“, – teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) tyrėjas Simonas Algirdas Spurga.

Lietuva yra stipri eksportuotoja, tad silpnas euras padidins europietiškų prekių konkurencingumą už euro zonos ribų – įvertinus JAV doleriais, prekės kainuos pigiau. Tai bent iš dalies padės atsigauti Europai, kurios augimą stabdo ir karas Ukrainoje, ir brangstančios žaliavos. „Gegužę Vokietijoje pirmąkart per tris dešimtmečius fiksuotas prekybos deficitas. Visos euro zonos prekybos balansas nuo praėjusio lapkričio yra deficitinis. Euro zonos augimo modelis bent iš dalies buvo paremtas pigiomis rusiškomis dujomis“, – kalbėjo S. A. Spurga. Šis šokas, pašnekovo teigimu, gali paspartinti energetikos inovacijas: „Žengsime į naują erą, kurioje didesnis vaidmuo teks atsinaujinantiems energijos ištekliams. Šiame kontekste krintantis euro kursas yra teigiamas reiškinys, nes, ištikus šokui, tai palaiko eksportuotojų konkurencingumą ir padeda ekonomikai adaptuotis. Tai padės ir Lietuvos eksportuotojams.“

Lietuvos pramonininkai ryškaus poveikio dar nepastebi, tačiau teigia, kad aukšta JAV dolerio kaina brangina ir kitas žaliavas, ne tik naftą ar dujas.

2022 08 10 06:45
Spausdinti