Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


LIETUVOS EKONOMIKA
Balandį – artima nuliui mėnesio infliacija
BNS
Unsplash

Mėnesio infliacija balandį Lietuvoje buvo artima nuliui, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Paskutinį kartą nulinė infliacija Lietuvoje fiksuota 2021-ųjų gruodį.

Statistikų teigimu, mėnesio infliacijai daugiausia įtakos turėjo keleivių vežimo oro transportu paslaugų, drabužių, atostogų išvykų, daržovių, farmacijos gaminių, restoranų, kavinių, mėsos ir jos produktų, avalynės, tabako gaminių kainų padidėjimas bei elektros, šilumos kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,5 proc., o paslaugų kainos padidėjo 1,3 procento.

Balandžio metinė – balandį, palyginti su 2022 metų balandžiu – infliacija siekė 14,5 proc., o vidutinė metinė infliacija buvo 20,4 procento.

Balandį, palyginti su kovu, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 4,9 proc. Daugiausia sumažėjo elektros (14,2 proc.), šilumos (9,1 proc.), suskystintų dujų maistui gaminti (4 proc.), kietojo kuro (1,4 proc.), bet padidėjo gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui (1,8 proc.) kainos.

Dėl naujų pavasario ir vasaros sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 3,6 proc. Drabužiai pabrango 3,9 proc., avalynė – 3,7 proc.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 0,6 proc. Labiausiai pabrango jūros gėrybės, tešlos gaminiai su mėsa, alyvuogių aliejus, kūdikių maistas, kava, bet atpigo saulėgrąžų aliejus, sultys, užšaldytos jūros gėrybės, sviestas, riešutai.

Transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,9 proc. Pokytį lėmė keleivių vežimo oro transportu paslaugų (31,1 proc.), vežimo jūra (6,3 proc.), benzino (2,5 proc.), dviračių (1,9 proc.) kainų padidėjimas bei dyzelinių degalų (6,6 proc.), suskystintų automobilinių dujų (1,3 proc.) kainų sumažėjimas.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo kietojo kuro, duonos ir grūdų produktų, elektros, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, mėsos ir jos produktų, restoranų, kavinių, automobilių, dujų, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų, alaus, farmacijos gaminių kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 15,3 proc., paslaugų – 12,2 proc.

2023 05 09 10:53
Spausdinti